Dit jaar ga ik voor het eerst naar Oerol. Ik ben super excited, want het is al zooo lang een voornemen om eindelijk een keer naar het theaterfestival te gaan. Met hooggespannen verwachtingen stap ik in de snelboot naar het eiland. Hoe sneller, hoe beter, dacht ik toen ik een stoeltje boekte.

Ik ga natuurlijk om zoveel mogelijk te genieten van theater, muziek en het waddeneiland. Maar ik ga ook om antwoord te krijgen op een paar vragen die ik heb over Oerol. Die antwoorden verzamel ik hier. En dan krijg je er ook vast een paar goeie tips bij voor volgend jaar.

Oerol

Wat is Oerol?
Goeie vraag. Belangrijke vraag ook, aangezien ik er naartoe ga. Oerol is kort gezegd een theaterfestival. Maar ik kom er steeds maar weer achter dat Oerol veel meer is dan theater. Net zoals Lowlands meer is dan een muziekfestival. Met een entreebandje kun je tijdens Oerol op heel Terschelling genieten van optredens: muziek, theater en kunst. Voor sommige shows heb je kaartjes nodig, die je online in de voorverkoop kunt kopen. Of op het eiland, als de show nog niet is uitverkocht tenminste.

Tip: bereid je goed voor en koop van tevoren vast een paar theaterkaartjes.

Kaartjes

Waar komt die naam eigenlijk vandaan?
In Terschellings dialect betekent Oerol ‘overal’. Het woord werd vroeger gebruikt voor het moment waarop de koeien in het voorjaar vrij het eiland over mochten. Er waren dan oerol koeien op Terschelling. Nu doen de boeren dat niet meer. Na de aanleg van verharde wegen werd er nog al eens eentje doodgereden. Tijdens het theaterfestival in het voorjaar zijn de voorstellingen en bezoekers ook oerol op het eiland. Zo zit dat dus.

_MG_7147-01

50.000 bezoekers naar Oerol? Zijn dat er niet een beetje veel?
Het antwoord is ‘ja, dat zijn er heel erg veel!’. En Terschelling is maar klein. Elke stoel op de boot is dan ook bezet. Gelukkig heb ik mijn kaartje ruim van tevoren geboekt. Bij de bagagebakken is het even dringen en duwen. Maar we zetten uiteindelijk allemaal voet aan de overkant.

Tip: koop kaartjes voor de veerdienst van Harlingen naar Terschelling ruim van tevoren.

Met zoveel mensen zou je topdrukte verwachten op het kleine waddeneiland. Maar dat valt gelukkig reuze mee. Vanaf de haven verspreiden we ons als een olievlek over Terschelling. De één richting camping, de ander naar een hotel en ik ga naar de haven. Daar ligt de boot waarop ik de aankomende nachten slaap.

Tip: wacht niet te lang met het regelen van een slaapplek. Vol = vol!

Terschelling haven

Oke, Terschelling dus. Maar waar precies op Terschelling is het festival eigenlijk?
Oerol is anders dan de festivals die ik gewend ben. Er is geen afgebakend terrein waar ik me de aankomende dagen kan vermaken. Oerol is op het hele eiland. Oerol dus. Gelukkig krijg ik na aankomst een uitvouwbare plattegrond in mijn handen gedrukt. Ik zie dat er een aantal belangrijke Oerollocaties zijn. Daar kun je eten, drinken, kaartjes kopen en informatie krijgen. En natuurlijk zijn daar ook optredens te zien.

Westerkeyn
Westerkeyn, midden op het eiland, is zo’n locatie. Dit ziet er uit als een festival!


Over het hele eiland staan podia en tribunes waar theaterstukken worden opgevoerd. Daar moet je wel een kaartje voor hebben. En alsof dat nog niet genoeg is, staan er ook kunstinstallaties verstopt in de natuur.

Tip: de kunstinstallaties heten ‘expedities’. Spring op je fiets en ga op ontdekkingstocht langs alle expedities. Ze zijn gratis!

