Na het zien van de prachtige natuurfilm De Nieuwe Wildernis kun je niet anders dan een keer naar de Oostvaardersplassen gaan. Ik was in elk geval overtuigd en zette het moerassige park op mijn bucketlist. Nu is het zover. Met hooggespannen verwachtingen vertrek ik richting Lelystad, vanaf daar ga ik het park in. Ik ga op safari met de ecokar, want dan mag je ook het gebied in dat anders gesloten is voor bezoekers.

Trein nieuwe wildernis

De weersvoorspellingen zijn niet best. Er staat vooral veel regen op het menu. De tour gaat hoe dan ook door. Dat is een geruststelling. In de trein van Almere naar Lelystad krijg ik alvast een prachtig voorproefje van wat mij straks te wachten staat. Het spoor loopt vlak langs de Oostvaardersplassen. Ik zie zelfs de bekende konikpaarden in de verte grazen.

Konikspaarden

Bij aankomst in het bezoekerscentrum staat de ecokar al klaar. Voor we instappen krijgen we eerst een korte film te zien met uitleg over het ontstaan van het natuurgebied. Wist je dat het altijd de bedoeling was dat het natuurgebied een gigantisch industrieterrein zou worden? Het bleef jaren ongebruikt en de natuur greep haar kans om wild te groeien. Moerassen, bossen en rietvelden ontstonden. Het werd zelfs een populaire tussenstop voor allerlei vogelsoorten op hun lange trektocht naar Afrika. Er was zo’n bijzonder gebied ontstaan dat de plannen voor een industrieterrein van de tafel gingen en het gebied in 2009 officieel beschermd natuurgebied werd.

Ecokar

Met zestien man stappen we in de kleine ecokar. Het doet me denken aan de safari’s die ik in Afrika maakte. Hutje mutje in een open karretje. Verrekijker en camera in de aanslag. Ik heb nog net geen camouflagebroek aan. De vrijwillige boswachter die ons vanochtend rondrijdt, belooft wilde paarden en herten in overvloed. De zeearend leeft hier ook, maar om die te zien moeten we heel veel geluk hebben. We rijden nog geen tien minuten het park in en de eerste konikpaarden staan al langs het pad te grazen. Een knusse kudde die zich weinig aantrekt van het karretje vol mensen die geboeid door de lens van hun camera kijken.

konikspaarden

Een groot hek markeert het begin van het gebied dat normaal gesproken niet toegankelijk is voor bezoekers. We hobbelen over een groot wildrooster de weide vlakte in. Het grindpad loopt parallel aan de spoorlijn waar ik eerder met de trein langs raasde. De vlakte is drassig en ligt bezaaid met afgebroken takken en lage struikjes. Door mijn verrekijker zie ik een karkas liggen. Het is vast een hert geweest, tot op het bot opgepeuzeld door de wilde dieren.

_MG_5742-01

_MG_5753-01

Voor ons steekt een grote kudde herten over. Wanneer ze het gekke karretjes met mensen opmerken, verstijven de herten en draaien alle koppen onze kant op. Er moet paniek zijn in de groep, want telkens als wij een stukje verder rijden springen de beestjes massaal de andere kant op. Ze laten zich niet tegenhouden door een beekje en springen één voor één het water in. Zo snel mogelijk weg van die pottenkijkers op wielen.

Edelherten

We gaan steeds dieper het natuurgebied in. Helaas nog geen een spoor van de zeearend. Maar om dat goed te maken worden we plotseling getrakteerd op een showtje van twee bevers. Zelfs de boswachter weet niet wat ‘ie ziet. “Bevers laten zich overdag nooit zien!” Zegt hij verbaasd. De beestjes spelen ongestoord tussen het riet. Ze hebben vast niet door dat er zestien paar ogen strak op hun spel gericht zijn. Het kan haast niet anders dan dat ze ervoor kiezen de melodie van constante camerakliks te negeren.

Bever

Na een uur toeren door het prachtige polderlandschap keren we weer om. Op de terugweg hebben we het geluk een vosje te zien, op jacht naar een lekker maaltje voor vandaag. Hij houdt zich laag in het gras en sluipt langzaam dichterbij een groep ganzen. Wat een pech, de vogels hebben hem gezien. Zo ziet de sluwe vos zijn hoofdgerecht opstijgen, veilig de lucht in.

Wat een geluk heb ik vandaag: twee zeldzame bevers èn een vos! Dat maakt het gebrek aan een lekker lentezonnetje dubbel en dwars goed.

_MG_5757-01

_MG_5778-01

Dit moet je weten voor je de Oostvaardersplassen bezoekt:

 • Kijk de film De Nieuwe Wildernis.
 • Onder de Oostvaardersplassen valt een aantal natuurgebieden, waarvan de meeste vrij toegankelijk zijn. Het gebied waar de wilde dieren leven is dat niet. Met excursies van Staatsbosbeheer kun je het gebied wel verkennen.
 • Bijvoorbeeld met de ecokar-excursie. Staatsbosbeheer wil voorkomen dat de dieren last hebben van de bezoekers. Daarom wordt er maar een beperkt aantal excursies georganiseerd. Die zijn razend populair. Voor dit jaar zijn alle ecokaar excursies zelfs al uitverkocht. Houdt de activiteitenkalender van Staatsbosbeheer in de gaten voor nieuwe data volgend jaar. En dan meteen boeken!
 • Er worden ook andere tochten in het afgesloten natuurgebied georganiseerd. Bijvoorbeeld een cursus natuurfotografie, vogels kijken en bolderkartochten. Ook die zijn allemaal snel uitverkocht.
 • De Oostvaardersplassen kun je vanaf Almere en Lelystad bezoeken. Beide steden hebben een bezoekerscentrum voor het natuurgebied.
 • Oké, balen dat alle excursies al volgeboekt zijn voor dit jaar. Maar niet getreurd; er zijn allerlei uitkijkpunten langs het park aangelegd vanaf waar je een heel mooi uitzicht hebt over de Oostvaardersplassen. Er moet wel iets heel geks aan de hand zijn wil je geen konikspaarden of edelherten zien. Hier vind je een overzicht van de uitkijkpunten. Neem wel een verrekijker mee.
 • Breng na de natuurexcursie ook eens een bezoek aan Lelystad of Almere. Want echt, het is leuker dan je denkt 🙂

Reacties

  Ciska van Wijk

  Er komen op korte termijn extra data voor de ecokarexcursies, te boeken via www. Staatsbosbeheer.nl. Houd de website in de gaten!

  19/06/2015 at 2:18 pm
  daisyscholte
  daisyscholte

  Hoi Wanda,

  een zonsopkomst moet heel mooi zijn!! Dat moet ik nog maar eens doen dan 🙂

  Ja, in de gaten houden! Ik heb in maart al geboekt.. en toen waren de fotografiecursussen al uitverkocht helaas..

  Groetjes!

  08/06/2015 at 4:27 pm
  Wanda

  Leuk om te lezen dat de Oostvaardersplassen indruk hebben gemaakt. Een aantal jaar geleden ben ik er met mijn zoontje geweest bij zonsopkomst, was geweldig. Daarna nog een keer van Lelystad naar Almere gelopen, dat was ook heerlijk!

  Volgend jaar de agenda van Staatsbosbeheer maar goed in de gaten houden om eens verder het gebied in te gaan, lijkt me geweldig!

  07/06/2015 at 6:47 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.