De tijd van ridders en kastelen is echt. Het zijn niet alleen figuren uit sprookjesboeken. Ooit reden de ridders hier rond op hun zwarte paarden, gekleed in zilveren harnassen met een glimmende lans onder hun arm. Koningen marcheerden met grote stappen langs de verdedigingsmuren die Holland moesten beschermen. ‘Vuur!’, riepen ze. Grote kanonskogels sneden door de lucht, richting de vijand. In vestingsteden Naarden en Muiden komt die geschiedenis tot leven.

Muiderslot

Kanonnen in Naarden
Hier zat Napoleon ooit zijn lunch te eten. Met die gedachte stap ik in de trein richting Naarden om het oudste stadje van het Gooi te bezoeken. De stervormige stad is gewoon een plek waar mensen wonen. Vanaf de grond merk je niks van de prachtige vorm die het stadje heeft gekregen. Behalve in één van de sterpunten. Daar is de geschiedenis bewaard gebleven. Dat is het Nederlands Vestingmuseum en daar sta ik nu, tussen de bunkers en kanonnen.

Naarden Vesting

Aan de kassa in een houten Pipowagen wuif ik met mijn Museumkaart. Ik mag zo doorlopen. Het pad loopt tussen groene heuveltjes waar kinderen gillend van plezier achter elkaar aan rennen. De zon schijnt. Ouders zitten tevreden in het gras met een kopje koffie. Op de achtergrond hoor ik een zeemanslied van een echt shantykoor. Het lijkt wel of ik terecht ben gekomen in een reclamefilmpje voor het perfecte dagje uit voor het hele gezin.

Shantykoor

Het openluchtmuseum is het hele jaar open. Op bijzondere dagen en af en toe in de schoolvakantie, komen echte schutters naar de stadsmuur om een kanon af te schieten. Ik heb geluk! Vandaag is zo’n bijzondere dag. Langs de vier kanonnen staan mannen in blauwe pakken met hoge, zwarte hoeden opgesteld. De commandant brult naar zijn mannen: “Zet het kardoes in de loop!” Waarop de soldaten met lange stokken in de holtes van de kanonnen porren. “Op uw plaats!” Buldert hij nu. “Vuur!” De lont wordt aangestoken en een knetterend vuurtje brandt langzaam naar beneden. Tot hij verdwijnt. Dan hoor ik plots een oorverdovende knal en schiet de kogel met een dramatische rookwolk meters ver het water in.

Kanon

In het Vestingmuseum Naarden kun je in oude forten leren over de geschiedenis van de verdedigingsstad. Met de Izi travel app download je de audiotour en hoor je hoe het oude fort vroeger werkte, terwijl je door de donkere tunnels wandelt. Kinderen leren boogschieten van een echte schutter. En als kers op de taart kun je een mooie boottocht maken om de vestingstad heen.

Stelling

Tunnel Naarden

Kasteel in Muiden
Ik heb een paar jaar langs de Vecht in Utrecht gewoond. Wist ik veel dat diezelfde rivier uitkomt bij een echt kasteel. Het Muiderslot dus. Een vierkant kasteel, compleet met torens, schietgaten en wenteltrappen. Ik had eigenlijk een prinsessenjurk aan moeten doen, bedenk ik me als ik over de houten ophaalbrug het kasteel in loop.

Muiderslot

In het slot kun je twee routes kiezen: de ridderroute en de torenroute. Vooral voor kinderen heel erg leuk. Met de ridderroute ontdek ik hoe ridders en soldaten leefden in de vijftiende eeuw. Wat ze droegen en welke wapens ze gebruikten. Weet je eigenlijk wel hoe zwaar een zwaard is? Niet te geloven, ik krijg ‘m met twee handen amper omhoog.

Zwaard

De torenroute loopt langs de middeleeuwse torens. Hier lees ik over de verdedigingsstrategie die vroeger gebruikt werd in het slot. Samen met Lianne, die een dagje met me mee is, kiezen we ervoor om een gidstour te doen. We bezoeken ingerichte kamers die je alleen met een gids mag zien. Nergens aankomen, drukt de gids ons steeds weer op het hart. De meubels zijn eeuwen oud.

