10 dagen, 7 locaties en meer dan 80 internationale films; dat is het jaarlijkse Leiden International Film Festival. Het festival duurt nog t/m 9 november. Ik heb twee kaartjes voor de feelgood komedie St. Vincent. Ik neem een vriendin mee, die net jarig is geweest. Een filmpje kijken in Leiden lijkt me wel een leuk verjaardagscadeau.

balonnen

Stilstaande beelden kijken
De film begint pas laat op de avond, dus hebben we lekker de tijd om nog even door de stad te slenteren. Het leuke is dat tijdens het LIFF ook het Internationaal Fotofestival in Leiden is. Toeval? Waarschijnlijk niet. De medewerker van het toeristenkantoor vertelt mij dat de twee visuele festivals elk jaar in dezelfde periode vallen. Leuk!

Fotofestival
De foto’s tijdens het Internationaal Fotofestival worden gepresenteerd in mobiele fotogaleries


Voor het fotofestival hoef ik geen kaartjes te kopen. Verspreid door de stad staan mobiele fotogaleries waar iedereen een kijkje mag nemen. Op het Pieterskerkplein staan naast de oude kerk grote, groene zeecontainers waar Amerikaanse fotografen hun werk tentoonstellen. Ik kijk naar plaatjes van gezinnen die in hun eigen huisvuil liggen en soldaten die als helden poseren met hun eigen wapen.

Zeecontainer

Zeecontainer

Vrolijke feelgoodfilm
Tijdens het LIFF worden films vertoond die je kunt beschouwen als mainstream, maar ook als arthouse. St. Vincent, waar wij naar toe gaan, is echt zo’n film die past bij beide. Hollywoodster Bill Murray speelt een cynische, ouwe brompot die met tegenzin zorgt voor zijn 11-jarige buurjongen. Zijn extreem chagrijnige karakter maakt het zo’n ontzettend vrolijke film. ‘Feelgood’ is absoluut de beste omschrijving voor St. Vincent. Ook al moet ik op het einde wel een traantje wegpinken.

Selfie
Nog even een bioscoopselfie voor de film begint
LIFF
Na afloop kun je de film waarderen met een cijfer van 1 tot 5. Aan het eind van het LIFF wordt er een publiekswinnaar bekend gemaakt


Lekker eten voor de film
In de 10 dagen van het LIFF is er een aantal restaurants waar je op vertoon van je bioscoopkaartje een leuke deal kunt krijgen. Wij gaan eten bij Italiaans restaurant City Hall, waar we als filmdeal twee glazen prosecco en uitgebreide antipasti krijgen voor maar € 9,-. Dat maakt het echt een avondje uit.

Proost
Proost! Op je verjaardag en een leuke avond in Leiden
Pasta
Als hoofdgerecht kies ik de huisgemaakte tortellini met een vulling van geitenkaas en peren. Wauw! Wat een smaaksensatie!


Tips voor een avondje uit tijdens het LIFF

  • Een los kaartje voor een LIFF-film kost € 9,-. Ben je langer in Leiden en wil je meer zien? Een strippenkaart voor 5 films kost € 40,-. Dat scheelt een euro per film.
  • Op de website van het LIFF staan alle restaurants die aangesloten zijn bij het festival. Kijk eens rond voor een leuke aanbieding. Zo krijg je bij restaurant Verboden Toegang een uitgebreid 3-gangenmenu voor € 27,50, of een 2-gangenmenu voor € 22,50 bij het Prentenkabinet.
  • Na de late film blijf ik slapen in Leiden. Voor € 60,- heb ik al een tweepersoonskamer in het centrum bij Hotel The Rose. Een bed en een badkamer, meer heb ik niet nodig op een avond als deze.
  • Wil je toch wat luxe na een avondje uit in Leiden? Dan kun je voor € 125,- overnachten in het Hilton Garden Inn. Dan krijg je er ook een ontbijt bij. In het Hampshire Hotel Fitland, ook in het centrum, betaal je minder en slaap je met z’n tweeën voor € 89,-.


Dit kost een avondje uit tijdens het LIFF:

Koste Leiden

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.