Er zijn nog twee waddeneilanden waar ik nog nooit geweest ben: Ameland en Schiermonnikoog. Aangezien ik erg van afstrepen houd, wordt het tijd om dit lijstje ook compleet te maken. Deze week staat Ameland op de planning. Het wordt mooi weer, dus ik kan niet wachten. Maar eerst nog even de lange tocht ernaartoe. Want vanaf Utrecht doe je er praktisch net zo lang over om naar Ameland te komen als naar Londen. Nou ja, het voelt dan tenminste wel net als een echte vakantie.

_MG_0989-01

Ik hoor van iedereen dat het kleine eiland vooral populair is bij onze oosterburen. En inderdaad, op de boot wordt er meer Duits gekletst dan Nederlands. Maar dat versterkt het vakantiegevoel alleen maar.

Eenmaal aan wal doet het eiland me erg denken aan Texel. Ook hier is niet zoveel te beleven in de haven en pak ik dus meteen de bus naar het hotel. Ik verblijf in een hotel in Nes. Daar staat een fiets klaar die ik de aankomende dagen kan gebruiken. In de bus loop ik gelijk tegen een probleem. Je kunt niet betalen met de ov-chipkaart, ik heb geen contant geld en er is geen pin-apparaat in de buurt. Oeps! Gelukkig is een stelletje zo vriendelijk mijn kaartje te betalen. Neem dus contant geld mee!

_MG_1235-01

Ik ben deze vakantie samen met mijn veertienjarige broertje Pieter. We hebben de aankomende dagen propvol gepland met allerlei excursies over het hele eiland. En de eerste begint vandaag al! We gaan eerst het dorpje Nes verkennen en daarna door naar de paardenreddingbootdemonstratie.

IMG_0949-01

Demonstratie paardenreddingboot
Vroeger, als er een drenkeling gered moest worden of een schip in nood was, dan werd de grote reddingboot het water in getrokken door tien sterke paarden. Die waren er speciaal voor getraind. Nu is dat niet meer nodig, maar om ons er aan te herinneren hoe het toen ging, wordt er nog een paar keer per jaar een demonstratie gegeven. Wij stappen aan boord van de M.S. Zeehond om de actie vanaf het water te bekijken. Maar eerst maken we een tochtje langs een zandbank, die bezaaid ligt met rustende zeehondjes. Lief!

_MG_1063-01

_MG_1082-01

Op het strand verzamelen zich honderden mensen voor het bijzondere spektakel. Onze boot legt aan, zodat we van heel dichtbij mee kunnen kijken. Iedereen wacht in spanning. Het is niet duidelijk er precies gaat gebeuren. Ineens wordt het publiek onrustig en komt er een groep paarden vanuit de duinen aangerend. Het publiek maakt plaats voor de beesten die de reddingboot voort trekken. Alsof er werkelijk iemand in gevaar is op zee, rukken de krachtige paarden in één keer naar voren en trekken met veel geweld de boot het water in.

IMG_1099-01
IMG_1092-01
IMG_1110-01

Al met al duurt het allemaal maar een paar minuten. Maar het ziet er werkelijk spectaculair uit!

Excursie eendenkooi
Niet alleen de paardenreddingboot is een historische gebeurtenis die je hier nog mee kunt maken, ook de excursie in de eendenkooi is iets van vervlogen tijden. We melden ons ’s ochtends bij de kooiker, die ons precies vertelt wat een eendenkooi eigenlijk precies is. Het is een ingewikkelde constructie waarmee kooikers vroeger eenden vingen voor consumptie. De eendenkooi op Ameland is ooit aangelegd door een prinses van Oranje, die er flink wat geld mee verdiende. Nu krijgen we te zien hoe de eendenkooi werkt.

Eerlijk gezegd is het te ingewikkeld om hier nu uit te leggen hoe dit geniale bouwwerk precies werkt. Daarvoor moet je het echt met eigen ogen gaan bekijken.
Eerlijk gezegd is het te ingewikkeld om hier nu uit te leggen hoe dit geniale bouwwerk precies werkt. Daarvoor moet je het echt met eigen ogen gaan bekijken.


