In het kleine Noord-Brabantse dorpje Mariahout is veel te beleven. Het plan was om samen met mijn vriend een toneelvoorstelling in het openluchttheater van Mariahout te bezoeken, maar bij aankomst vraag ik mij even af of we per ongeluk naar Zuid-Frankrijk zijn gereden.

Na het verlaten van de A2 rijden we over smalle wegen langs idyllische boerderijen, paardenfokkerijen en tuinderijen. Mariahout telt nog geen 2000 inwoners en naast het openluchttheater verwacht ik er weinig van. Aangekomen in Mariahout valt er gelijk iets op: een heuse replica van de Lourdesgrot. De grot in Lourdes is een bedevaartsoord waar pelgrims komen om te profiteren van de genezende werking van het stromende heilige water.

Lourdes in Mariahout
Je weet niet wat je ziet als je het kleine dorpje Mariahout binnen komt rijden. Is dit Lourdes?


Het Lourdes in Mariahout ziet eruit als een onderdeel van een pretpark. De namaakgrot aan het einde van een grote parkeerplaats lijkt er willekeurig neergezet te zijn. Volgens een voorbijganger uit het dorp is er niks heiligs aan de grot en is het er ooit gebouwd om toeristen te trekken. Heilig of niet, het is leuk om een keer gezien te hebben en als ik de locals mag geloven is het ook leuk om een keer een dienst bij te wonen.

Lourdes gebedsboek Mariahout
In het boek van gebedsintenties kunnen bezoekers hun gebeden opschrijven, zodat andere bezoekers weer voor ze kunnen bidden.


Aan de overkant van de straat vind je De Pelgrim. Een restaurant dat zich voor de toeristen en bedevaarders op een heel goede locatie bevindt. Vanaf het terras kijk je zo op de Lourdesgrot en na het eten loop in je in minder dan vijf minuten naar het openluchttheater. Bij De Pelgrim kun je voor 23,50 euro een theaterdiner bestellen als je aansluitend een voorstelling in het openluchttheater bezoekt.

Restaurant de Pelgrim
Bij restaurant de Pelgrim eet ik slibtongetjes met gebakken fruit en Patrick een gigantische schnitzel, terwijl we uitkijken op de Lourdesgrot.


Er is geen beter woord om het theater te omschrijven dan ‘sprookjesachtig’. Het prachtige podium wordt omringd door hoge bomen. Een kleine sloot scheidt het publiek van de acteurs en de gekleurde podiumlichten geven het geheel een magisch tintje. Toneelvereniging Mariahout speelt het verhaal van Robin Hood. De familievoorstelling duurt anderhalf uur en is boeiend van begin tot eind. De hysterische koning Jan en zijn intimiderende jonkvrouw maken mij constant aan het lachen, terwijl Robin Hood de spanning er goed in houdt. Na afloop drinken we nog een flinke kop koffie en genieten we na van een vrolijke voorstelling in een van de mooiste openluchttheaters van Nederland.

Mariahout Theater

Robin Hood
Robin Hood houdt de spanning er in. In slow motion trekt hij ten strijde. Dat geeft een grappig effect.

Publiek Mariahout

Sprookjesachtig podium

Podium Close

Buitenbar Mariahout
Voor en na de voorstelling kun je aan de buitenbar een lekkere bak koffie krijgen. Of een biertje met een snack. Ook lekker!


In Openluchttheater Mariahout zijn het hele zomerseizoen door voorstellingen voor jong en oud. Van Rowwen Hèze tot de Telekids Discoshow, een bezoek aan het Brabantse theater is echt de moeite waard.

Ken jij ook een dorp dat een verrassend geheim bewaart? Deel het met me in de comments.

Reacties

  Jan Jansen

  Mooi verhaal, en ook nog goeie foto’s !
  Jou geschiedschrijving is waarschijnlijk niet helemaal correct,;
  Je beschrijft de Grot in Mariahout als ’n zuivere replica van de Grot in Lourdes.
  Aannemelijker is dat de Grot in Lourdes ’n zuivere replica is van de Grot in Mariahout !
  complimenten voor je Blog

  22/11/2014 at 9:42 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.