Dit is de grote, stille heide zoals ik me die bij Drenthe voorstel. Zelfs nu de paarse zweem van de bloeiende heide nog even op zich laat wachten, is het uitzicht over het lage landschap fantastisch. Nationaal Park Dwingelderveld vraagt om een wandeling. Dus ik trek mijn stevige stappers aan en ga de Drentse natuur in.

Bospad

Vanaf het Fletcher Hotel de Borken, waar ik een paar nachtjes slaap, wandel ik zo het nationaal park in. Ik kies voor de rode wandelroute. Die is ongeveer zes kilometer en kan ik zelfs halverwege afsnijden, als ik zou willen. De route is lekker gevarieerd: door het bos, langs de weilanden en over de heide. Het is mooi lenteweer en de eerste vrolijke fluiters laten al van zich horen. Wat een heerlijke dag voor een wandeling.

dwingelderveld4
dwingelderveld14

Mijn telefoon moet uit. Het natuurgebied bevindt zich voor een deel in een storingsvrije zone van de Radiotelescoop Dwingeloo. Het is even wennen. Nu kan ik niet Twitteren, vertellen wat ik aan het doen ben en willekeurige dingen leuk vinden. Ik zet de eerste stappen in het dichtbegroeide bos. De bomen zijn nog mager en kaal, zodat ik er net doorheen kan kijken. In de verte zie ik de open vlakte al.

dwingelderveld3
dwingelderveld5

Afgeleid door een roodgekleurd vogeltje stap ik even van het pad af. Dat kan ik beter niet meer doen. Ik zak meteen tot over mijn tenen weg in de modder. Ik heb gelezen dat het Dwingelderveld het grootste, natte heidegebied van West-Europa is. Dit bedoelen ze dus. Naast de paden is de grond nat en zompig. Op modderhoopjes steken bosjes stevig gras boven het moeras uit. De glinstering van de zon spiegelt dansend tussen de kromme berkenbomen.

dwingelderveld9

Uit een vervelend automatisme grijp ik naar mijn telefoon. Even kijken of Patrick een berichtje heeft gestuurd. Heb ik al mail van Annemarie? Ik verwacht ook nog een belangrijke bevestiging ergens van. Hij staat uit. Even vind ik het lastig en twijfel ik zelfs of ik mijn telefoon toch stiekem aan zal zetten. Ik bedoel, wat kan er nou precies gebeuren als alleen ik dat even doe? Ik doe het niet. Ze wachten maar even, ik ben nu in de natuur. In mijn eentje, aan het wandelen in de stilte. De vraag is dus eigenlijk; wat kan er nou precies gebeuren als ik een paar uurtjes mijn mail niet check? Precies. Helemaal niets.

 Wat een rust. Wat een stilte. Ze zouden mobiele telefoons in alle natuurparken moeten verbieden!
Wat een rust. Wat een stilte. Ze zouden mobiele telefoons in alle natuurparken moeten verbieden!


Na een uurtje lopen opent het bos zich voor mij. De grote, open heide strekt zich uit. Het gele gras reikt zo ver als ik kan kijken. Hier en daar steekt een eenzame boom hoog op uit het gras. De kleuren vervagen door de afstand, waardoor de bomen zwarte schaduwen in het gouden landschap lijken. Om mij heen hoor ik het gepiep van kleine vogeltjes. Ze spelen verstoppertje met me. De frisse lentelucht geeft mij extra zuurstof. Alsof ik al maanden niet goed kon ademen hap ik de voorjaarslucht op.

dwingelderveld7

dwingelderveld8

De rode wandelroute wil mij al veel te snel het bos weer in sturen. Dus ik wijk ervan af en besluit gewoon maar te lopen, in de richting die goed voelt. Geen Googlemap om me te helpen, geen wichelroede om me te sturen. Gewoon zonder erbij na te denken, mijn ene voet voor de andere en andersom. Stap..stap..stap..

“…”

dwingelderveld10

dwingelderveld11

dwingelderveld12

dwingelderveld13

Zo kun jij zelf het Nationaal Park Dwingelderveld ontdekken:

  • Het park is het hele jaar door open en heeft geen openings- of sluitingstijden. Je kunt dus ook een wandeling met zonsopgang maken. Of juist in het donker. Spannend!
  • Er zijn drie bezoekerscentra: de grootste is Bezoekerscentrum Dwingelderveld met informatiebalie, koffiehoek, winkel en exposities voor kinderen.
  • De andere twee zijn Oriëntatiecentrum Boslounge Spier en Informatiecentrum Lhee. In Boslounge Spier kun je terecht voor excursies, kaarten en andere vragen. Informatiecentrum Lhee is onbemand, maar er zijn wel exposities over de natuur.
  • Er zijn fiets-, wandel- en ruiterroutes in het NP Dwingelderveld.
  • Elke zondagmiddag om 14.00 uur gaat een gids de natuur in voor een uitgebreide wandeling. Wie wil, kan aansluiten. Je hoeft je niet aan te melden. Het begin- en eindpunt van de wandeling is Bezoekerscentrum Dwingelderveld.
  • Wil je de bloeiende heide zien? Augustus is de beste tijd om te genieten van de paarse vlakte.
  • Je telefoon kun je thuislaten, want die mag toch niet aan. Lekker, toch?!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.