Ik ben nogal van het verhuizen: Leeuwarden, Zeist, Londen, Utrecht, ik heb zelfs een paar maanden in Zuid-Afrika gebivakkeerd. Maar nog nooit heb ik zo lang ergens gewoond als in Leeuwarden. En nu ga ik na een hele tijd weer eens terug naar mijn oude studentenstadje. Ljouwert, here I come!

Toen ik mijn vrienden in de Randstad vertelde dat ik in Leeuwarden ging studeren, verklaarden ze mij voor gek. “Wat moet je nou helemaal daar?” en “Is je paspoort wel geldig in Friesland?” Zulke opmerkingen kreeg ik naar mijn hoofd geslingerd. Maar ik deed het toch en had een te gekke tijd. En nu ben ik terug om jou te laten zien waarom Leeuwarden zo leuk is.

Leeuwarden

De trein ernaartoe voelt heerlijk vertrouwd. Ik zie de smalle Achmeatoren (het hoogste gebouw van Friesland) in de verte al opdoemen. Ik noemde de zwarte toren altijd de skyline van Leeuwarden. Dat was voor mij het teken dat ik mijn spullen bij elkaar moest rapen, want dan rijd je namelijk bijna het kleine station van de Friese hoofdstad binnen.

Achmeatoren

Ik heb me voorgenomen om lekker de toerist uit te hangen. Het voordeel is dat ik de weg al weet, dus ik verlies geen tijd aan verdwalen. Ik begin bij het begin, in het Fries Museum.

Fries Museum
Het grote, glazen museum is helemaal vernieuwd sinds de laatste keer dat ik er was. Hier worden op een frisse en speelse manier vijftigduizend jaar Friese geschiedenis en cultuur in beeld gebracht. Wist je dat de wereldberoemde, exotische danseres Mata Hari uit Leeuwarden komt? In het museum lees ik over haar flamboyante leven en haar treurige lot. Maar ook over de hongerkinderen die tijdens de WOII kwamen aansterken bij de Friese gezinnen.

Fries Museum

Voor kinderen is er een speurtocht met Hielke en Sietse van de Kameleon en er is een tentoonstelling met typisch Friese objecten die laten zien dat er meer uit deze provincie komt dan skûtsje sielen en suikerbrood.
Wilhelminaplein 92, Leeuwarden

Natuurmuseum
Ik blijf nog even bij de musea. Het Natuurmuseum dit keer. Het was altijd een voornemen om er naartoe te gaan toen ik er nog woonde, maar het is er nooit van gekomen. Nu maar doen dan! Wat een verrassing is dit vrolijke museum. Het is echt niet alleen voor de kleintjes en natuurliefhebbers. Hier is genoeg vermaak voor kinderen om ze een hele dag zoet te houden. Maar ook ik raak niet verveeld. In het open atelier kun je zien hoe dieren opgezet worden. Superinteressant en een beetje vies. Er hangt ook een gigantisch (echt) skelet van een potvis.

Natuurmuseum
Je kunt in een simpele vliegsimulator ervaren hoe het is om te vliegen als een gans.
Natuurmuseum
En je kunt onder water lopen in een Fries meer, zonder nat te worden!

Schoenmakersperk 2, Leeuwarden

Oude gevangenis
Als ik van het station naar huis fietste, reed ik altijd langs de oude gevangenis. Het indrukwekkende gebouw, omringd door een brede gracht, stond al jaren leeg. Tot mijn blijdschap ontdek ik nu dat het monument omgetoverd is tot cultureel centrum. Dat wil ik wel eens van dichtbij bekijken.

gevangenis leeuwarden

Gevangenis Leeuwarden
Waar vroeger boeven zaten opgesloten, werken nu creatievelingen achter de grote, metalen deuren. Van piercingshop tot knipcel en van designbureau tot edelsmid, hier ontstaan mooie dingen!

