Gewoonlijk word ik de ochtend na Koningsnacht wakker met een lichte kater. Rond een uurtje of tien kom ik mijn bed uit rollen, op zoek naar frisdrank en een vettig ontbijt. Dan weet ik: het was een geslaagde nacht. Dit keer niet. Want vandaag ga ik naar Dordrecht, de stad waar onze Koning zijn verjaardag viert. Dat betekent: vroeg uit de veren!

Lang leven de koning

Utrecht Centraal is uitgestorven. Ik heb het er nog nooit zo stil gezien. Iedereen slaapt. Geef ze eens ongelijk. Het is tenslotte een extra vrije dag. Ik stap als enige in de trein richting Dordrecht. Anderhalf uur later kom ik aan op de plek waar het allemaal gebeurt vandaag. Op het aankomstperron lopen mannen in zwarte pakken met oortjes in. Alles voor een veilige verjaardag van onze majesteit.

Er rijden pendelbussen, maar lopend ben ik net zo snel. Ik weet dat ik er bijna ben als ik op de stoep acht Dixi-toiletten op een rij zie staan. Die zijn vast niet voor het koninklijk paar. Een dame in oranje outfit drukt een plattegrond in mijn handen. “Dan weet je waar je moet zijn voor de Grande parade.” Dat is Koningsdag nieuwe stijl. Met een boot varen de Oranjes Dordrecht binnen. Halverwege komen ze aan wal om lopend door te gaan naar de Grote Kerk voor een besloten concert.

Grote Kerk

Voor een plekje langs de botentocht had ik om half zes al langs de hekken moeten staan. Gekkenwerk. Gelukkig vind ik nog een prima plekje bij de kerk. Ik installeer mijzelf op de verhoging onder een tijdelijke beveiligingscamera. Als Willem-Alexander en zijn gezin over 2,5 uur aankomen, heb ik vanaf mijn verhoging vast een prima uitzicht over de menigte.

Big Brother is watching you

Het wordt steeds drukker rond de Grote Kerk. Iedereen wil een glimp opvangen van de koning en koningin. Tussen de hoofden steekt een rood-wit-blauw bord uit. ‘Leve de republiek Nederland’. De eenzame actievoerder houdt zich gedeisd, maar draagt zijn boodschap hoog boven zijn hoofd. Achter mij hoor ik het geklapper van oranje vlaggetjes in de koude wind. Gelukkig heb ik een dikke jas aan om me tijdens het wachten te verwarmen.

Leve de Republiek

De menigte is minder oranje gekleurd dan ik gewend ben op deze dag. In de jaren dat ik op een bootje door de Amsterdamse grachten de verjaardag van onze oude koningin vierde, was ik al dagen van tevoren bezig met een geschikte outfit. Zelfs mijn nagels verfde ik oranje. Hier zie ik subtiele versieringen: een hoedje of een oranje strik. Sommige dames dragen oranje lippenstift. Een kleur die na vandaag weer veilig opgeborgen wordt achter in de kast.

Koningsdag
Twee jaar geleden alweer… Ik moet die outfit toch weer eens opduiken.


Met de zon op mijn gezicht zit ik goed onder de big brother-camera. Ik pak mijn schrijfblok en begin vast wat woorden op papier te zetten voor mijn blog. Blijkbaar val ik op. Zie ik er zelfs een beetje verdacht uit. Een politieagent komt onopvallend naast me staan. Als ik geschrokken opkijk staat ze bijna tegen me aan. “Zoooo, lekker weertje hè?” “Ja, in de zon is het best prima”, bevestig ik de agente. “Wat kom je hier doen vandaag?” Vraagt ze. Ik vind het nogal een gekke vraag en antwoord dat ik voor Koningsdag ben gekomen. “Maar gewoon voor je plezier? Of met een ander doel?” Dus ik vertel haar enthousiast over mijn reis door Nederland als Expedia Pioneer. “Wil je mijn kaartje, dan kun je het thuis eens opzoeken!” Dat hoeft niet. Ze gelooft het wel en wenst me een fijne dag. Nerveus stop ik mijn schrijfblok weg. Het is nog een half uurtje wachten. Ik probeer me zo normaal mogelijk te gedragen, wat volgens mij juist weer heel onnatuurlijk en opvallend is. Gelukkig word ik niet als verdachte afgevoerd en sta ik mooi klaar als de jarige job en zijn familie langslopen.