De kooiker vertelt niet alleen over de werking van de kooi. Hij boeit ons met verhalen over hoe het leven vroeger was voor de kooikers op het eiland. Zelfs de details over het ontleden van een gevangen eend blijven ons niet bespaard.

_MG_1226-01

De Strandexpress
Dit is een ideale manier om het strand- en duinleven van het eiland te ontdekken. Je kunt natuurlijk zelf gaan wandelen, maar met de strandexpress kom je veel verder en is er een gids mee die vertelt over de flora en fauna van Ameland. Pieter en ik zoeken een fijn plekje in de aanhangwagen en laten ons graag meetrekken door de tractor.

_MG_1310-01

Onderweg maken we een aantal stops. Bij het Oerd lopen we de duinen in en leren we dat Ameland steeds een klein stukje verschuift. Dat komt omdat aan één kant het eiland langzaam wegzakt en er aan de andere kant zand bij komt, door de wind. Baggerschepen verslepen tonnen zand om te voorkomen dat Ameland straks tegen Schiermonnikoog ligt.

In de duinen vindt Pieter een konijnenschedel. Ook daar wil de boswachter wel wat over vertellen.
In de duinen vindt Pieter een konijnenschedel. Ook daar wil de boswachter wel wat over vertellen.


Helemaal interessant vind ik het verhaal over de zwerfkatten op het eiland. Elk jaar worden er tientallen verwilderde katten afgeschoten omdat ze de natuur aantasten. Waar die vandaan komen? Dat zijn katten die toeristen meenemen van huis en die verdwalen in de duinen. ‘ Neem dus nooit je kat mee naar Ameland!’, is de waarschuwing die we meekrijgen van de gids.

_MG_1293-01

De tocht wordt afgesloten met een wandeling op de Hôn. Dat is het meest oostelijke puntje van het eiland, waar we schelpen zoeken en zeehondjes kijken.

De vuurtoren beklimmen
Wij hebben ons flink vergist in de grootte van het eiland. Ameland is helemaal niet zo klein. Van Nes naar de vuurtoren is toch mooi even 12 kilometer fietsen met heel veel wind. Pittig. Maar het is meer dan de moeite waard. Eerst maken we een prachtige wandeling door het bos en de duinen van Ameland. De boswachter die mee is vertelt uitgebreid over het ontstaan van de bossen hier en laat ons een paar mooie plekken zien.

IMG_1244-01

_MG_1419-01

Vlak voor de zon onder gaat beklimmen we de vuurtoren voor een prachtig uitzicht.

Als de zon uiteindelijk helemaal verdwenen is, maken Pieter en ik ons klaar voor de terugweg in het donker. Gelukkig is het eiland weer niet zo groot dat je kunt verdwalen, zingend en lachend trappen we die 12 kilometer zo even weg.

Ook doen wat wij deden?

  • De excursies heb ik allemaal geboekt bij het VVV-Kantoor op Ameland, vlakbij de haven.
  • De demonstratie paardenreddingboot is maar een paar keer per jaar te zien. Dus check thuis even of die wel is, als je de demonstratie graag wilt zien. Deze excursie kost € 17,50 p.p.
  • De excursie eendenkooi vonden wij heel boeiend, maar ik merkte dat de kleinste kinderen die mee waren een beetje verveeld raakten. Misschien duurt het net iets te lang voor kleuters. De eendenkooi excursie is € 5,50 p.p.
  • De Strandexpress vertrekt vanaf meerdere plekken op het eiland. Kijk dus even waar jij het beste kunt opstappen. De express is ook een leuke manier om het strand te ontdekken als je slecht ter been bent. Hij is namelijk rolstoelvriendelijk. De strandrit kost € 9,- p.p.
  • De bos-, strand- en vuurtorenexcursie geeft een mooi, gevarieerd beeld van het eiland en is leuk voor alle leeftijden. Er wordt wel veel gelopen! En geklommen dus, want aan het einde wordt de vuurtoren speciaal even geopend om vanaf boven, in de schemering, over het eiland te kijken. Voor € 7,50 p.p. mag je mee met de excursie.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.