Gevangenis Leeuwarden

Zelfs als je niet geïnteresseerd bent in de kleine bedrijven, moet je gaan. Gewoon omdat het tof is om midden in een oude gevangenis te staan. Je kunt elke zaterdag een rondleiding krijgen door een oude gevangenisbewaarder. Spannend!
Blokhuisplein 40, Leeuwarden

Free tour
Over rondleidingen gesproken… Twee keer per week zijn er gratis stadswandelingen met een gids door Leeuwarden. Ik sluit me aan bij de Fryslân Tour. Twee vrolijke gidsen nemen mij mee door de stad en vertellen mij met aanstekelijk enthousiasme over het leven van de echte Fries. Grappige anekdotes over bijvoorbeeld Knuppelvrijdag brengen de geschiedenis tot leven. (Op Knuppelvrijdag brak er een gevecht uit tussen demonstranten en de politie voor de Rechtbank van Leeuwarden. Binnen werd een zaak behandeld van een boer die een verkeersboete kreeg en zich graag in het Fries wilde verdedigen. Dat mocht niet en dus verloor hij de zaak. De demonstranten protesteerden om Fries als officiële taal erkend te krijgen. Uiteindelijk is ze dat gelukt.)

Beerenburger
Natuurlijk passeren we de kleine stadsbrouwerij van Boomsma Beerenburger..
Grutterswinkel
…maken we een korte stop bij de ouderwetse Grutterswinkel
Provinciehuis
…en mogen we zelfs een kijkje nemen in de neogotische Statenzaal van het Provinciehuis.

Als afsluiter van de tour brengen we een bezoek aan de beste bakkerij van de stad: Banketbakkerij Salverda. De bakkerij zit tot mijn verbazing in dezelfde straat als waar ik woonde, maar ik heb ‘m toen nooit ontdekt. Wat een gemiste kans.

Bakker
De bakker laat ons zien hoe traditionele, Friese oranjekoeken gemaakt worden. Natuurlijk mogen we ook even proeven!

De Free Tour is een absolute must-do als je de stad bezoekt. Elke vrijdagmiddag om 15.00 uur en elke zaterdagmiddag 12.00 uur vertrekt de gids met maximaal twintig man vanaf de Oldehove. De tours zijn altijd in het Engels en je hoeft je niet op te geven. Achteraf mag je betalen wat je het waard vond.

Verborgen schatten
Leeuwarden is een prachtige, oude stad, met veel oude gebouwen en gezellige grachten. Als je tijd over hebt, raad ik je aan om gewoon lekker door de stad te slenteren en ook zeker eens buiten de ringen van het centrum te gaan. Zo kom je nog eens mooie plekken tegen.

Princeccehof
Bijvoorbeeld het bijna vier eeuwen oude park de Prinsentuin.
Hofje Leeuwarden
Of de schattige hofjes, verborgen achter het stadscentrum.

Oh, Leeuwarden. Wat is het fijn om weer even thuis te zijn <3

Heb jij nog tips voor een dagje de toerist uithangen in Leeuwarden?

Reacties

  Ria van der Wijk

  Hoi Daisy,

  wat een leuk verhaal over ons mooie Leeuwarden,leuk ook dat je even bij de Museum/Grutterswinkel bent geweest,waar ik als vrijwilligster werk,mooie foto’s ook bij je verhaal,kortom:Goed gepromoot!

  27/08/2015 at 9:40 pm
  Ria van der Wijk

  Hoi Daisy,

  wat een leuk verhaal over ons mooie Leeuwarden,leuk ook dat je even bij de Museum/Grutterswinkel bent geweest,waar ik als vrijwilligster werk,mooie foto’s ook bij je verhaal,kortom:Goed gepromoot!

  27/08/2015 at 9:40 pm
  daisyscholte
  daisyscholte

  Leuke tip! Bedankt! De volgende keer als ik weer terug ben in het hoge noorden, stap ik zeker aan boord!

  25/08/2015 at 9:57 am
  daisyscholte
  daisyscholte

  Leuke tip! Bedankt! De volgende keer als ik weer terug ben in het hoge noorden, stap ik zeker aan boord!

  25/08/2015 at 9:57 am
  Karla

  Een rondvaart op een praam is zeker aan te raden!! Opstappen op de nieuwstad tegenover boekhandel van der Velde, waar je de kaartjes ook moet kopen (5€) DOEN!!!

  25/08/2015 at 8:05 am
  Karla

  Een rondvaart op een praam is zeker aan te raden!! Opstappen op de nieuwstad tegenover boekhandel van der Velde, waar je de kaartjes ook moet kopen (5€) DOEN!!!

  25/08/2015 at 8:05 am

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.