Het is proppen in de trein van Utrecht naar Nijmegen. Ik ben duidelijk niet de enige die heeft besloten de laatste dag van het wandelfeest mee te maken. Veertigduizend wandelaars komen vandaag de stad ingewandeld. En om die helden te ontvangen komen nog eens een kwart miljoen mensen naar Nijmegen. Best indrukwekkende cijfers. Ik zoek uit waarom de Vierdaagse ook zo leuk is als je zelf niet meeloopt.

Nijmegen

1. Grootste wandelevenement ter wereld
De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste wandelevenement ter wereld. Het is zó bekend en populair dat wandelaars van over de hele wereld afreizen naar Nederland om blaren te verzamelen tijdens de Four Days Marches. Ik, als Nederlander, moet daar toch een keer bij zijn geweest.

Vierdaagse

2. Happy de pappy
De Vierdaagse is echt zo’n evenement waar je alleen maar blij van kan worden. Iedereen lacht; wandelaars en supporters. Al helemaal op de laatste dag, wanneer de finish in zicht is. Dan is Nijmegen gekleurd door ballonnen, vlaggetjes en kleurrijke gladiolen. Daar wordt een mens toch happy van!

Nijmeegse vierdaagse

3. Gek op gratis
Een echte Hollander houdt van gratis dingen. Ja, toch? Ik wel in elk geval. Bij aankomst op het station word ik gelijk lekker gemaakt met koekjes om te proeven. Even verderop worden ballonnen en vlaggetjes uitgedeeld en op weg naar de stad lees ik over het vijfde, gratis biertje. De leukste vind ik de gratis voetenbadjes. Maar die zijn natuurlijk voor de wandelaars bedoeld.

_MG_9965-01

vierdaagse

4. Lekker eten
Geen feestje zonder lekker eten. Dat geldt gelukkig ook voor het Nijmeegse wandelfestijn. Van originele foodtrucks met veganistische linzensoep tot de oude, vertrouwde loempiakraam. Er is zoveel lekkers te koop dat je als deelnemer de verbrande calorieën er zo weer aan eet. Supporters hebben ook een excuus: het is feest! Who cares? Lekker eten.

vierdaagse

5. Feestjes met muziek
Een goed feestje vieren? In Nijmegen lusten ze er wel pap van. Hier is vier dagen wandelen zeven dagen feest. Tijdens de Vierdaagsefeesten zijn er overal live optredens, cabaret, clowns voor de kids, klassieke concerten in de Stevenskerk en vrolijke dansfeesten. Het lijkt wel carnaval! Alleen dan zonder die gekke outfits. Oh, en alles is gratis te bezoeken. Maar dat hoort dan eigenlijk weer thuis bij puntje 3.

vierdaagsefeesten

6. Goeie sfeer
Eén keer per jaar stroomt Nijmegen helemaal vol. Nog nooit heb ik een plek zo druk en ontspannen tegelijk gezien. Ik ben al op heel wat grote evenementen geweest en vaak ben ik vooral bezig met drukken, duwen en dringen om van de ene plek naar de andere te komen. Maar hier, op die laatste dag van de Vierdaagse, lijkt iedereen zo kalm en ontspannen. Mensen zijn blij, lachen, knuffelen en genieten. In de lange rij voor de wc wordt zelfs gekletst in plaats van gemopperd. Wat fijn!

vierdaagse

7. De wandelaars
Last but zeker not least: de wandelaars. Uiteindelijk zijn zij natuurlijk de grootste reden om naar Nijmegen te komen tijdens de Vierdaagsefeesten. Zij zijn het die vier dagen achter elkaar hun veters weer strikken om weer 30, 40 of 50 kilometer te gaan lopen. Wat een helden! En dan nog, na meer dan 120 kilometer lopen, doen ze een wankel dansje op hun trillende benen als ze langs de tribunes komen. Respect!

vierdaagse pijn

De stad ontploft bijna van deelnemers, supporters en feestvierders, maar er is echt nog wel een plekje voor jou. Kom je volgend jaar ook? Dan heb ik nog wel een paar handige tips:

  • Als je iemand kent die meeloopt en je wilt zeker weten dat je degene goed kan zien, dan is het handig om een kaartje te kopen voor een plek op één van de tribunes. Tribunekaarten kun je van tevoren bestellen bij het Concertgebouw. Op de dag zelf zijn er ook nog wel kaartjes te krijgen.
  • Trek goede schoenen aan. Ook als je niet meeloopt. Omdat grote delen van de stad afgezet zijn, moet je vaak ver omlopen om ergens te komen. Zeuren over pijn aan je voeten is not done als je niet mee hebt gedaan aan de Vierdaagse.
  • Traditiegetrouw krijgen de wandelaars gladiolen van de supporters. Die hoef je niet van huis mee te nemen, want overal waar je kijkt zijn de bloemen te koop.
  • Neem wat contant geld mee. Zoals bij elk festival zijn de rijen voor de pinautomaten lang en kun je bij de meeste kraampjes niet pinnen.
  • Er staan Dixi-wc’s verspreid door de stad. Die stinken zo erg, dat ik het niet eens geprobeerd heb. Gelukkig zijn er ook heel veel mensen die hun wc voor vijftig cent beschikbaar stellen. Een paar muntjes op zak is dan wel handig.
  • Kom met de trein. Vanaf het station loop je in een paar minuten de stad in. Bij aankomst word je meteen al vermaakt. Dus het is nog gezelliger ook!

Ik ben helemaal geïnspireerd door al die wandelaars en loop al de hele dag te denken ‘ik wil ook, ik wil ook’. Dus als het me lukt om me aan te melden, dan loop ik volgend jaar misschien wel mee. Moet je toch gewoon een keer gedaan hebben, niet?

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.