“Als de morgen is gekooooomen en alles wat je hebt meegemaakt allang verleden is…” Als je mij een jaar geleden had verteld dat ik vandaag keihard zou meezingen met de liedjes van Jan Smit, had ik je net zo hard uitgelachen. Toch is het zo, want ik sta in de grootste kroeg van Nederland mee te zingen met de Vrienden van Amstel Live.

Afsluiter

Carlijn en Gerben zijn mijn allerliefste vrienden. We zijn samen opgegroeid en worden vast en zeker samen oud. Ik deel alles met ze, behalve de liefde voor Nederlandstalige muziek. Elk jaar weer vragen ze of ik nou toch eindelijk een keertje meega naar de Vrienden van Amstel Live. En ik maak er al jaren een gewoonte van om te beloven dat ik volgend jaar echt meega. Nu ik Expedia Pioneer ben heb ik geen enkel excuus meer om niet te gaan. So here we go!

Vrienden van Amstel Live
Gerben, de BoB, krijgt voor de ingang van Veilig Verkeer Nederland muntjes voor 0% bier


De show begint om 20.15 uur. De deuren gaan al om 18.30 uur open. Dat is waarschijnlijk voor de mensen die staanplaatsen hebben en de beste plek op de vloer willen veroveren. Wij komen pas om 19.45 uur aan bij de Ahoy in Rotterdam. En dat is precies op tijd. We staan nog geen 10 minuten in de rij en lopen zo door naar onze stoelen op de tribune aan de zijkant. Prima plekken. Vanaf hier hebben we goed zicht op alledrie de podia en zitten we lekker dicht bij de bar. Ook belangrijk.

Vrienden van Amstel Live

Het Hollandse spektakel begint goed. Anouk (wel Nederlands, maar zingt Engels) knalt een paar van mijn favorieten door de speakers en ik zing lekker mee. Op het podium tegenover haar maakt een band zich klaar voor het volgende optreden. Ik zie een gitaar en een accordeon. De lichten doven en Anouk verdwijnt in het donker. Geen tijd om bij te komen, want de mannen van Rowwen Heze staan alweer in de spotlights en laten ons springen en zingen. En zoals dat gaat bij een optreden van de Limburgers, wordt er (nu al) met bier gegooid. Wat ben ik blij dat ik veilig op de tribune sta.

Vrienden van Amstel Live
In de cirkels staat het orkest tijdens het optreden van Within Temptation


De avond is een aaneenschakeling van bekende en (voor mij) minder bekende Hollandse hits. Van Velzen, Gers Pardoel, Di-Rect, Ilse de Lange, Miss Montreal en natuurlijk Guus Meeuwis. Zelfs de oude rockers van Golden Earring verbazen mij met hun energie. Hoogtepunt voor velen is de bijzondere uitvoering van André Hazes’ Kleine Jongen door de frontman van Di-Rect. Met Xander de Buisonjé achter de piano en Jan Smit op de gitaar rijden zij met een kroeg op wielen dwars door het publiek. Gaaf!

Vrienden van Amstel Live

Ik word even stil van Racoons Oceaan. Eén van de weinige zangers die mij wel kan raken met een Nederlands liedje. Zo mooi! En eerlijk gezegd vind ik het niet zo erg om even bij te komen van het hossen en het zingen. Want of je nu wel of geen liefhebber bent van dit genre muziek, stilstaan kan niet. De Ahoy staat drie uur lang op z’n kop! De biertjes dans ik er vanavond meteen weer af.

Vrienden van Amstel Live

Ik ben niet bekeerd en zal Jan Smit nog steeds niet toelaten in mijn Spotify playlist, maar wat was dat een gezellig feest. Gerben en Carlijn, jullie hebben mij overtuigd. Zijn de kaartjes voor volgend jaar al besteld?


Tips voor een topavond met de Vrienden van Amstel Live

  • Boek een hotel in de stad. Ik slaap in het Easyhotel, op loopafstand van het Centraal Station en lekker goedkoop. Het hotel heeft alles wat je nodig hebt wanneer je diep in de nacht terugkomt van een feest: een douche met een harde straal en een zacht bed. That’s it. Waarom zou je meer betalen voor faciliteiten die je toch niet gebruikt?


Easyhotel

  • De volgende dag loop je met je brakke hoofd zo de Witte de Withstraat in voor een hoognodige bak koffie in één van de leuke koffietentjes daar.
  • Als je zitplaatsen hebt is het niet nodig om uren van tevoren naar de Ahoy te komen. De plaatsen zijn gereserveerd voor jou en dus echt niet bezet als je pas vlak voor aanvang komt. Kun je mooi nog een hapje eten in de stad.
  • Kom je met de auto? Parkeergarage Zuidplein is maar vijf minuten lopen en was zo goed als leeg. Geen rijen bij de betaalautomaat dus.
  • Kom je met de trein? Als je de laatste trein richting Utrecht en verder wilt halen moet je voor het eind van de show al weg. De laatste intercity vertrekt om 00:05 uur vanaf Rotterdam Centraal, maar daar moet je eerst nog naartoe vanaf Ahoy. Na 00:05 uur rijdt er alleen nog een nachttrein in twee uur van Rotterdam via Amsterdam, naar Utrecht.
  • De kaartjes van VVAL zijn elk jaar razendsnel uitverkocht. Voor 2016 zijn ze nu al te koop, dus als je wilt gaan, aarzel niet en bemachtig snel één van die begeerde toegangsbewijzen.
  • Geen kaartje kunnen scoren? Dan heb je gewoon echt dikke pech. De kaartjes zijn zo populair dat er een levendige zwarthandel is. Zelfs voor de ingang staan duistere figuren nog kaartjes te verkopen. VVAL waarschuwt dat zij kaartjes van onofficiële handelaren ongeldig maken.
  • Aan de bar kun je alleen contactloos of contant betalen. Het nadeel van contactloos betalen is dat je een limiet hebt van € 25,-. Het nadeel van contant betalen is dat er rijen staan bij de pinautomaat. Neem daarom contant geld mee.

 

Vrienden van Amstel Live
Aan het eind van de avond vraag ik een dronken man een groepsfoto te maken. Geen goed idee. Na zes pogingen is dit het beste kiekjeDit kost een avond uit in de grootste kroeg van Nederland:

Screenshot_2015-02-01-21-35-59

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.