Rondleiding

De beroemde dichter P.C. Hooft woonde als laatste in het kasteel. Grappig is dat de gids ons de herkomst van heel veel Hollandse gezegdes vertelt. Juist in het huis van de grondlegger van de Nederlandse literatuur. Wist je bijvoorbeeld dat ‘een warm onthaal’ helemaal niet zo gezellig is? In de middeleeuwen gooiden ridders hete vloeistof over de vijand als die het kasteel binnen wilden dringen. Een warm onthaal dus. Zo vertelt onze gids nog tientallen andere leuke weetjes. Als je ze ook wilt weten moet je toch echt zelf het Muiderslot bezoeken.

Bedstee

Niet veel soeps, wel veel vlees
Ik ben dan misschien een nep-vegetariër (omdat ik geen vlees, maar soms wel vis eet), ik kijk altijd even of er ook wat lekkers op het vegamenu staat. Bij het Vestingmuseum in Naarden heb ik dikke pech. Mijn maag knort, want ik heb nog niet geluncht. Maar hier kan ik alleen een saucijzenbroodje of een ham-kaas tosti krijgen. Of een gevulde koek, adviseert de dame achter de balie mij. In het Muiderslot is het ook al geen vleesloos feest: broodje kip, broodje filet, broodje ham. De soep is meestal vegetarisch, maar vandaag niet. Het is kippensoep. Als ik iets vegetarisch wil kan ik kiezen uit heel veel lekkere taartjes en snoep. Dat dan weer wel. Maar een broodje voor de lunch zit er niet in helaas. Dus als iemand van deze prachtige vestingstadjes mijn blog toevallig leest.. hint, hint. Voor nu zou ik zeggen tegen alle vegetariërs: je mag deze attracties echt niet overslaan, maar neem dan wel je eigen broodje mee.

Terras Muiden

Waar je trouwens wel heerlijk vega kunt lunchen, is op het Forteiland Pampus. Vanaf Muiden vaar je er zo heen.

Nog meer tips voor een bezoek aan de vestingsteden Naarden en Muiden:
Vestingmuseum Naarden

  • Het vestingmuseum is het hele jaar geopend, van dinsdag tot en met vrijdag van 10.30 uur tot 17.00 uur. In het weekend is het museum open van 12.00 uur tot 17.00 uur.
  • Kinderen tot 12 jaar betalen € 5,- entree. Volwassenen betalen € 7,-.
  • Vestingmuseum Naarden organiseert regelmatig allerlei leuke activiteiten, vooral voor kinderen. Check de agenda op de website om te zien wat er te doen is.
  • De boottocht kun je van tevoren reserveren. Dat is wel aan te raden. Tijdens mijn bezoek was de boot al volgeboekt.
  • Elke zondag om 13.30 uur is er een gratis rondleiding. Daarna wordt er rond 14.45 uur een kanonsschot afgevuurd. Dat mag je niet missen! Elke derde zondag van de maand worden er tussen 14.00 uur en 15.30 uur zelfs meerdere kanonnen afgeschoten.

Muiderslot

  • Het Muiderslot is open van 1 april tot 31 oktober. De poort is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. In het weekend kun je het kasteel van 12.00 uur tot 17.00 uur bezoeken.
  • Voor kinderen tot 12 jaar is de entree € 9,-. Voor volwassenen is dat € 13,50.
  • In het Muiderslot is in de zomermaanden een valkenier aanwezig. Als je geluk hebt mag je zelfs een valk aaien. Op de website is te zien wanneer de valkenier er is.
  • Het Muiderslot heeft een prachtige kasteeltuin die goed onderhouden wordt. Als je het interessant vindt willen de vrijwillige tuiniers je van alles vertellen over de plantjes die er groeien.
  • Voor kinderen is er een speciale speurtocht in het kasteel. Voor € 2,- krijgen ze een boekje met stickers en opdrachten. Als ze alles gedaan hebben krijgen ze een Muiderslot riddermedaille. Stoer!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.