Van 8 tot en met 15 november reizen ruim 500.000 Nederlanders naar Eindhoven om met eigen ogen de lichtjesshow Glow te bewonderen. Ik ben daar één van.

kerk Glow
De kerk lijkt wel nep door de lichtshow


Eén week per jaar verandert Eindhoven in een grote openluchttentoonstelling vol schitterende lichtkunstwerken. Gekleurde lichtjes, flikkerende lantaarnpalen en spectaculaire illusies betoveren de moderne stad. Tijdens Glow laat ik me betoveren door het magische lichtspektakel.

Glow in de stad
Er zijn twee wandelingen door de stad, waarbij je langs alle kunstwerken komt; Glow, dwars door de binnenstad en de Glow Next, op het oude Phillipsterrein Strijp-S. Ik probeer beide wandelingen te doen, maar heb al gehoord van andere bezoekers dat dat misschien wat ambitieus is. 
De Glow stadswandeling begint bij het Glow Café op de Vestdijk. Dat is ongeveer 10 minuten lopen vanaf het treinstation. Voor € 2,- koop ik het Glow-boekje, waar de routes in staan en bij elk kunstwerk een korte uitleg.

Luciferfabriek
Tegen de muur van de oude Luciferfabriek weerkaatst de projectie van een immens grote lucifer die langzaam opbrandt


Spirituele lichtshow
Voor € 4,- koop ik een kaartje voor Transcendent Flow door Casa Magica, een lichtshow in de Augustinuskerk. De naam alleen al is magisch. Ik neem plaats op de houten kerkbanken en wacht rustig af. De lichten gaan uit, het is pikkedonker. Wanneer de doordringende orgelmuziek begint te spelen licht ineens het plafond op. Symmetrische, kleurrijke patronen glijden langzaam over indrukwekkende pilaren en het hoge plafond. Gelovig of niet, de lichtjes in combinatie met de muziek maken het haast een spirituele ervaring. Gek om daarna weer buiten te staan, in de kou en tussen honderden mensen.

Augustinuskerk
De foto doet geen recht aan hoe de lichtshow in de imposante Augustinuskerk werkelijk is


Glow Rides
Ik kan nog wel uren genieten van de lichtjes in de stad, maar wil ook Glow Next op Strijp-S niet missen. Er rijden speciale Glow Rides van het station naar Strijp-S. Helemaal gratis, wat een luxe!

Glow Next
Glow Next gaat over de mogelijkheden van licht. Eindhoven heeft een historische band met licht door de oude Luciferfabriek en natuurlijk als geboortestad van gloeilampenfabriek Phillips. De looproute over Strijp-S brengt mij langs lichtprojecten die mijn ogen verwarren en shows die mij laten nadenken over wat licht nou eigenlijk is. Meest fascinerend nog zijn de lichtstokken die staan opgesteld in een veld. Wanneer ik mijn hoofd schud zie ik ineens meer dan alleen de lichtstokken. Hele afbeeldingen ontstaan in de lucht en verdwijnen zodra ik mijn hoofd weer stilhoud.

illusie Glow
Boven: zonder te bewegen zien de palen er zo uit. Onder: wanneer ik mijn hoofd draai zie ik opeens allerlei afbeeldingen
nummers
De nummers bij de kunstwerken corresponderen met de nummers op de plattegrond. Zo kun je niks missen


Glow-arrangementen
Tijdens Glow kun je nog veel meer zintuigen laten verwennen. De stadswandeling komt langs allerlei restaurants die zijn aangesloten bij Glow Food & Drinks, te herkennen aan de Glow-vlag. Bij deze restaurants krijg je bijvoorbeeld een gratis drankje of een volledig menu tegen een lagere prijs.

Kom je van ver om Glow te bewonderen, dan kun je ook blijven slapen. Het Pullman Eindhoven Cocagne hotel biedt voor € 99,- een speciaal Glow-arrangement. Iets goedkoper, maar zonder arrangement, slaap je al voor € 70,- in het Hampshire Hotel. Het is aan te raden de hele avond uit te trekken voor Glow. Beter nog, blijf een heel weekend, dan kun je twee avonden Glow bewonderen.

gieters
Zweven de gieters op het water dat ze gieten?
glow
Na afloop drink ik lekker een glaasje ‘glowwein’


Lichtjesfeesten
Heb je Glow Eindhoven dit jaar gemist? Geen zorgen, deze winter zijn er nog meer lichtfestivals in Nederland. Wat dacht je van het Amsterdam Light Festival van 27 november tot en met 18 januari. Of Gouda bij Kaarslicht op 12 december. Na een succesvolle editie in Rotterdam strijkt het China Light Festival dit jaar van 21 november tot en met 4 januari neer in de Utrechtse Botanische tuinen. Genoeg licht dus tijdens de donkere dagen.

Reacties

  Shelton

  Great post. I used to be checking constantly this blog and I’m impressed!
  Extremely useful info particularly the remaining part 🙂 I deal with such info a lot.

  I was looking for this certain info for a long time. Thank
  you and good luck.

  01/02/2015 at 2:45 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.