Als het zulk mooi weer is, gaan we het liefst naar het strand! Het is heel voor de hand liggend om te kiezen voor Zandvoort of Scheveningen. Maar heb je wel eens gedacht aan Egmond aan Zee? Of even verderop, Bergen aan Zee? Veel minder massaal, maar o zo mooi! Het was nog niet eerder in mij opgekomen, maar nu ik toch op rondreis ben door Nederland kan ik het net zo goed even proberen. Op naar Egmond dus!

Egmond aan Zee
Ik ben wel eens eerder in het stranddorpje geweest. Dat was voor de Halve van Egmond. 21 kilometer hardlopen over het strand, door de duinen en uiteindelijk langs de vuurtoren terug naar de start. Dat was in januari 2014. Het was dan wel prachtig weer voor de tijd van het jaar, maar niemand was zo gek om dan al een handdoekje uit te spreiden op het koude zand. Vandaag is dat wel anders. De zon schijnt en de eerste bezoekers hebben hun plekje al gevonden.

Egmond aan zee
Egmond aan zee

Ik begin mijn stranddag in het schattige dorpje Egmond aan Zee. Kleine boetiekjes en vrolijke winkeltjes hebben hun waren uitgestald op straat. Er lopen kinderen buiten met lekkende ijsjes en ouders met opgeblazen strandbedjes.

Egmond aan zee
Het Oosterse winkeltje van Nourkeramiek heeft prachtige tegeltjes om in mijn huis ook een beach-feel te creëren. Doen? Of niet?
Dick Bruna
Leuk weetje: deze boot met kapitein Nijntje staat niet voor niets langs het strand van Egmond. Dick Bruna tekende namelijk zijn eerste Nijntje in het strandzand van Egmond aan Zee.
Egmond aan zee
Lunchen doe ik bij De Schelp. Een gezellige strandtent, uit de wind en in de zon! Heerlijk!


In Egmond aan Zee kun je een prachtige wandeling maken over het strand of door de duinen. Dat laatste bewaar ik even voor Bergen aan Zee. Op het strand rennen kinderen met vliegers, worden kuilen gegraven en dijken gebouwd en ik wandel met de wind in mijn gezicht langs de branding. Anderhalf jaar geleden kwam ik hier sportief langs op mijn roze gympen.

Vuurtoren egmond
Voor ik vertrek, bezoek ik natuurlijk de mooie vuurtoren die hoog uitsteekt boven het klein dorp.


Bergen aan Zee
Met de buurtbus rijd ik in minder dan een half uur van Egmond naar Bergen aan Zee. Ik had ook kunnen wandelen of fietsen. Maar vandaag ben ik even lui. Mag ook wel eens, toch? Het strand hier is niet erg anders dan het strand in Egmond aan Zee. Ook hier lijkt ontspannen de belangrijkste attractie te zijn. Vind ik niet erg.

Bergen aan zee

In het dorpje van de kleine kustplaats bezoek ik het Zee Aquarium. Hier is te zien welke onderwaterdieren er allemaal leven in de Hollandse zee. In het open aquarium kun je zelfs roggen aaien.

Zeeaquarium

Vanaf Bergen aan Zee ben je zo in het Noordhollands Duinreservaat. Het gigantische duingebied is de perfecte plek om heerlijk te verdwalen. Op het aangelegde pad mag gefietst worden, maar wil je van de paden af, dan moet je toch echt lopen. Dat doe ik en daar heb ik geen moment spijt van. Na een half uurtje lopen kom ik de eerste dieren al tegen. Konijntjes die voor me weg springen en geritsel in de bosjes van dieren die zich helemaal niet laten zien.

Bergen aan zee
Veel mooier nog zijn de wilde paarden die rustig grazen en zich weinig aantrekken van mijn aanwezigheid. Wauw!


Bergen
Ik kan nog wel uren wandelen in het duinreservaat, maar doe het niet. Ik wil namelijk ook nog door naar Bergen zelf. Een dorpje op ruim zes kilometer van hier. Ook nu zou ik kunnen fietsen, maar pak ik toch lekker makkelijk de bus.Op weg naar het centrum van Bergen rij ik langs grote villa’s met prachtige verzorgde tuinen. Dit moet een chique dorpje zijn.

Bergen
Mijn eerste indruk klopt. Bergen is op en top chique!


Het dorpje heeft sprookjesachtige, lange lanen met grote, groene bomen en aangeharkte tuintjes. In het dorpshart staat een kerkruïne die zo mooi vervallen is dat het haast lijkt alsof hij daar is neergezet door een creatieveling. Hier zit ik heerlijk in de zon en bekijk de vrolijke kunstenaars die op de markt rondom de kerk hun werk verkopen. De terrasjes van de omliggende restaurants zitten vol en de sfeer is ontspannen. Wat een fijn dorp.

Kerkruine
Bergen

Reacties

    Patje

    mooie impressie van wat wij gaan zien, wij lopen Zondag a.s. van Wijk aan Zee naar Bergen aan Zee, over het strand, pakken een hotelletje in Bergen en doen vervolgens de route nogmaals maar dan in omgekeerde richting, heb er nu al zin in!

    14/07/2016 at 7:22 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.