In het hart van Noord-Holland, aan het Markermeer, ligt het prachtige stadje Hoorn. De indrukwekkende VOC-pakhuizen herinneren aan de machtige positie die de havenstad ooit had. Hoornse schippers vernoemden het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika naar hun thuisstad: Kaap Hoorn. Deze stad heeft haar sporen in de geschiedenis nagelaten en dat zie je overal terug.

Historische haven hoorn

Ik begin mijn ontdekkingstocht in het stadshart van Hoorn op de Roode Steen. Midden op het plein staat het standbeeld van VOC-koopman Jan Pieterszoon Coen (de Coentunnel is naar hem vernoemd). De beste man speelde een grote rol bij de kolonisatie van de Indische landen. Dat ging nogal eens gepaard met bruut geweld. Vanwege zijn twijfelachtige status is er in 2012 een bordje op de sokkel geplaatst waarop je ook kunt lezen over zijn gewelddadige optreden.

Hoorn

Musea van toen en nu

In het mooiste gebouw aan de Roode Steen zit het Westfries Museum. Daar krijg ik een interactief kijkje in de rijke geschiedenis van de stad. Ik lees alles over de omstreden Jan Pieterszoon Coen, maar ook over de traditionele kostuums uit vervlogen tijden, oude gebruiken en eetgewoontes.

friesmuseum

In de oude gevangenis op het Oostereiland bezoek ik het Museum van de Twintigste Eeuw. Heel wat anders dan het historische Westfries Museum. Hier liggen honderden voorwerpen uit de vorige eeuw. Van emaille potten en pannen (die nu weer super hip zijn), een compleet ingerichte herenkapper uit de jaren ’60, tot Duplo en Barbiepoppen waar ik vroeger zelf nog mee speelde. Het is één groot feest der herkenning!

oostereiland _MG_0457-01 IMG_0450-01

Wie meer tijd heeft dan ik kan op het hippe Oostereiland ook een bezoek brengen aan de Museumhaven. Hier liggen historische bedrijfsschepen die tot in het kleinste detail gerestaureerd zijn. In de zomermaanden kun je zelfs meevaren met een origineel vissersschip.

De historische haven

Ik laat de getransformeerde gevangenis achter me en ga door naar de historische binnenhaven van Hoorn. Hier vertrokken vroeger de VOC-schepen. Nu bewonder ik prachtige oude schepen, met hoge masten en bekijk ik plezierbootjes die voor een dagje aanleggen op deze bijzondere plek. Ik heb me laten vertellen dat “het kleine café aan de haven” van Vader Abraham gaat over één van de gezellige cafeetjes langs de kade in Hoorn.

Bonte koe
De scheepsjongens van de Bontekoe turen over de haven
haven hoorn
In de haven eet ik natuurlijk een vers visje!

Stadswandeling

Hoorn kun je niet bezoeken zonder iets van de geschiedenis mee te krijgen. De leukste manier is misschien wel door samen met een gids door de stad te wandelen. Die kan je tenslotte van alles vertellen over de prachtige monumenten die je onderweg tegenkomt. Bij het VVV-kantoor kun je kaarten kopen waarmee je zelf een wandeling maakt, of je aanmelden voor een wandeling met een gids. Bijvoorbeeld voor een havenwandeling, of een culinaire-wandeling. Gewoon zelf in en om de stad ronddwalen is ook al de moeite waard. Ik neem een paar willekeurige afslagen en kom zo langs prachtige huizen en lange grachten.

hoorn

Wil je blijven slapen in Hoorn? Dan is het leuk om een kamer te boeken in het Gevangenis Hotel op het Oostereiland. Vanaf Hoorn ben je in minder dan een half uur in Alkmaar, waar ook van alles te doen is. Ik ging bijvoorbeeld naar de traditionele kaasmarkt en liet me verbazen in het grootste Beatles Museum ter wereld. Heb jij nog tips voor een bezoek aan Hoorn?

Reacties

  Marloes

  Beste Daisy, wat een mooie blog heb je geschreven over Hoorn. Wist je dat Hoorn sinds dit jaar de thuishaven is van de Halve Maen? Dat is het schip waarmee Henry Hudson in 1609 het huidige New York ontdekte. Dit VOC-schip is voor het publiek te bezoeken (www.halvemaenhoorn.nl). In het Westfries Museum kun je met Kaap Varen, met een virtual reality bril, het zuidelijkste puntje van Chili ronden. En om deze tijdreis compleet te maken ga je met de Museum Stoomtram naar Medemblik en vanaf daar met de boot naar Enkhuizen. Kom gerust nog eens langs voor deze activiteiten! Groet, Marloes

  04/09/2015 at 10:37 am
   daisyscholte
   daisyscholte

   Hoi Marloes,

   Bedankt voor je leuke aanvullingen! Ik zag idd al mensen in het museum zitten met zo’n bril op en was nieuwsgierig in welke bijzondere wereld zij zich begaven. Dat dus! Dat lijk me zeker iets om nog eens voor terug naar Hoorn te komen! De Museumstoomtram was helaas al vertrokken toen ik er was. Maar bij mijn volgende bezoek zorg ik zeker dat ik op tijd ben! I’ll let you know 😀

   06/09/2015 at 11:41 am

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.