Voor de duizenden toeristen die elk jaar Delft bezoeken is het de stad van schilder Vermeer. Voor de meeste Nederlanders is Delft de stad waar Willem van Oranje werd vermoord. Voor studenten is het de stad van de Technische Universiteit. Eén ding is duidelijk; Delft is een stad met een verhaal. Samen met broertje Pieter vlieg ik in drie dagen door achthonderd jaar Delft. Van de eerste stadsrechten tot aan de nieuwste technologische ontwikkelingen; Delft is een stad om te ontdekken.

Terugindetijd

1240: de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk
In de donkere dagen van de middeleeuwen, ergens rond 1050, wordt er een stenen kerktoren midden in de kleine nederzetting ‘Delf’ (-t) gebouwd. Pas als het dorpje wordt omgedoopt tot de stad Delft (+t), krijgt de toren de kerk en het koor erbij. Door de eeuwen heen is er flink gebouwd aan de Oude Kerk. Daardoor lijkt het haast een tijdmachine die ons meeneemt door de eerste paar honderd jaar geschiedenis van Delft.

Tijdens de grote stadsbrand zijn alle glas in lood ramen verloren gegaan. Pas tientallen jaren geleden zijn één voor één de bijbelse verhalen in glas teruggezet in de kerk
Tijdens de grote stadsbrand van 1536 zijn alle glas-in-loodramen verloren gegaan. Pas tientallen jaren geleden zijn één voor één de Bijbelse verhalen in glas teruggezet in de kerk


Nog geen tien minuten lopen vanaf de Oude Kerk staat de veel hogere Nieuwe Kerk. Dat is natuurlijk de kerk waar de leden van ons Koninklijk Huis na hun overlijden bijgezet worden. Maar ook de kerk waarvan je de toren kunt beklimmen voor een adembenemend uitzicht over Delft. Die uitdaging gaan Pieter en ik niet uit de weg.

356 treden in rondjes naar boven voor dit uitzicht. Ik vind het de moeite waard!
356 treden in rondjes naar boven voor dit uitzicht. Ik vind het de moeite waard!
De Koninklijke grafkelders zijn niet open voor het publiek. Wel staat er een miniatuurversie van de kelder, zodat we een indruk krijgen van hoe het eruit ziet onder de kerk
De Koninklijke grafkelders zijn niet open voor het publiek. Wel staat er een miniatuurversie van de kelder, zodat we een indruk krijgen van hoe het eruit ziet onder de kerk

Tip: onderschat de klim naar de top van de Nieuwe Kerk niet. Vooral het smalle trapgat en het oneindige cirkelen naar boven maken het een pittige klim. Platte schoenen en een flesje water zijn geen overbodige luxe. Entree beide kerken + toren: volwassenen € 6,50; kind 12-18 € 4,-; <12 gratis.

1584: De moord op Willem van Oranje in het Prinsenhof
In Museum Prinsenhof komt de hele geschiedenis van Delft samen. We leren er over de Delftse wetenschappers en kunstenaars die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse geschiedenis. Maar ook over Delfts blauw en de Hollandse handelsdrift. Maar waar we natuurlijk echt voor zijn gekomen is de moordplaats van de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje.

Hier stond Balthasar Gérard toen hij Willem van Oranje vermoordde
Hier stond Balthasar Gérard toen hij Willem van Oranje vermoordde

Bijna twintig jaar geleden nam mijn oom mij en mijn oudste broertjes mee naar het Prinsenhof. Ik was zo onder de indruk van de beroemde kogelgaten in de muur, waar Willem van Oranje is doodgeschoten, dat ik tot op de dag van vandaag nog precies weet hoe het eruit ziet. Het verbaast me dat de gaten zo laag zitten. Maar dat zal wel komen doordat ik inmiddels gegroeid ben.

Moord2

Het moordwapen
Het moordwapen

Pieter en ik blijven veel te lang hangen bij de beroemde gaten in de muur. We discussiëren over de diepte van de gaten en hoe waarschijnlijk het is dat de moord gegaan is zoals ons hier wordt verteld. Gelukkig krijgen we antwoord op alle vragen die we hebben. In een andere ruimte draait een documentaire waar de moord op Willem van Oranje tot in de kleinste details gereconstrueerd wordt. Dat we aan de diepte van de kogelgaten twijfelen is terecht. Hoe het echt zit met de moord op Willem van Oranje moet je zelf gaan ontdekken.

Tip: de familiespeurWIJZER is een leuke manier voor kinderen om het museum te ontdekken. Met vragen, puzzels en opdrachten leren ze over de geschiedenis van Delft. Dat is veel leuker dan bordjes lezen. Entree: volwassenen € 10,-; kind 12-18 € 5,-; <12 gratis.

1200 – 1620 De martelkamer van het stadhuis
Het imposante stadhuis van Delft staat midden op de Markt, tegenover de Nieuwe Kerk. Een paar keer per jaar mogen bezoekers samen met een gids de originele martelkamer bezoeken. Deze werd ooit gebruikt om verdachten te laten bekennen. In geuren en kleuren vertelt de gids ons hoe de houten werktuigen gebruikt werden. De verdachte werd op een houten kruis gebonden. Eén voor één werden de ledematen gebroken, tot de verdachte de misdaad bekende. Zelfs een onschuldige zou zo toch toegeven?

