Cornelis Lely had een goed idee: hij wilde de Zuiderzee droogleggen. “Dan ontstaat er nieuwe landbouwgrond en is ons Nederland nog beter beschermd tegen de gevaren van de zee,” was zijn argument. Daar kon niemand bezwaar tegen hebben, dus begon jaren later de drooglegging van de polder. Eerste stap was de bouw van de Afsluitdijk. Het standbeeld van Lely kijkt nu trots uit over de lange dam. Helaas heeft de arme man het indrukwekkende bouwwerk en de drooglegging van de polder zelf nooit in het echt kunnen zien. Hij overleed een jaar voor zijn plannen in werking werden gezet. Zou hij ooit hebben bedacht dat zijn hersenspinsels werkelijkheid zouden worden en dat er zelfs een gemeente naar hem vernoemd is?

Afsluitdijk


Daarmee bedoel ik natuurlijk Lelystad. De eerste Nederlandse woonplaats die vanaf het begin doordacht en bedacht kon worden. Het stratenplan is logisch. De huizen zijn praktisch. En de ligging is handig. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk werd de stad ook verbonden met de rest van het land door de aanleg van de Hanzelijn. En binnenkort zijn er misschien zelfs wel Europese vluchten te boeken vanaf vliegveld Lelystad. Een stad van wereldformaat dus. Maar nog niet echt ontdekt door de toeristen. Daarom zet ik als echte (Expedia) pionier voet aan land in toeristisch Lelystad en laat ik jou zien wat er allemaal te doen is op het nieuwe land.

Pioneer

In de lucht in vliegersparadijs Aviodrome
Het Luchtvaartmuseum Aviodrome is opgericht door KLM en voormalig vliegtuigbouwbedrijf Fokker (we kennen allemaal die naam wel, toch?). Toen stond het museum nog bij Schiphol. Maar door de snelle uitbreiding van de luchthaven moest het museum verdwijnen. In 2003 verhuisde de hele inboedel, inclusief de replica van het eerste Schiphol-gebouw, naar de polder.

Aviodrome
Ik koop een boardingpass om door de ‘douane’ in het vliegtuigmuseum te komen


Ik zie meteen dat dit een paradijs is voor kinderen. Overal staan grote vliegtuigen waar je ook nog eens in kunt. Straaljagers, passagiersvliegtuigen en ouderwetse propeller-vliegtuigjes. Mijn vriend Patrick is met me mee. Hij is zo blij als een kind in een snoepwinkel als hij ontdekt dat er ook een Douglas Dakota staat. “Je weet wel, het vliegtuig van Prins Bernard!” Ik weet helemaal niks natuurlijk, maar knik enthousiast. “Ja, leuk! Het vliegtuig van Prins Bernard.” Als ik 100 euro zou winnen wanneer ik die Dakota kon aanwijzen, had ik mooi pech.

Straaljagers
Prik!


Als Patrick ziet dat je in een echte cockpit-simulator een landing kunt maken, begint hij bijna te hyperventileren. “Mag ik? Mag ik?” Dus ik stap in als passagier en mag over de schouders van de piloot en zijn co-piloot Patrick meekijken naar zijn eerste landing.

Piloot
“Ladies and gentleman, please fasten your seat belts. We’re getting ready for landing.” Zegt hij tegen zijn enige passagier, dat ben ik dus.


We landen op Sint Maarten. Dat heb ik al eens in het echt mogen doen, dus ik kan goed zien hoe echt het er allemaal uitziet. Wat gaaf! We vliegen iets te stijl op het strand af, maar gelukkig weet de echte piloot dat nog net te corrigeren en zetten de heren mij veilig aan de grond van Sint Maarten.

Sint Maarten

Ter zee in zeventiende eeuws schip de Batavia
Weer veilig op de grond kiezen we nu het ruime sop. Op naar de Bataviawerf. Daar ligt een replica van het zeventiende eeuwse schip de Batavia te pronken in de kleine haven. Ik voel me net een piraat als ik aan boord van het gigantische, houten schip ga.

