Brocanteliefhebbers kunnen niet wachten op het voorjaar. Dan breekt het brocanteseizoen weer los. Van mei tot en met augustus zijn er in het hele land grote en kleine brocantemarkten. Wie in de winter op zoek is naar een verweerd kastje of een oude bruidsjurk kan nog maar op één plek terecht: Drachten.

Bruidsjurk

Ik ga naar de Landelijke Brocantemarkt Drachten die elk jaar in november plaatsvindt. Maar voor ik mij stort in de grote Friese rommelmarkt krijg ik eerst nog even een lesje ‘wat is dat brocante nou eigenlijk?’

Ik dacht altijd dat brocante gewoon een chique woord is voor ‘oude rommel’. Eerlijk is eerlijk, vertaald uit het Frans betekent brocante ook niets anders dan ‘rommelmarkt’. Zoals met zoveel leenwoorden hebben wij Nederlanders ook hier weer een eigen betekenis gegeven aan het Franse woord. Het Nederlandse brocante is helemaal geen oude rommel. Het kan ook hartstikke nieuw zijn. Of het nou gaat om meubels, kleding of accessoires, de belangrijkste regel is dat het eruit ziet alsof het oud is.

Brocantemarkt

Ik ben niet speciaal op zoek naar iets. Om te voorkomen dat ik doelloos ga slenteren en thuis kom met allemaal spullen die ik niet wil, heb ik een missie. Ik heb € 10,-, niet meer en niet minder. Wat is het mooiste dat ik voor een tientje kan kopen?

Tientje
I’m a girl on mission


De brocantemarkt in Drachten is overdekt. Wel zo fijn in de koude novembermaand. Er staan ongeveer 50 kramen. Bij binnenkomst word ik bedwelmd door de geur van damesparfum. Dat is niet zo gek, er zijn alleen maar vrouwen. Het handjevol mannen dat ik wel zie loopt duidelijk verveeld een halve meter achter hun vrouwen. Een arme stakker tilt een grote, oude kist naar de auto. Hij weet vast nog niet dat die aankoop de nieuwe bijzettafel is.

Drukte

Ik manoeuvreer mij behendig tussen de groepjes vrouwen door naar de grote zaal waar alle kraampjes staan. Het is een gezellige mengeling van koopjesjagers en liefhebbers. Er wordt niet gegraaid, wel gelachen.
Ik zie rekken vol crème-kleurige vesten, oma’s potten en pannen, versleten, maar nieuw tuinmeubilair. Er is voor elk wat wils. Zelfs de kerstdecoraties zijn goed vertegenwoordigd met engelenvleugeltjes van ganzenveren en houten kerstballen in pastelkleuren.

Tientje spullen
Voor een tientje zie ik een oud blik, een kommetje, een vreemde vaas en een visschaal. Ik zoek nog even verder..


Pas na vier rondjes langs dezelfde kramen met dezelfde spullen valt mijn oog op iets bijzonders. Een vrolijk beschilderd kinderbordje. Het bordje zelf is niet wat mijn aandacht trekt, de dikke ijzeren bodem boeit me. Verkoper Jan van Dalen vertelt dat het een warmhoudbord is, “uit de tijd dat we nog geen magnetrons hadden”. Je vult de bodem met warm water en het eten blijft lekker warm. Handig voor warme hapjes, denk ik. Verkocht!

Verkocht
Voor een tientje! Dat is geen geld. Hoop ik. Want wat weet ik er nou eigenlijk van..


Uren slenteren langs dezelfde kraampjes om een tientje uit te geven? Dat kan vast efficiënter. Ik vraag de kenners op de markt naar hun beste tips.

10 tips voor een geslaagde aankoop op een brocantemarkt:

 1. Voor de mooiste spullen wil je zo vroeg mogelijk op de markt zijn.
 2. Voor de goedkoopste spullen juist aan het eind. Dan gaat alles in de uitverkoop.
 3. Kom doelbewust. Anders kunnen er twee dingen gebeuren: je komt thuis met allemaal spullen die je niet wil hebben, of je ziet door de bomen het bos niet meer.
 4. Iets gevonden? Koop het niet meteen, maar kijk nog even verder. Er staan veel mensen met dezelfde spullen. Wie weet vind je het bij de volgende kraam voor veel minder.
 5. Laat niet zien dat je iets heel graag wilt hebben. Een kans op een lagere prijs is dan bij voorbaat verspeeld.
 6. Afdingen mag, ook als er al een prijs op staat. Het helpt als de verkoper het jou gunt. Dus maak even een praatje en geef complimentjes.
 7. Als je echt op zoek bent naar iets specifieks, zoals de theepot die nog ontbreekt aan jouw servies, vraag het dan gewoon even. De marktlui zijn kenners en hebben wat jij zoekt misschien nog wel thuis liggen.
 8. Spreek een budget met jezelf af. Voor je het weet neem je een heel nieuw interieur mee naar huis.
 9. Ga er niet van uit dat alles oud is. Tussen al die mooie, antieke spullen lijkt een houten speeleend van de Hema ook uit jouw grootmoeders tijd te komen. Labels en merken verraden het tijdperk al snel.
 10. Geniet val al het moois, sommige kramen zijn net een museum.

Heb jij nog goeie tip voor een geslaagde aankoop op een brocantemarkt?

vogelhuisje

Op Alles is Brocante vind je een overzicht van alle brocantemarkten in Nederland.

Reacties

  Anita

  Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het volkomen met Marja eens ben! Als je het werkelijk zo leuk vond dan had je beslist een andere woordkeus gebruikt.. Je hebt werkelijk geen idee waar je het over hebt in je blog. Nu worden we allemaal op de grote hoop gegooid, “rekken vol kleding” “als het er maar oud uitziet” Zeer beledigend voor de echte brocanteurs! . Heel jammer want dit is absoluut een prachtig gebeuren wat nu ronduit als iets onzinnigs door jou wordt neergezet.

  29/11/2014 at 8:33 pm
  marja

  Als jij de Brocante fair in Drachten een rommelmarkt durft te noemen, hoe moet ik dat koeterwaals van jou dan noemen. Toch zeker geen blog? Als je geen verstand van zaken heb, bemoei je er dan niet mee. Groeten van een teleurgestelde hardwerkende brocanteur.

  26/11/2014 at 9:39 pm
   Joules

   Beste Marja,
   Volgens mij heb je deze blogpost helemaal niet gelezen?! Als je dat nl wel gedaan had dan had je kunnen lezen dat ze dat juist niet zegt maar, voor haar bezoek, dacht. Ze heeft het juist over de mooie spullen die er zijn te vinden. Ik denk dat de titel dan ook sarcastisch bedoeld is…..
   Hartelijke grt,
   J

   27/11/2014 at 10:07 pm
   daisyscholte
   daisyscholte

   Hoi Marja,

   Bedankt voor je reactie. Ik heb het heel leuk gehad tijdens de brocantemarkt in Drachten. Er ging een wereld voor me open. Nooit geweten dat er zo’n groot verschil is tussen een rommelmarkt en een brocantemarkt. Zo leer ik elke dag nieuwe dingen tijdens mijn reis door Nederland 🙂

   28/11/2014 at 11:25 am

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.