koningsdag Dordrecht
De telefoons schieten massaal omhoog als Zijne Koninklijke Hoogheid en zijn vrouw in de buurt zijn. Volgens mij zijn de drie prinsesjes er ook bij, maar die kan ik echt niet zien vanaf hier.
Willem Alexander Dordrecht
Yes!! Ik heb een foto van de Koning!
Maxima
En ja hoor! Ook een van de Koningin!


Van de honderden mensen die hier al uren staan kunnen maar een paar mazzelaars echt wat zien. Maar blijkbaar maakt dat helemaal niet uit. Ik hoor een vrouw dolblij roepen: “Ik zag de hoed van Máxima!”

Rond twee uur is de Grande parade afgelopen. De koninklijke bus is nog maar net vertrokken of de dranghekken worden alweer weggehaald. Vliegensvlug tillen de horecaondernemers al hun tafels en stoelen naar buiten. De barbecues gaan aan en de straten vullen zich met de geur van gegrilde worst en gebakken uitjes. Het is maar 12°C, maar de net opgebouwde terrassen zitten in no time vol. Bier is het codewoord. Zo vieren wij de verjaardag van onze koning. Hoezee!

terras Dordrecht

Na het bezoek van de Koning zijn er allerlei activiteiten in de stad. Lokale dj’s draaien lekkere plaatjes; kerken zijn open voor concerten en lokale dans- en muziekverenigingen laten hun talenten zien op verschillende podia. Een feestelijke Koningsdag zoals die in het hele land gevierd wordt. Er is alleen één groot gemis. Er is geen vrijmarkt in Dordrecht. En zeg nou zelf, wat is Koningsdag zonder vrijmarkt? Ik lees dat het allemaal te maken heeft met de veiligheid van de leden van het Koningshuis. Maar toch vind ik het jammer. Want alleen op Koningsdag kun je ongegeneerd tussen de rotzooi van een ander snuffelen. Volgend jaar weer!

Volgend jaar ook naar de Koning op Koningsdag?
Kun je de vrijmarkt wel een jaartje missen en wil je ook graag eens een glimp opvangen van onze Koning en Koningin? Lees dan eerst mijn tips.
Ik weet nog niet waar Koningsdag volgend jaar gevierd wordt, maar ik kan je wel vast wat tips geven. Komen ze!

  • Wil je de beste plek? Kom zo vroeg mogelijk. En dan bedoel ik echt vroeg. Dit jaar hadden de eerste toeschouwers de beste plekken al om half zes bezet. De Koninklijke familie werd pas om elf uur verwacht. Voor een iets minder fantastische, maar zeker wel goede plek, is het voldoende om uiterlijk drie uur van tevoren bij de dranghekken te staan.
  • Als je tegen het commentaar van de mensen achter je bent opgewassen, neem dan een keukentrapje mee. Dan kijk je altijd over de mensen heen.
  • Op Koningsdag rijden treinen en bussen anders dan normaal. Even van tevoren uitzoeken is handig.
  • Een half uur voor aankomst van de Koninklijke familie worden toegangswegen naar de route afgesloten. Dat is uit veiligheid voor de toeschouwers en de Oranjes natuurlijk. Voor die tijd wil je er dus zijn, anders hoef je niet meer te komen.
  • Wachten maakt hongerig. Contant geld is handig voor een snack of drankje op straat.
  • Ruim voor Koningsdag wordt er een website gelanceerd met het programma van de dag zelf. Daar staan meer specifieke tips op over bijvoorbeeld de toegankelijkheid voor mindervaliden, parkeergelegenheid en afgesloten straten.

Ik ben blij met mijn kiekje van Willem Alexander en Máxima. Ik ben benieuwd wat jij gedaan hebt om de verjaardag van onze Koning te vieren. Dus deel jouw mooiste Koningsdagfoto met mij op Facebook. Leuk!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.