De Batavia

Het is aan te raden om het schip te verkennen met een gids. Die kan de spannende verhalen over muiterij en verraad op weg naar Batavia vertellen. In de werf kun je zien hoe historische schepen gebouwd worden. Er ligt een gigantische scheepsromp om eens goed te bekijken. In de werkplaatsen kunnen kinderen zelf spijkers en touwen maken.

Bataviawerf

Te land in Bataviastad
Terwijl kinderen zich uitleven in de Bataviawerf, kunnen grote mensen zich uitleven in Bataviastad. Ik ken de plek van naam, maar ben er nog nooit geweest. En wat is het anders dan ik me had voorgesteld. Ik zag een grote fabriekshal volgestouwd met goedkope merkkleding voor me. Maar niets is minder waar. Bataviastad is net een winkelboulevard op een tropische vakantiebestemming. Het is een soort moderne vestingstad, omringd door een hoge muur en met grote toegangspoorten. De klinkerstraten en de pittoreske winkelgevels geven echt de indruk dat je op vakantie bent. Het enige wat ontbreekt is de zon.

Bataviastad

Kleding, schoenen en nog meer kleding. Alles met een merk erop, maar dan voor een lagere prijs dan normaal. Nog steeds vind ik veel dingen nog wat aan de prijzige kant. Maar ik geef niet zoveel om merken. Misschien dat het daardoor komt.

Bataviastad
Natuurlijk ga ik niet met lege handen naar huis: een paar All Stars voor € 45,- kan ik natuurlijk niet laten liggen.


Je zintuigen laten betoveren
Op Twitter word ik uitgenodigd om te komen eten in restaurant ’t Dijkhuysje in de jachthaven van Lelystad. Hier beloven ze van dineren een beleving voor alle zintuigen te maken. Wij gaan er eens goed voor zitten en laten ons verrassen door de chef. Het begint al goed met de smaakvolle menukaart. De prachtige amuses die je erbij krijgt zijn zo lekker dat ik het niet kan laten te vragen: “Kunnen wij nog twee keer de menukaart bestellen?”


Dijkhuysje
Chefkok Nicky Quarz leerde het vak in de keuken van De Librije (daar wil ik ook echt nog eens naartoe). Dat geloof ik meteen. Wat een smaken! En wat ziet alles er mooi uit.


Als klap op de vuurpijl krijgen we een sensationeel chocoladepalet bij de koffie. Vier ronde bonbons die er allemaal hetzelfde uitzien. We moeten onze ogen sluiten om de smaken helemaal te kunnen ervaren. Zoet, zout, bitter en zuur. Topchef Nicky Quarz komt ons aan tafel verklappen wat we precies proeven. Hij heeft voor gewaagde smaken gekozen. Wel eens een bonbon met zoute drop-vulling gegeten? Heer-lijk kan ik je vertellen!

Dijkh

Doen wat ik deed in Lelystad? Zo zag mijn dag eruit:
11:30 uur: aankomst bij Aviodrome
11:45 uur: kopje koffie
12:00 uur: start rondleiding over het buitenterrein
12:45 uur: zelf het binnenterrein ontdekken (vluchtsimulator!!)
13:30 uur: lunchen in het restaurant van Aviodrome
14:00 uur: vertrek naar Bataviawerf
14:15 uur: aankomst Bataviawerf en bezoek schip
15:00 uur: wandeling langs de werkplaatsen in de scheepswerf
16:00 uur: kopje koffie in de Taveerne
16:20 uur: wandelen naar Bataviastad
16:30 uur: shoppen!!!
18:00 uur: noodgedwongen stoppen, want de winkels gaan dicht
18:15 uur: aankomst restaurant ’t Dijkhuysje
20:45 uur: na een heerlijke dag terug naar het hotel

Dit kost mijn dagje Lelystad:
Screenshot_2015-06-02-15-10-19

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.