Nǐ hǎo! Dat is ‘hallo’ in het Chinees. Deze zomer was ik in China, en daar heb ik een paar woordjes geleerd. Handig, want die komen nu onverwachts goed van pas. Ik ben namelijk op weg naar het Overijsselse Giethoorn. Een plek die door de meeste Nederlanders nog nooit bezocht is. Maar de Chinezen weten massaal hun weg te vinden naar het kleine waterdorp. Samen met vriendin Femmie zit ik dan ook in een bus vol Chinese toeristen. Nǐ hǎo!

IMG_2573-01

De bus stopt bij een onbenullige halte langs een grote weg in het boerenland. “Giethoorn” klinkt het door de speakers. We zijn er. Ook al zie ik niks van het Giethoorn dat ik van de plaatjes ken. De bus rijdt weg en Femmie en ik kijken elkaar verbaasd aan. Hier is het dus? Ik zie dat de Aziatische toeristen net zo verdwaasd zijn en als een kluitje kippen zoeken naar een ingang. Gelukkig biedt Googlemaps uitkomst en blijken we al aan de gracht te zijn die naar het pittoreske dorpje leidt. Die volgen we dan maar!

Langs het wandelpad proberen de eerste horeca-ondernemers de toeristen al binnen te slepen voor ze Giethoorn goed en wel hebben bereikt. Ik lees koffie en gebak € 3,50. Een koopje. Ernaast staat vermoedelijk dezelfde aanbieding, maar dan in Chinese tekens geschreven.

giethoorn

Van tevoren heb ik een boot met een gevulde picknickmand gereserveerd. We kunnen dus meteen aan boord. De goedlachse eigenaar legt met een sterk boers accent uit hoe de fluisterboot werkt. Wiebelend stappen we in.

Het is rustig in Giethoorn. Waar ik horrorverhalen hoorde over volgeladen bussen met toeristen en rondzwaaiende selfsiesticks, is het dorpje nu bescheiden druk met hier een daar een handjevol Chinezen. Het is ook al september. Dat helpt.

IMG_2575-01
_MG_2632-01

Tot mijn verbazing zijn wij de enige op het water. Om ons heen poseren groepjes toeristen met opgestoken wijs- en middelvingers voor hun telefoon. Op de achtergrond dobberen wij voorbij. Maar geen enkele Chinees waagt zich in een bootje.

IMG_2625-01

Ik ben blij dat het zo rustig is. Zo krijg ik een veel betere indruk van Giethoorn. Die Chinezen zijn niet gek hoor. Het is hier wonderschoon! En dat hebben ze toch maar mooi ontdekt.

IMG_2578-01

Na een half uurtje schommelen door de stille grachten bereiken we een groot meer. De omgeving verandert dramatisch. De Hollandse boerderijen met bloemige perkjes maken plaats voor grote riethalmen en uitgestrekte moerassen. Nu zijn we echt alleen! Tijd om de picknickmand te inspecteren.

Zelfs al zouden we ergens stranden en dagen niet gevonden worden, dan overleven wij het wel, met deze voorraad lekkernijen.
Zelfs al zouden we ergens stranden en dagen niet gevonden worden, dan overleven wij het wel, met deze voorraad lekkernijen.

IMG_2599-01

IMG_2612-01

_MG_2610-01

We varen zo minstens twee uur verder. Femmie en ik zijn nooit uitgekletst en met een glaasje wijn als aanvulling op deze heerlijke middag, geniet ik volop van het mooie Giethoorn.

Terug in het dorp leggen we aan bij een klein museum. De Oude Aarde is een edelsteenmuseum. Het museum laat een indrukwekkende collectie edelstenen en fossielen zien. Er zijn stenen die licht geven in het donker. Helaas leer ik er weinig over Giethoorn en staan we al snel weer buiten. Varen is veel leuker!

In het museum kun je zelf een steen kraken, die gevuld is met kristallen.
In het museum kun je zelf een steen kraken, die gevuld is met kristallen.


Na ons heerlijk ontspannen tochtje meren we aan bij ons startpunt. Maar de dag is nog niet voorbij. Na de goedgevulde picknickmand staat ons nog een uitgebreid diner te wachten. All part of the deal. We schuiven aan in restaurant De Rietstulp, waar we verwend worden met veel te veel lekker eten.

giethoorn3

Tonnetje rond hobbelen we richting de eenzame bushalte waar we vanochtend zijn begonnen. Oh, wat dom! De laatste bus is uren geleden al geweest. Dat had ik kunnen verwachten. Met verder weinig andere opties bellen we een taxi die ons in minder dan een half uur ophaalt en afzet op station Steenwijk.

Ook een dagje varen in Giethoorn?

  • Giethoorn is gewoon een dorp waar mensen wonen. Geen openluchtmuseum, zoals sommige mensen wel eens denken. Het dorp is dus het hele jaar te bezoeken.
  • Er zijn allerlei manieren om het pittoreske dorpje te ontdekken. Maar de leukste manier is natuurlijk vanaf het water. Dat kan met een rondvaartboot, privérondvaart, eigen boot of gehuurde boot.
  • De ondernemers in het dorp bieden allerlei arrangementen om er een compleet dagje uit van te maken. Ik kies voor het Romantisch Fluister arrangement. De eigenaar kijkt gek op als hij twee vriendinnen voor zijn neus heeft.
  • Blijf je wat langer in Giethoorn, dan zijn er nog allerlei extra activiteiten te doen. Zoals lopen in een aquabubble, een spannende speurtocht, bowlen, fietsen en natuurlijk het Nationaal Park Weerribben-Wieden.
  • Kom je met het openbaar vervoer? Vanaf treinstation Steenwijk gaan bussen naar Giethoorn. In de drukke periodes rijden er extra bussen. Check van tevoren hoe laat de laatste bus gaat. Want een taxi is best duur!
  • Ik heb gehoord dat het in de zomermaanden soms zo druk is dat het niet leuk meer is. In het voor- en naseizoen is het relatief rustig in Giethoorn.

 

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.