Expeditie

Oerol is keuzes maken. Deze shows staan op mijn programma.
Het theaterfestival duurt tien dagen. Ik ga maar drie dagen, want ik wil ook Texel en Vlieland nog bezoeken voor het einde van deze maand. Dat betekent keuzes maken. In het programmaboekje kan ik zien welke voorstellingen er precies spelen op de dagen dat ik er ben. Ik lees de intro’s, maar het blijft gokken. Ik ben niet zo thuis in de theaterwereld. Ik koop kaartjes voor wat ik leuk vind klinken. Zo beland ik bij deze voorstellingen:

Dag 1: Tempopia
Ik begin gelijk goed. Tempopia is een voorstelling die 5,5 uur duurt! Dat is inclusief een maaltijd verzorgd door de acteurs. Tempopia is een tijdelijke utopische gemeenschap, waar twee theatergroepen tijdens Oerol samenleven en samen spelen. Tijdens de eerste voorstelling Shoot the Messenger, zitten de acteurs ook op de tribune. Ze raken verstrikt in een discussie over het uitblijven van de show. De ergernissen stapelen zich op en een humoristische roddelsessie vol clichés volgt. Ik schaam me, want ik herken sommige uitspraken van mezelf.

Tempopia
Tijdens het eten schuiven de acteurs gezellig aan. Ze hebben heerlijk gekookt vanavond. De soep en salades worden vergezeld door leuke verhalen en anekdotes uit het leven op Tempopia.


Rond tien uur maken we ons klaar voor de tweede voorstelling: Crashtest Ibsen: Nora.
Het is een energieke en hilarische show, waarbij de spelers hun eigen personages steeds bekritiseren. Ze stappen als het ware buiten zichzelf en bekijken de boel eens van een afstandje, voor ze weer terug gaan in hun rol.

Tempopia
Midden in de voorstelling slaat het stuk 180 graden om en worden we verrast met een spetterende show van de kerstman en zijn elfjes. Het klinkt gek, maar als je de hele voorstelling ziet, is het best logisch.


Dag 2: Much ado about Nothing
Oi! Wat is het koud. De tribune steekt hoog uit boven de duinen, waardoor ik veel te veel wind vang. Verstijfd van de kou probeer ik zoveel mogelijk te genieten van de bonte Shakespeare-voorstelling. Net als Romeo & Julia, is dit klassieke verhaal in een modern jasje gegoten.

Much ado about nothing
Muziek, spektakel en ronkende motoren tegen een achtergrond als deze. Zo maak je theater maar zelden mee. En ja, daar hoort de koude wind dan ook gewoon bij.


Framing
Ik word achter een kijkgat gezet met een donker doek over mij heen. Zo zie ik alleen wat de maker wil dat ik zie. Framing is niet echt een theatervoorstelling, maar meer een beleving.

Framing
Steeds als het kijkgat terug is bij een plek die ik al gezien heb, blijkt er een subtiele verandering in het landschap. Er staat bijvoorbeeld ineens een man in de bomen. Huh?
Ik weet niet zeker of ik dit theaterstuk goed heb begrepen. Wel voelde ik steeds de behoefte om te zien wat ik niet te zien kreeg. En dat was volgens het programmaboekje de bedoeling van de maker.


Dag 3: Guess who’s back
Stand up for what you believe in! Ik ben midden in een Amerikaanse openluchtdienst beland. Het regent, maar dat boeit niet. Want we gaan samen op zoek naar onze ‘Inner Jezus Christ’.

Guess who's back
De satirische Jezusverheerlijking is zo swingend dat ik er bijna gelovig van word. Halleluja!


Is Oerol ook leuk als je geen kaartjes hebt kunnen scoren?
Jazeker! Er is nog zoveel meer te zien op Oerol: straattheater, muziek en de expedities natuurlijk. En het beste is nog, die zijn allemaal gratis. Er schijnt ook een muzikale underground scene te zijn tijdens Oerol. Maar daarvoor moet je de juiste mensen kennen, zeggen ze. Het is meer geluk dan wijsheid, wanneer ik toevallig bij een betoverend mooi optreden van Michael Prins terecht kom. Je weet wel, de winnaar van Beste Singer Songwriter 2013.

Michael Prins
Hij geeft een intiem optreden in een zeilschip naast de boot waar ik slaap.


Bij het laatste nummer vraagt hij of alle lampen uit mogen. In het pikzwarte donker van de nacht is zijn stem zo doordringend dat ik een traan over mijn wang voel rollen. Dit was misschien wel het meest indrukwekkende optreden van Oerol 2015.

Ben jij wel eens op Oerol geweest?

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.