Ruim 550 films, meer dan 50 vertoningen per dag, verdeeld over 17 locaties in één grote stad. Dat is het Internationaal Film Festival Rotterdam. Het IFFR is veruit het grootste en meest gevarieerde filmfestival van Nederland. Korte en lange films, uit binnen- en buitenland, door debuterende makers en gevestigde regisseurs, van indie films tot Hollywoodkaskrakers, op het IFFR is werkelijk elke soort film te zien. Het 10-daagse filmfestival is van 21 januari tot en met 1 februari.

Logo

Met zoveel films is het moeilijk kiezen. Dat weten ze ook wel bij het IFFR. Daarom bieden ze Eerste hulp bij filmkeuze. Meteen al, bij aankomst op het Centraal Station, loop ik tegen de grote rode container van het IFFR. De dame achter het raampje stelt mij een paar vragen; ‘feelgood of drama? Azië of Afrika?’ Aan de hand van mijn antwoorden krijg ik een paar suggesties voor films die bij mij passen. Dat helpt.

Van één van de gekozen films zie ik een fragment door het kijkgat
Van één van de gekozen films zie ik een fragment door het kijkgat


Feelgood
Op aanraden van de eerste hulp ga ik naar ‘Tired Moonlight’. Een sfeervolle feelgoodfilm die zich afspeelt in een klein Amerikaans dorp. Ik bekijk het simpele leven van de bewoners van een afstandje en ontdek hoe iedereen subtiel met elkaar verbonden is. Een echte indie film gemaakt door de onafhankelijke filmmaker Britni West, die zelf ook in de zaal zit. Ze vertelt hoe ze haar hele familie heeft ingezet om haar eerste feature film te realiseren. Dat is zo leuk aan filmfestivals; dat de maker komt vertellen hoe de film tot stand is gekomen.

Foto: Internationaal Film Festival Rotterdam
Foto: Internationaal Film Festival Rotterdam

 

Regisseur Britni West beantwoord alle vragen
Regisseur Britni West beantwoordt alle vragen


Een stomme film
Het lukt me om een kaartje te krijgen voor de festivalhit ‘The Tribe’. Op het moment van aankoop heb ik geen idee waar ik aan begin. Ik wil me laten verrassen. Nou verrassen, dat is wel gelukt. Ik ben compleet overdonderd door het drama dat zich afspeelt op het grote doek. De hele film is in gebarentaal. Ruim twee uur lang wordt er geen enkel woord gesproken. Het verhaal speelt zich af in een instituut voor doofstomme kinderen, waar een nieuwkomer zijn weg probeert te vinden in een ingewikkeld netwerk van vriendschap, criminaliteit en verraad. Bepaald geen ‘feel good’ film.

Bijzonder feit: de acteurs zijn allemaal echt doof  Foto: Internationaal Film Festival Rotterdam
Bijzonder feit: de acteurs zijn allemaal echt doof
Foto: Internationaal Film Festival Rotterdam


De eerste tien minuten erger ik me aan het feit dat ik niet precies begrijp waar de karakters het over hebben. Maar naarmate de film vordert begrijp ik het verhaal steeds beter en heb ik mijn eigen taal niet meer nodig om te begrijpen wat er gezegd wordt. Ik kan me mee laten voeren door de geluiden van schuifelende voeten en krakende vloeren, omdat ik niet word afgeleid door woorden en ondertiteling. The Tribe is een duistere en tragische film die al je zintuigen beroert, misschien wel juist omdat er niet gesproken wordt.

Bios

Workshop gebarentaal
In groot contrast met de heftige film is de luchtige workshop gebarentaal, na afloop. Natuurlijk is de film de aanleiding voor de cursus, maar verder dan de gebarentaal hebben de twee weinig overeenkomsten. Eerlijk gezegd ben ik wel blij met wat humor. Ik leer hoe ik fuck en I love you in gebarentaal zeg. Maar ook het verschil tussen roken en blowen.

Sommige uitdrukkingen kennen we eigenlijk best wel
Sommige uitdrukkingen kennen we eigenlijk best wel
Zou je niet verwachten, maar 'fuck' is je wijsvinger en middelvinger omhoog
Zou je niet verwachten, maar ‘fuck’ is je wijsvinger en middelvinger omhoog


Meer dan film
Tijdens het IFFR hoef je geen tien dagen in een donkere zaal door te brengen. Er zijn ook tal van leuke workshops, lezingen en andere activiteiten te doen. Regisseurs gaan in gesprek met critici, er is een DJ-workshop, je kunt masterclasses volgen en voor de kinderen is er een speciaal programma. Af en toe wordt er geborreld en zelfs gedanst. En als grote afsluiter van het filmfestival is er de uitreiking van de publieksprijzen op 30 januari.

Concertgebouw De Doelen, vlakbij het station in ingericht als festivalhart. Daar worden al je vragen beantwoord, kun je lekker komen lunchen en ga je in gesprek met andere filmliefhebbers
Concertgebouw De Doelen, vlakbij het station is ingericht als festivalhart. Daar worden al je vragen beantwoord, kun je lekker komen lunchen en ga je in gesprek met andere filmliefhebbers


IFFR over de grens
Zoals de naam al een beetje zegt, zou je denken dat het Internationaal Film Festival Rotterdam alleen in Rotterdam te bewonderen is. Niets is minder waar. Van 25 tot en met 29 maart is er nog een editie van het IFFR, maar dan op Curaçao. En voor de Nederlandse noorderlingen die een reis van Groningen naar Rotterdam echt te veel van het goede vinden is er ook een IFFRiG: Internationaal Film Festival Rotterdam in Groningen. Van 28 januari tot en met 1 februari wordt een dwarsdoorsnede van de IFFR-films getoond in Groningse bioscopen.

posters2

Tips voor je naar het IFFR gaat:

  • Download de IFFR-app. Het hele programma staat in de app, de locaties met adressen heb je altijd bij de hand en de streepjescode van je aangeschafte entreebewijzen. Hoef je dus geen kaartjes meer te printen.
  • Keuzestress? Laat je helpen door de Eerste hulp bij filmkeuze op het station of op je computer. Het is leuk, gratis en je zit nergens aan vast.
  • Kun je alleen op bepaalde dagen? Zoek dan naar films en activiteiten in het blokkenschema op de website of in de app.
  • Kun je echt niet kiezen? Dan heeft het IFFR de Proef het Festival-dag. Het IFFR kiest twee verrassingsfilms voor je uit en verzorgt de lunch. Leuk voor een dagje uit. De NS biedt dan ook nog een IFFR-dagretour voor € 18,-

Dit kost een bezoek aan het IFFR:
Screenshot_2015-01-30-14-19-39

Ben jij ook naar het IFFR geweest? Wat was jouw favoriete film?

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.