De kleurrijke waterkant van Willemstad is misschien wel de meest gefotografeerde plek van de Caribbean. Voor mij de beste plek om mijn reis door Curaçao te beginnen. Om praktische redenen (zonnebrandolie kopen) en natuurlijk omdat het de hoofdstad is van mijn tropische bestemming. De fleurige huisjes langs het water moet ik gezien hebben. En de rest van Willemstad ook.

Dushi

De wijken van Willemstad
Punda, Otrabanda, Pietermaai: het zijn namen die ik voorbij heb horen komen tijdens mijn voorbereiding op deze reis. Ik dacht eerlijk gezegd dat het allemaal kleine dorpjes rondom Willemstad zijn. Ik zat er mooi naast! Willemstad is verdeeld in een aantal wijken met elk hun eigen karakter.

Kleurenhuisjes

Punda
Punda is het oudste gedeelte, met de bekende gekleurde huisjes aan de Handelskade. Daar kun je neerstrijken op één van de vele terrasjes langs de kade. In de schaduw geniet ik van een biertje en het uitzicht. De beste plek om te shoppen is achter de Handelskade. Lokale winkels en grote merken zitten hier door elkaar. Ik loop door naar de Ronde Markt. Het is een, je raadt het al, ronde markt, waar tot vroeg in de middag groente, fruit en souvenirs worden verkocht. Rommelig en gezellig.

Ronde Markt
Met mijn slechte gevoel voor richting duurt het even voor ik doorheb dat ik inmiddels aan mijn tweede rondje begonnen ben


De drijvende markt mag je niet overslaan. Al is het maar vanwege het gekke concept. Elke ochtend komen handelaren uit Venezuela aangevaren met hun bootjes vol verse groente en fruit. Meters hoog liggen de bananen en meloenen opgestapeld. Hier doen de Curaçaoënaars hun boodschappen. Logisch, want de prijzen zijn heel laag.

Drijvende markt
Vanaf de markt zie ik niks van de bootjes
Drijvende markt
Maar aan de achterkant zie ik waarom het de drijvende markt genoemd wordt


Otrabanda
Met de drijvende Koningin Emmabrug ga je normaal gesproken naar Otrabanda, aan de overkant van Punda. Het overkomt mij wel vaker dat de meest iconische attractie gerenoveerd wordt, als ik ergens ben. De Notre Dame was ingepakt, de Taj Mahal werd gepoetst en de Toren van Pisa stond in de steigers. En nu wordt de Koningin Emmabrug tijdelijk vervangen door een veerboot. Je leert ermee leven.. 😉

Emmabrug

Otrabanda is iets minder toeristisch dan Punda. Even bijkomen van de drukte lukt hier aardig. Na een stukje slenteren op mijn slippers raak ik al snel verstrikt in een wirwar van steegjes en straatjes. Leuk! Laat mij maar lekker verdwalen. Dan kom ik nog eens ergens.

Otrabanda

Bovenop de oude stadswand Rif Fort is het winkelcentrum Renaissance gebouwd. Groot, modern, met alle producten die een toerist zich kan wensen. Veel terrasjes en een bioscoop, je hoeft hier niet meer weg.

Behalve voor het Kurá Hulanda-museum dan. Het museum laat de rijke culturele geschiedenis van Curaçao zien. Ik lees over de heftige slavenhandel van Afrikanen op de Caribbean. Het museum is in een voormalig slavenhuis. Alleen al van de naam slavenhuis word ik ongemakkelijk. Het is shockerend om te ontdekken wat er zich vroeger hier heeft afgespeeld. Een bezoek aan het Kurá Hulanda is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je op vakantie bent. Maar als je toch in de buurt bent, zou ik zeker binnenlopen.

Kura Hulanda

Pietermaai
Pietermaai is hip en happening. Op een steenworp afstand van Otrabanda ligt deze artistieke wijk. Nog niet zo lang geleden was dit een ‘no-go area’, waar junkies en dealers heersten over de straten. Maar inmiddels is de wijk omgetoverd tot een gezellige mengelmoes van knusse restaurants en trendy cafés. Het valt me op dat hier veel Nederlanders komen. Ik zie het als een teken: in Pietermaai is het gezellig.

Pietermaai

Pietermaai 2

Miles Jazz Café is een must-go in de oude no-go wijk. Het is een sfeervol jazzcafé. Niet alleen voor oude mannen met sigaren. Aan de picknicktafel zitten jonge meiden, die waarschijnlijk stage lopen op het eiland. Aan de bar zit een grijze dame die haar bier gewoon uit het flesje drinkt.

Miles Jazz Cafe
Er komen zelfs zoveel Nederlanders in Pietermaai dat ik zowaar een oud-collega tegen het lijf loop. Hoe is het mogelijk!


Willemstad ontdekken doe je zo:

  • Met deze tips krijg je een aardig beeld van de fleurige havenstad. Maar ik zou zeggen; probeer te verdwalen. Wandel wat rond. De stad is zo klein, dat je altijd wel ergens in de buurt bent. Dus echt verdwalen kun je niet. De straatjes achter de winkelstraat zijn pas mooi.
  • Alle wijken zijn op loopafstand van elkaar. Dat is fijn, want op de meeste plekken kun je moeilijk komen met de auto.
  • Er zijn een paar parkeervelden in Willemstad. Omgerekend betaal je daar ongeveer € 0,53 per uur. Een grapje in vergelijking met Amsterdam.
  • Naast winkelcentrum Renaissance is een groot parkeerveld waar je gratis kunt parkeren. Enige nadeel is dat het wel helemaal op eigen risico is. Bij mij is er niet ingebroken, maar dat kan ook gewoon geluk zijn.
  • Je moet trouwens nooit spullen van waarde in auto laten liggen. Dan is er ook geen reden om in te breken.

Wat doe jij op de eerste dag op een nieuwe plek?

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.