Vier dagen zocht ik in het uiterste noorden van Finland, waar de Kerstman woont, naar het noorderlicht. Dikke wolken en dikke pech. Ik kwam niet thuis met de foto’s waarop ik hoopte.

Het nieuws dat het noorderlicht dit weekend zelfs in Nederland te zien is kan ik daarom niet negeren. Als ik het niet in Lapland kan zien, misschien dan wel op de Veluwe?

Via Twitter kom ik in contact met Remco @Timmermansr. Hij organiseert noorderlichtreizen en reageert op mijn vraag wie mij mee kan nemen op zoek naar het poollicht. We spreken af bij de Emma-piramide in Rozendaal.

Sterrenbeeld de Grote Beer staat trouw aan het noorden.
Sterrenbeeld de Grote Beer staat trouw aan het noorden.


Ik rijd Nationaal Park Veluwezoom in. Al snel ben ik verdwaald en rijd ik met groot licht door het donkere dennebos van de Gelderse Veluwe. Hier en daar zie ik de fonkelende ogen van een verschrikt hert langs het pad. Dit is vast niet de bedoeling. Tot mijn opluchting heb ik bereik met mijn telefoon en legt GoogleMaps mij uit hoe ik bij de piramide kom.

Ik had een zaklamp mee moeten nemen. Het is pikdonker. Op goed geluk loop ik op de stemmen af. Er zijn meerdere poollichtjagers naar deze plek gekomen. Ze kennen elkaar van Twitter of eerdere poollichtexpedities. Ik word warm ontvangen. Remco is blij met mijn thermoskan koffie en zijn 14-jarige dochter Emma vertelt vrolijk over haar plannen om ook reisblogger te worden. Dan is het tijd om de 60 meter hoge toren, die bovenop de Emma-piramide staat, te beklimmen.

De 60 meter hoge uitkijktoren van de Emma-piramide werd vroeger gebruikt om bosbranden te spotten.
De 60 meter hoge uitkijktoren van de Emma-piramide werd vroeger gebruikt om bosbranden op te sporen.


Bovenop hebben we een weids uitzicht over de Veluwe. Achter ons de oranje lichtjes van Arnhem, voor ons de donkere nacht. Vijf camera’s op statief, waaronder die van mij, staan op het noorden gericht. Ik voel me net een poollichtpaparazzo. Met een lange sluitertijd leg ik de donkere lucht vast in de hoop de kleuren van het poollicht te vangen.

Poollichtpaparazzi: Vijf camera's staan opgesteld om het noorderlicht vast te leggen.
Poollichtpaparazzi: Vijf camera’s staan opgesteld om het noorderlicht vast te leggen. (Foto: Remco Timmermans)


Remco legt uit dat het poollicht in Nederland niet met het blote oog te zien is, maar de gevoelige lens van de camera het wel kan opvangen. Ik heb pech. Alweer. Berichten met prachtige foto’s van het poollicht op Terschelling en Vlieland komen binnen. Maar op de Veluwe zijn de kleurrijke sluiers niet te zien. Klam en verkleumd besluiten we om 01:00 uur dat het genoeg is geweest.

Zonder de begeerde foto’s, maar een bijzonder avontuur rijker rijd ik voldaan terug naar Utrecht.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.