Schreef ik vorige week nog een blog over wat je moet doen bij slecht weer op Texel. Nog geen vijf dagen nadat ik voet aan wal zet, is #hittegolf trending topic. En wat voor één! 35ºC zie ik op de thermometer staan. De warmste nacht ooit is vannacht gemeten. Ik deed geen oog dicht natuurlijk. Denk je dat de hitte weer wat afneemt, lees ik berichten dat de gevoelstemperatuur dit weekend oploopt tot ver in de veertig!

hittegolf

Ga met dit weer maar eens de vrolijke toerist uithangen. Ik word al moe bij de gedachte. Gelukkig ben ik thuis, in mijn eigen stadsie Utrecht! Fietsend door de binnenstad zie ik dat ik niet de enige toerist ben die moeite heeft met het weer. Hier en daar zie ik groepjes mensen, met heuptasjes en een camera, uitgeput op een muurtje zitten. De zonnekleppen bieden allang niet meer voldoende bescherming. Zelfs de wind is warm nu.

De verleiding is groot om vandaag mijn Pioneerpet af te zetten en richting de Maarsseveenseplassen te fietsen. Maar ik doe het niet. Ik heb namelijk een veel beter plan. Musea! Nu denk je misschien; wat moet je nou in een museum als de zon schijnt? Dat is het ‘m nou juist. In het museum schijnt de zon niet. Daar staat de airco aan. En omdat de meeste mensen wel naar de Maarsseveenseplassen gaan, is het er ook nog eens super rustig.

Museumkwartier

Dit is het beste uitje in Utrecht tijdens een hittegolf!
Het fijne aan de musea in Utrecht is dat de meeste redelijk dichtbij elkaar liggen. Ik kies er dan ook voor om mijn loopafstanden zoveel mogelijk te beperken. Dat betekent dat ik een paar bekende namen links moet laten liggen. Daar ga ik nog wel eens naartoe als het regent.

Vanaf Utrecht Centraal loop ik richting de Domtoren. Voor ik overkook maak ik mijn eerste stop, zo snel mogelijk, bij Museum Speelklok.

1. Museum Speelklok
Het vrolijkste museum van Nederland. In elke ruimte staan oude, automatisch spelende muziekinstrumenten. Dit is nog van vóór de grammofoonplaat. Ik word omringd door indrukwekkende apparaten waar de rijkelui vroeger indruk mee maakten op hun chique gasten. Maar er staan ook orgels die jaren met het circus meereisden. De meeste speelklokken doen het nog. Als je een rondleiding met een gids doet, laat hij zien hoe de instrumenten werken.

_MG_8012-01

_MG_8002-01

Ik vind dat je bij elk bezoek aan mijn mooie stad gewoon even onder de toren door moet lopen. Dus voor mijn volgende stop loop ik recht op de Domtoren af. Onder de hoge toren is het net zo warm als daarbuiten, dus loop ik door naar het Catharijneconvent.

2. Catharijneconvent
De Sint Catharinakathedraal is echt zo’n plek waar ik honderden keren langsfiets, maar eigenlijk nooit naar binnen stap. Vandaag wel, want volgens mij is het best koel in zo’n kerk. En dan ontdek ik dus ook dat er een heel museum aan de kerk vast zit. Het museum laat de geschiedenis van de religieuze kunst in Utrecht zien. Normaal niet mijn eerste keus als onderwerp. Maar het is lekker koud in de kelder, waar bijzondere schatten en opgravingen tentoongesteld zijn. Dus vandaag wel bovenaan mijn lijstje.

catharijneconvent

Er is één verdieping die mij het meest aanspreekt. Grappig genoeg is die eigenlijk voor kinderen bedoeld. Het is de tentoonstelling over religieuze feestdagen. Hier lees ik wat we eigenlijk allemaal precies vieren door het jaar heen. Van Pasen tot Chanoeka en het Offerfeest. Ik weet nu precies wat die dagen betekenen.

