Al 36 jaar op rij wordt eind september het Vliegerfestival Scheveningen georganiseerd. Vliegeraars uit heel Europa komen bij elkaar om hun bijzondere vlieger op te laten. Dat lijkt me wel een mooi schouwspel, dus ik ga.

Vliegerfestival Scheveningen
Deze vliegeraar heeft maar een kleine beetje wind nodig om zijn 125 mini-vliegers de lucht in te laten.


Het is prachtig nazomer weer en de strandtenten zitten aardig vol. Ik loop op blote voeten het koude zand op naar de vliegeraars. Ik heb zelf geen vlieger bij me en ben benieuwd of het ook leuk is als toeschouwer.

Aan lange tafels zie ik kinderen geconcentreerd hun eigen vlieger beschilderen, terwijl ouders een kopje koffie drinken in een luie stoel. Lijkt me heerlijk om te doen met je kinderen.

Zanzibar Beachclub Scheveningen
Bij Zanzibar Beachclub is het goed toeven in de nazomer zon.
Zanzibar Beachclub Scheveningen
Lunch en ontbijt in één. Een goede bodem voor een middag spelen op het strand.


In de lucht gebeurt nog niks. Het zal zo wel beginnen. Ik raak in gesprek met vliegerbouwer Peter. Hij bouwt vliegers met een honingraatstructuur. Allemaal zeshoekige vakjes die samen een bijzonder geheel vormen. Of ze er beter van gaan vliegen? “Nee, niet echt. Het zijn eigenlijk vliegende kunstwerken.”

Vliegerfestival Scheveningen
Peter straalt als hij poseert voor zijn vliegende kunstwerken.


Ik las dat vandaag ook de grootste vlieger van Europa de lucht in gaat. Ik ontmoet Dominique, van Vliegerclub Lekker Windje. Hij weet er alles van.De grootste vlieger van Europa is 66 meter lang en 25 meter breed. Voor de bouw is meer dan 2000m2 stof gebruikt. Indrukwekkende getallen. Het is jammer dat juist vandaag één van de twee dagen per jaar is dat het windstil is aan de Nederlandse kust. Binnenin de vlieger staan is wat mij betreft net zo bijzonder als ‘m zien vliegen. Voor dat laatste kom ik volgend jaar gewoon weer terug.

Vliegerfestival Scheveningen
Je kunt je voorstellen hoe deze vlieger eruit hoort te zien als hij in de lucht hangt.
Vliegerfestival Scheveningen
Er wordt nog een laatste poging gewaagd deze kleurrijke vlieger de lucht in te laten. Helaas.. de wind is echt te zwak vandaag.

Kosten Vliegerfestival Scheveningen

Weet jij waar je nog meer goed kan vliegeren? Laat het me weten in de comments.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.