Tijdens een bezoek aan Amsterdam kun je het beroemdste plein van Nederland haast niet missen: de Dam. Maar er zijn nog meer pleinen die het bezoeken waard zijn. Sterker nog, de bekendste toeristische trekpleisters zijn allemaal aan of in de buurt van een Amsterdams plein.

Ik kies er zeven uit en breng ze allemaal een bezoek. Loop je mee?

iAmsterdam

Kies één van de zeven pleinen voor een uitgebreid bezoek, of bekijk ze allemaal met de pleinentocht die ik voor je heb uitgestippeld. Het is een wandeltocht van ongeveer 4 kilometer, langs zeven pleinen, met net zoveel pauzes als je zelf wilt. De hele tocht blijf je in de binnenstad, dus als je het zat bent stap je in de eerste tram terug naar het Centraal Station.

Plattegrond

Klik hier om de kaart in Googlemaps te bekijken.

1. Museumplein
Museumplein

Je stapt op tram 16 of 24 van Amsterdam Centraal Station naar het Museumplein. Het plein is eigenlijk een heel groot grasveld. Wereldberoemd vanwege het aangrenzende Rijksmuseum en omdat president Obama er onlangs met zijn helikopter landde. Op het Museumplein is altijd wat te doen. Zijn er geen festivals, evenementen of protesten, dan bezoek je de bekendste musea van Amsterdam rondom dit plein: het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het van Gogh Museum zijn alledrie goed voor een middag vermaak.

Pauze? Ga even zitten op de heuvel tegen het Stedelijk Museum. Daar heb je een leuk uitzicht over het plein.

2. Leidseplein
Leidseplein

In tien minuten loop ik van het Museumplein naar het Leidseplein. Dit centrale plein bruist van de bars, restaurant, clubs en theaters. Het bekendste theater is de Stadsschouwburg. Insider tip: bij de online Last Minute Tickets Shop kun je theatertickets krijgen voor de helft van de prijs. Dat maakt een bezoek aan de Stadsschouwburg wel erg interessant. Voor de liefhebber: tussen het Leidseplein en het Vondelpark vind je het gratis te bezoeken schaakmuseum (Max Euwe Centrum). Ik loop lekker door.

Pauze? Zoek een plekje op één van de vele gezellige terrasjes.

3. Muntplein
Muntplein

Vanaf het Leidseplein steek ik via de Leidsestraat in één rechte lijn de drie bekendste grachten over: de Prinsengracht, de Keizersgracht en de Herengracht. Ik slenter langzaam langs de drijvende bloemenmarkt voor ik het Muntplein bereik. Het plein is vooral een druk kruispunt. Voor de shoppers onder ons ook wel bekend als de ingang naar de Kalverstraat. Sta je op het Muntplein, kijk dan eens omhoog. Daar staat, hoe kan het ook anders, de Munttoren. Ooit maakte de middeleeuwse klokkentoren deel uit van de stadspoort. Nu schittert hij op ansichtkaarten en vakantiefoto’s. Elk kwartier kun je de 38 klokken horen luiden.

Pauze? Nog even volhouden, het Rembrandtplein is maar een paar minuten hiervandaan.

4. Rembrandtplein
Rembrandtplein

Een paar honderd meter verderop is het Rembrandtplein. Dat er een gigantisch standbeeld van de beroemde schilder op het plein staat is niet verrassend. Alle camera’s en telefoons staan gericht op het imposante beeld. Maar er is meer. Het Rembrandtplein is ook bekend vanwege het nachtleven. Denk aan clubs als de Escape. Voor een goed avondje stappen hoef je het plein niet af. Ik stop alleen even voor een kopje koffie op een van de vele terrasjes.

Pauze? Het is tijd voor een biertje. Die drink je gezellig in de Ierse pub St. James Gate.

5. Waterlooplein
Waterlooplein

Tien minuten verderop loop ik een drukke vlooienmarkt op: het Waterlooplein. Elke dag vind je hier de mooiste spullen en grootste rommel. Behalve op zondag, dan is er geen markt. De Waterloopleinmarkt bestaat al meer dan honderd jaar. Volgens sommige bezoekers heeft de markt zijn glorietijd gehad, maar wie oog heeft voor waardevolle spullen vindt er misschien nog iets bijzonders.

Pauze? Op de markt zijn allerlei eet- en drinkkraampjes te vinden. Zo heb je er loempia’s, Hollandse friet of een broodje bal. Zin in iets anders? Op weg naar de volgende stop, de Nieuwmarkt, loop je langs allemaal leuke lunchtentjes.

6. Nieuwmarkt
Nieuwmarkt

I
k vind het tijd voor een broodje. Ik stop bij de Broodbar omdat het er zo leuk uitziet. De typisch Amsterdamse manier van praten maakt dat ik me direct op mijn gemak voel. “So! Je het ein-de-lijk een keuze gemaakt?”

Lunch

Op de Nieuwmarkt is werkelijk van alles te doen. De imposante Waag staat midden op het plein. 500 jaar geleden nog een poort langs de stadswal, nu een knus restaurant. Op zaterdag is er een biologische markt, doordeweeks staan er kraampjes met producten als kaas en groenten. In de zomer is het goed toeven op een van de vele terrasjes. Nog nooit op de Wallen geweest? De Nieuwmarkt grenst aan het red light district. Ook overdag een bijzondere plek om doorheen te wandelen.

Pauze? ’t Loosje is een oud, bruin café vol karakter en met een goed uitzicht over het plein.

7. De Dam
De Dam

De laatste stop is misschien wel de bekendste: de Dam. Weer of geen weer, er is altijd wat te doen. In de zon op het terras kun je heerlijk koekeloeren naar verdwaalde toeristen en straatartiesten. Bij regen bewonder je de wassen beelden in Madame Tussauds of verdiep je je in één van de spraakmakende tentoonstellingen in de Nieuwe Kerk. Het Koninklijk Paleis Amsterdam is zonder twijfel de mooiste trekpleister op de Dam. Voor een tientje bezoek je het indrukwekkende gebouw. Check van tevoren wel even of er geen koninklijke evenementen gepland zijn, want dan is het paleis helaas dicht voor het volk.

Pauze? Mijn favoriete plek is aan de voet van het Nationaal Monument op de Dam. Gezellig, druk en een goed uitzicht over het plein.

Monument op de Dam

Vanaf de Dam loop je in een paar minuten terug naar het station. Pak je de trein terug naar huis, of blijf je nog wat langer in Amsterdam? Er is genoeg te doen in onze hoofdstad.

Heb jij nog tips voor mijn volgende bezoek aan Amsterdam?

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.