Eén van de wensen op mijn bucketlist is om een keertje verstoppertje te spelen tussen de grote containers in de haven van Rotterdam. Ik heb er een keer over gedroomd en dat was zo spannend, dat ik het sindsdien ook gewoon echt een keertje wil doen. Maar helaas is de immense Maasvlakte verboden terrein voor gewone burgers, zoals ik. Maar niet vandaag! Eén keer per jaar openen de poorten van het havengebied zich. Dat is tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam.

_MG_2527-01

Ik vind dit misschien wel het leukste stadsfestival dat we hebben in Nederland. Een paar jaar geleden was ik er voor het eerst en nu probeer ik elk jaar minstens een dag te gaan. Er is zoveel te doen tijdens de Wereldhavendagen, dat je eigenlijk alledrie de dagen zou moeten gaan. Ik kies zaterdag, want dan rijdt de DB Schenker stoomtrein de Maasvlakte op in het donker. Dat is zo bijzonder, daar moet ik bij zijn!

IMG_2468-01

Maar eerst loop ik mee met een tour door De Rotterdam. Ik heb me van tevoren aangemeld voor deze rondleiding en meld me netjes bij de balie van het interessante gebouw. Wist je dat De Rotterdam het gebouw met de grootste vloeroppervlakte van Europa is? Best cool! En dat niemand minder dan Madonna op de bovenste verdieping een penthouse heeft gekocht? Ze is vast niet ‘thuis’ vandaag.

_MG_2442-01

IMG_2444-01

De gids vertelt eerst over de bouw van het architectonische wonder, terwijl hij ons rondleidt door de kelder en het kantoorgedeelte. Daarna gaan we doen waar ik eigenlijk voor ben gekomen: we nemen de supersnelle lift (zes meter per seconde) naar de veertigste verdieping. Gaaf! Check dit geweldige uitzicht. Dat ziet Madonna dus ook als ze ’s ochtend haar gordijnen opent.

IMG_2448-01

IMG_2445-01

Na afloop van de tour moet ik me haasten naar de volgende expeditie. Gelukkig rijden er speciale pendelbussen om mensen van de ene locatie naar de andere te brengen. De activiteiten tijdens de Wereldhavendagen zijn namelijk verspreid over de hele stad. Ik heb me ingeschreven voor een rondleiding bij de TEAM-Terminal olie-opslag op het industrieterrein Europoort. Echt zo’n plek waar je anders nooit komt. We kijken opgewonden naar de grote, witte, ronde gebouwen die in het groene landschap liggen. Het lijkt wel een schoolreisje.

IMG_2453-01

Eerst krijgen we een korte film te zien over wat het bedrijf nu allemaal precies doet. Die duurt me eerlijk gezegd iets te lang. Ik wil het terrein op! Dingen zien die ik normaal nooit zie! Maar gelukkig gaan we daarna meteen richting zo’n witte bak en mogen we even binnen spieken in een lege tank. Wauw, hier kun je een goed feestje geven!

IMG_2455-01
IMG_2457-01


De rondleiding wordt afgesloten met een uitleg over de verschillende soorten olie die van over de hele wereld naar Rotterdam verscheept worden. Dikke drap uit Rusland en dunne olie uit Saudi Arabië. Het gaat om zulke grote aantallen liters olie, dat geen enkel bedrijf moeilijk doet als er 50.000 liter olie minder geleverd wordt, dan waarvoor is betaald. Wat? Daar kan ik mijn hele leven op rijden!

Ik heb veel geleerd van de rondleiding, maar het duurde wel een beetje lang. Bijna vier uur later word ik weer afgezet in de stad. Helaas is het dan al te laat om nog te genieten van alle gratis activiteiten die er te doen zijn. Ik heb nog net genoeg tijd om bij de brandweerdemonstraties te kijken en spring nog even snel aan boord van SS Rotterdam voor een welverdiend kopje koffie. Tijd voor de volgende en laatste excursie: de stoomtrein!

_MG_2492-01

Op Rotterdam Centraal word ik opgepikt door de ouderwetse trein, die gek genoeg wordt voortgetrokken door een diesellocomotief. Dat is een veiligheidsmaatregel van ProRail, hoor ik later. Aan boord zit ik in een mooie, ouderwetse cabine, met banken die uitgeschoven kunnen worden tot bedden. Geen tijd voor een dutje, ik moet naar buiten kijken! Het wordt langzaam donker buiten en we tuffen steeds verder de Maasvlakte op. In de verte schitteren lichtjes tussen kronkelende metalen buizen. Het lijkt wel een futuristische stad uit een Mad Max-film. Langs de containerhaven staan verlichte megamachines die met grote grijparmen de loodzware containers op schepen hijsen. Het is industrieel en rauw, maar heeft door alle fonkelende lichtjes toch iets sprookjesachtigs.

De foto doet geen recht aan hoe het er in het echt uitziet. Dit moet je gewoon zelf een keer ervaren!
De foto doet geen recht aan hoe het er in het echt uitziet. Dit moet je gewoon zelf een keer ervaren!


Aan het eind van rit verplaatst de locomotief zich naar de andere kant van de trein om ons weer terug naar Rotterdam te trekken. Een paar jaar geleden was ik al eens mee met deze bijzondere treinrit. Toen mochten we uitstappen om foto’s te maken en te genieten van deze unieke ervaring. Helaas mag dat dit keer niet. Ik weet niet waarom, maar vind het wel echt heel erg jammer. Dus als iemand van de organisatie dit leest.. mogen we volgend jaar alsjeblieft weer uitstappen?

_MG_2494-01

Doen wat ik deed?

  • Tijdens de Wereldhavendagen is er zoveel te doen dat het onmogelijk is alles te zien. Op de website kun je een handige selectie maken met jouw voorkeuren.
  • Let op! Veel excursies moet je van tevoren boeken en de populairste (zoals de stoomtreinexcursie) zijn snel uitverkocht. Houd de website dus vroeg in de gaten en koop je tickets zodra dat kan.
  • Er zijn ook heel veel gratis activiteiten waar je je niet voor op hoeft te geven.
  • Er zijn ook muziek, theater, workshops en de HEMA verkoopt voor één keer speciale Wereldhavendagen tompoucen. Kortom, drie dagen feest in Rotterdam. Niet te missen!

Ben jij bij de Wereldhavendagen geweest? Wat was jouw mooiste ervaring?

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.