Negen dagen design en kunst van eigen bodem. Tijdens de Dutch Design Week van 18 t/m 26 oktober 2014 in Eindhoven presenteren 2400 designers hun werk op meer dan 80 locaties verspreid door de stad. Op de bonnefooi het evenement bezoeken is geen goed idee. Er is zoveel te zien dat de kans groot is dat je dan de hoogtepunten mist. Je kunt daarom twee dingen doen om alles uit de Dutch Design Week (DDW) te halen:

  1. Je bestudeert de DDW website, bladert door de brochures en stelt jouw eigen lijstje van hoogtepunten vast.
  2. Je boekt een DDW tour bij het VVV-kantoor van Eindhoven.
Bloggerstour
Ik heb er zin in! #DDWbloggerstour

Strijp S, het middelpunt van DDW
Ik kies voor een tour. De Bloggerstour, want ik ben tenslotte een blogger. Met een groep van tien bloggers en twee gidsen starten we onze tour op het voormalig Phillips bedrijventerrein Strijp S. Dat is meteen het middelpunt van de Dutch Design Week. In de grote fabriekshal staan tientallen tafels met voornamelijk designeraccessoires die je kunt kopen.

Strijp S
Van mondgeblazen lampen tot hoekig servies; alles is gemaakt door gevestigde ontwerpers.

Mijn absolute favoriet is de tentoonstelling ‘Kneeling’. Een ruimte vol tapijten gemaakt van dagelijkse dingen: wasknijpers, stoepkrijtjes, vlaggetjes en wattenstaafjes. Je kan het zo gek niet bedenken of er is een prachtig tapijt van gemaakt. Die zijn helaas niet te koop, want na de DDW worden ze gewoon weer opgeveegd.

Dutch Design Week
Zo ziet een tapijt van satéprikkers eruit. Als ik die thuis wil hebben zal ik ‘m zelf moeten maken
Dutch Design Week
Van een afstand kun je het je bijna niet voorstellen, maar deze tapijten zijn gemaakt van stoepkrijtjes en bierflesjes
Dutch Design Week
Er zijn ook minitapijten. Deze zijn gemaakt van bijvoorbeeld punaises en hagelslag

Mode in een nachtclub
In het winkelcentrum van Eindhoven loop ik een oude nachtclub binnen. Het is er donker, zoals je dat verwacht van een nachtclub, met een aantal opgelichte plekken. Daar hangen mannequins die experimentele jurken dragen van modeontwerpers uit heel Europa. Bij elke jurk vraag ik me af of ik het zelf ooit zou dragen. Ik kan niet ontkennen dat ze er fascinerend uitzien en goed passen bij de mysterieuze sfeer die hangt in de oude disco.

Dutch Design Week
Als dit de modebelofte is, doe ik even niet mee met de trend
Dutch Design Week
Op een themabal zou ik deze jurk dan wel weer durven dragen

Aan het eind van de dag zit ik uitgeteld aan de bar voor nog een laatste drankje. Ik kan nog wel vier blogs volschrijven met alles wat ik gezien heb tijdens de Dutch Design Week. Zoveel indrukken, zoveel moois. Dat moet je echt zelf ervaren.

Dutch Design Week
Als ik rijk was had ik deze designer gordijnen mee naar huis genomen
Dutch Design Week
De Nachtwacht in perspectief. Als je twee stappen opzij zet vallen er allemaal gaten in het kunstwerk

Tijdens de DDW heb je negen dagen te tijd, plan er ten minste één en als het even kan twee, om de ontwerpen van eigen bodem te bewonderen.
Lees van tevoren nog wel deze tips:

  • Tijdens de Dutch Design Week rijden er 30 speciale Design Rides door de stad die bezoekers gratis van de ene locatie naar de andere brengen. De taxi’s herken je aan de kunstwerken op het dak. Houd er rekening mee dat er soms lange rijen zijn bij de opstappunten. Je kunt natuurlijk net zo makkelijk een OV-fiets huren.
  • De meeste locaties bezoek je gratis, maar voor de hoogtepunten zoals het Klokgebouw op Strijp S heb je een passe-partou nodig. Die kost 15,- euro per persoon en geeft de hele week toegang tot alle locaties.
  • Het VVV-kantoor bij het station biedt een speciale DDW-stadswandeling. De kenners weten waar je moet zijn.
  • Bij de meeste tentoonstellingen staan de ontwerpers er zelf bij. Vraag ze naar het verhaal achter hun werk. Je krijgt de leukste verhalen te horen.
  • Op de website van DDW kun je een selectie maken van tentoonstellingen en evenementen per dag. Het loont om voor je vertrekt even te kijken of er nog iets speciaals is die dag.
  • De Dutch Design Week 2015 vindt plaats van 17 t/m 25 oktober.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.