2. Lunchen bij de Rechtbank
Ik wil graag buiten zitten, maar in de volle zon houdt mijn blanke huid het niet lang vol. Dus loop ik een paar meter terug naar waar ik vandaan kwam. Daar is namelijk restaurant de Rechtbank. Volgens sommigen is dit het mooiste terras van Utrecht. Volgens mij is het vooral fijn, omdat het in de schaduw ligt. Beschermd door prachtig, oude bomen, geniet ik van mijn broodje en glazen ijskoud water.

_MG_8041-01

3. Universiteitsmuseum
Het eerste museum dat ik passeer na het Catharijneconvent is het Universiteitsmuseum. Dit is een paradijs voor kinderen. Ik ben er wel eens eerder geweest. Toen vochten de kids om een plekje in het Jeugdlab. En kijk nu toch eens.

Hier moet je zijn met je kinderen tijdens een hittegolf!
Hier moet je zijn met je kinderen tijdens een hittegolf!


Wat veel mensen niet weten, is dat het museum ook een prachtige, botanische tuin heeft. En beter nog, een heel mooi terras aan die botanische tuin.

Dus terwijl de kinderen zich uitleven in het Jeugdlab, drinken de ouders een kopje ijskoffie tussen de exotische planten.
Dus terwijl de kinderen zich uitleven in het Jeugdlab, drinken de ouders een kopje ijskoffie tussen de exotische planten.

_MG_8056-01

4. Centraal Museum
Wist je dat het Centraal Museum in Utrecht het oudste stedelijk museum in Nederland is? Het museum werd in 1830 opgericht. Pas een eeuw na de opening werd de collectie van het Gemeentehuis verplaatst naar het oude klooster, waar het nu is. Er is zoveel te zien in het museum, dat ik het niet allemaal kan opnoemen. Meest bijzonder vind ik het Utrechtse schip dat meer dan duizend jaar oud is. Maar ook leuk is het om de stoelen van Rietveld te zien en te proberen. (Dat mag.)

_MG_8063-01

Het museum kun je het beste ontdekken met een rondleiding. Je kunt er namelijk makkelijk verdwalen. En als je niet weet waar je naar kijkt, kan het een beetje saai zijn. Het leuke is dat het Centraal Museum verschillende soorten rondleidingen aanbiedt. Bijvoorbeeld over de verborgen symbolen in kunstwerken, of speciaal voor gezinnen.

5. dick bruna huis (zonder hoofdletters, volgens de huisstijl van Bruna)
Op de valreep heb ik nog even binnen gekeken in het dick bruna huis. Nu is het vooral een speel- en ontdekplek voor kinderen en kunnen volwassenen lezen hoe Dick Bruna het beroemde konijntje heeft ontwikkeld. Vanaf volgende week is het museum dicht, want eind dit jaar wordt er een nieuw museum geopend: het nijntje museum.

_MG_8081-01

De verkoelende museumtour zelf doen?
Ben je ook van plan de verkoelende museumtour te gaan doen. Als je op deze link klikt, krijg je de plattegrond met de wandelroute langs alle musea uit mijn blog. Na het dick bruna huis loop ik langs de Oudegracht terug naar het station. Dat is een mooie en gezellige route. Maar je kunt natuurlijk ook nog verder gaan met de tour. Vanaf het Centraal Museum is het maar vijf minuten lopen naar sterrenwacht en museum Sonneborgh. En vanaf daar is het maar tien minuten lopen naar het Spoorwegmuseum. Vanaf het Spoorwegmuseum kun je de speciale trein terug nemen naar het station. Maar dan mis je wel de wandeling langs de mooie grachten van Utrecht.

Wat is jouw favoriete museum bij jou in de buurt?

Reacties

    Daphne

    Leuk artikel Daisy, en goede tips. Ik kijk zelf altijd op bartsboekje voor tips om leuke dingen te doen in Utrecht. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden!

    30/03/2016 at 4:34 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.