Deze dappere jongen wil wel even voelen hoe de martelbank ligt. Gek om te weten dat hier een paar honderd jaar geleden echt mensen op gemarteld werden. Brrr...
Deze dappere jongen wil wel even voelen hoe de martelbank ligt. Gek om te weten dat hier een paar honderd jaar geleden echt mensen op gemarteld werden. Brrr… In deze kamer werd ook Balthasar Gérard, de moordenaar van Willem van Oranje, gemarteld.

 

Tip: de rondleidingen in de stadsgevangenis van Delft worden alleen gegeven in de schoolvakanties. Informeer bij TIP Delft wanneer de rondleidingen gegeven worden. Een sterke maag is een vereiste. Entree: volwassenen € 6,50; kind 12-18 € 4,-; <12 gratis.

1653: Delfts blauw in de Royal Delft
De Koninklijke Porceleyne Fles is de enige overgebleven Delfts blauw aardewerkfabriek. Nu nog steeds wordt er origineel, met de hand beschilderd, Delfts blauw geproduceerd. Helemaal bijzonder is dat je dat met je eigen ogen kunt bekijken. In de Royal Delft Experience neemt een tijdmachine je mee door de geschiedenis van het beroemde Delfts blauw. Echt een aanrader, ook voor kinderen.

TijdmachineRoyalDelft

Na de experience komen we in de werkruimte. Wauw! Wat gaaf! Hier wordt, terwijl wij langslopen, het echte Delfts blauw gemaakt. Nu zijn het nog grauwe, witte potten. Maar straks zijn het waardevolle kunststukken die voor honderden euro’s verkocht worden. Heel bijzonder om te zien.

Deze schalen komen net uit de oven
Deze schalen komen net uit de oven
Delfts blauw is niet goedkoop. Maar elk stuk is dan ook uniek
Delfts blauw is niet goedkoop. € 3000,- voor een vaas! Maar elk stuk is dan ook uniek


Tip:
Beschilder je eigen Delfts blauwe tegeltje.Tijdens de schilderworkshop word je begeleid bij het maken van je eigen Delfts blauw ontwerp. Het tegeltje mag je houden. Entree: volwassenen € 12,50; kind 13-18 € 6,25; <13 gratis.

1632 – 1675: meester van het licht, Johannes Vermeer
De beroemde schilder Johannes Vermeer is geboren en getogen in Delft. Niet zo gek dus dat er een heel museum is gewijd aan de kunstenaar. Wel gek is dat er niet één echt werk van Vermeer te zien is in het Vermeer Centrum. Van al zijn schilderijen hangt een afbeelding op ware grootte. Niet zo indrukwekkend als de echte schilderijen, maar zeker wel de moeite waard. In het Vermeer Centrum ontdek ik namelijk waarom we hem de ‘meester van het licht’ noemen.

Melkmeisje

In het museum staan opstellingen die uitleggen hoe Vermeer te werk ging. Waarom hij koos voor bepaalde composities en hoe bepalend is de lichtinval in zijn atelier geweest? De stem van de audiotour vertelt de verhalen achter de schilderijen. Wie is het beroemde melkmeisje en waarom is zij zo bijzonder?

Tip: ga voor de Vermeer combiticket. Dan krijg je voor € 18,- toegang tot het Vermeer Centrum, Museum het Prinsenhof en de Oude en Nieuwe Kerk en je krijgt er een gratis kopje koffie bij. Entree: volwassenen € 8,-; kind 7-14 € 4,-; <7 gratis.

2015: een blik in de toekomst in het Science Centre
Ik ben ervan overtuigd dat broertje Pieter over zes jaar aan de Technische Universiteit in Delft gaat studeren. Dus natuurlijk neem ik hem mee naar zijn toekomstige universiteit. Het Science Centre van de TU Delft is een museum waarin leken als ik een kijkje krijgen in de onderzoeken en ontdekkingen die de studenten hier doen. Iedereen kent toch wel de platte auto die helemaal op zonne-energie rijdt? Die kun je dus mooi bewonderen in het Science Centre.

Robot

Maar er is nog veel meer te ontdekken. Pieter doet mee aan een workshop piepschuim snijden en bouwt een vliegtuig van de piepende kunststof. Veel spannender nog is de vlucht die hij maakt in een echte pilotensimulator.

Voor de simulator in het Science Centre kwam te staan, werd hij gebruikt bij onderzoek naar vliegende auto's. Zouden die er echt komen?
Voor de simulator in het Science Centre kwam te staan, werd hij gebruikt bij onderzoek naar vliegende auto’s. Zouden die er echt komen?

Piepschuim

We leren hoe moeilijk het is om een robot te laten lopen en dat een voertuig zonder wielen niet handig is, maar met een beetje moeite wel vooruit komt. Een kijkje in de toekomst van de technologie en misschien ook in de toekomst van Pieter. Wie weet 🙂

Tip: naast het Science Centre is ook de Botanische Tuin van de TU Delft. Het is een onderzoekstuin die ook heel leuk is om te bezoeken, na je bezoek aan het Science Centre. Entree: volwassenen € 7,-; kind 9-17 € 4,-; <9 gratis.

Hier lees je mijn blog over een spannend dagje uit met kinderen in Delft.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.