Van half november tot begin januari wordt het Limburgse Valkenburg omgetoverd tot bruisende kerststad. De beroemde ondergrondse kerstmarkten staan hoog in de toplijsten van Europese bezienswaardigheden in de wintermaanden. Waarom zou ik dat overslaan? Dus op naar kerststad Valkenburg!

1 Kerststad Valkenburg

Mijn eerste stop is het VVV-kantoor, midden in het centrum van Valkenburg. De vriendelijke medewerkers overspoelen mij met tips voor bezienswaardigheden en activiteiten die ik echt niet mag missen. Om het jullie wat gemakkelijker te maken heb ik een video gemaakt waarin ik in twee minuten laat zien wat er allemaal te doen is tijdens kerst in Valkenburg:

Kerststad Valkenburg in twee minuten:

Ik heb drie dagen en veel te doen. Een goede planning is essentieel. Daar gaat -ie:

Dag 1: Aankomen in Santa’s Village
Nadat ik mijn koffer heb achtergelaten in Hotel Kasteel Schaloen wandel ik door de mooie omgeving het stadje in. Valkenburg is klein en alles is op loopafstand van elkaar. Ik ben dan ook van plan alles lopend te doen de aankomende dagen.

Kasteel Schaloen
Helaas slaap ik niet in het Kasteel Schaloen zelf, dat is ‘gewoon’ een woonhuis. Ik slaap in een van de appartementen ernaast


Het centrum van Valkenburg is vrolijk versierd met kerstlichtjes en dennentakken. De terrassen zijn verwarmd en de mensen zitten buiten aan de glühwein.

Valkenburg
Valkenburg overdag en ’s avonds


De barbecuegeur die van het plein komt maakt hongerig. Er worden ter plekke braadworsten gebakken voor de hotdogs met zuurkool of gebakken ui. Groepjes mensen staan aan hoge tafels met mokken hete chocolademelk, terwijl de kerstmuziek over het plein klinkt. Het is pas november, maar als je mij zou vertellen dat het 25 december is, zou ik je zo geloven. Het enige wat nog ontbreekt is sneeuw.

Draaimolen
Je bent nooit te oud voor de draaimolen!


Dag 2: Onder de grond en in de hoogte
Na een dagje rustig aan haal ik vandaag echt alles uit mijn dag. Ik begin met een bezoek aan de Fluweelengrot. Tip: kom zo vroeg mogelijk, dan staat er nog geen rij. Ik ben nog nooit in de mergelgrotten geweest en alleen dat is al een beleving op zich. De lucht in de grot voelt anders dan buiten. Het is iets minder koud, maar ook vochtig. Mijn cameralens beslaat meteen als ik de dop eraf haal. Anders dan normaal is de grot nu prachtig versierd met lichtjes en kerstversiering.

Wandschildering
De indrukwekkende wandschilderingen kleuren prachtig bij de lampjes

Fluweelengrot

De meer dan 50 marktkramen verkopen Limburgse lekkernijen en kerstcadeaus. Ik zie kerstmutsen met lichtjes, houten poppen, stroopwafellikeur en chocolaatjes, kitscherige kerstballen en luxe gezichtsproducten.

Fluweelengrot

Fluweelengrot
In de grot is ook een restaurant. Zo mooi, je moet er wel even gaan zitten


Vlakbij de Fluweelengrot is ook de Kasteelruïne. Er zijn geen kerstactiviteiten in de ruïne, maar als ik er dan toch ben, kan ik net zo goed even gaan kijken.

Kasteel Ruine
Blijkbaar is iedereen in de kerstgrotten, want bij de ruïne is het heel erg rustig


De lunch sla ik vanmiddag even over. Ik doe namelijk de Route d’Amuse. Voor € 9,95 krijg ik vijf amuses in vijf verschillende restaurants. Ik kan kiezen uit drie verschillende routes die elk hun eigen weg door Valkenburg maken. Ik kies voor de kortste, van 4 km. In de restaurants op de route lever je een bon in en krijg je een klein hapje geserveerd. Drankjes betaal je zelf en zijn niet verplicht.

Route d'Amuse
De Route d’Amuse, dat is nog eens een leuke manier om de stad te leren kennen


Eén van de restaurants op de route ligt aan de voet van de Wilhelminatoren. Ik ga met de kabelbaan omhoog (leuk!) en geniet van een heerlijke chocolademousse en het wijdse uitzicht over de stad. Weer beneden ga ik natuurlijk ook even de Wilhelminagrot in. Daar laten levensgrote zandcreaties de geboorte van Jezus zien.

Wilhelminagrot

Wilhelminagrot

Vanaf half november trekt twee keer per week de kerstparade door Valkenburg. Elke woensdag- en zaterdagavond versieren verlichte paradewagens en dansende feeën de straten van de kerststad. Ik heb een prima plek veroverd, aan een terras langs de route.

Kerstparade

Kerstparade
Aan het einde van de parade zit natuurlijk de Kerstman in zijn schitterende slee


Dag 3: De grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa
Op de laatste dag ga ik naar de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa in de Gemeentegrot. Ik houd niet van in de rij staan, dus om 10.00 uur, als de grot open gaat, ga ik als één van de eersten naar binnen. De Gemeentegrot is zo groot dat ik na een tijdje niet meer zeker weet of ik een gang al gehad heb of niet. Ongelooflijk, zoveel kramen en zoveel versieringen. Ik heb de hele middag nodig om alles te zien. Gelukkig heb ik niet zoveel geld bij me, anders zou ik met tassen vol cadeautjes naar buiten komen.

Gemeentegrot

Gemeentegrot

Vijf minuten lopen van de Gemeentegrot ligt MergelRijk. In de kleine grot wordt verteld hoe de Limburgse grotten zijn ontstaan. Het hele jaar door zijn er kunstwerken van mergel te zien, maar voor nu is de grot ook even versierd met kerstlichtjes. Het is leuk om de kerstgekte even achter me te laten en rustig de geschiedenis van de mergelgrotten in me op te nemen.

Nachtwacht MergelRijk
De Nachtwacht kennen we natuurlijk allemaal


De laatste avond ga ik op aanraden van een Valkenburger eten in Mexicaans restaurant El Castillo. Niet zo Limburgs, wel heel lekker. En het interieur is werkelijk geweldig. Goeie tip!

El Castillo

Wie geen genoeg kan krijgen van de kerst komt naar Valkenburg. Daar ervaar je het magische kerstgevoel op z’n mooist. De sfeer is goed, de mensen zijn vriendelijk en de glühwein staat op je te wachten. Echt kerst vier je nou eenmaal in Valkenburg.

Dit kost een lang weekend in Kerststad Valkenburg:

Kosten Kerststad Valkenburg

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.