Curaçao is een klein eiland. Zo klein dat je geen enkel excuus hebt om alleen maar rond de populaire zuidkust te blijven hangen. Ik begrijp ook wel dat je lekker wilt dobberen in de blauwe zee. Feesten op de witte stranden. En genieten van al die geweldige restaurants langs de kust. Maar heb je er wel eens aan gedacht om ook naar de oostkant te gaan? Niet voor de zon, de zee of het strand, maar voor deze vijf pareltjes op Curaçao.

1. Serena’s Chichi werkplaats
De Chichi is misschien wel het bekendste souvenir uit Curaçao. Chichi is Papiaments voor ‘oudste dochter’. In traditionele Curaçaose gezinnen staat het leven van de Chichi in het teken van de familie. Zij is de steun en toeverlaat en staat altijd voor iedereen klaar. Kunstenares Serena heeft van deze sterke, Caribische vrouw een vrolijk, rondborstig beeldje gemaakt.

Chichi

Geen toerist gaat naar huis zonder een unieke Chichi. Want dat is zo bijzonder; elke Chichi is met de hand beschilderd en dus uniek. Serena geeft kansarme vrouwen een plek om zich te ontwikkelen en een extra zakcentje te verdienen met het beschilderen van de beeldjes. Dat doen ze gewoon thuis, zodat ze intussen ook voor hun kroost kunnen zorgen.

ChiChi schilderen

In Serena’s Art Factory zie ik hoe de Chichi gemaakt wordt. Met de Chichi-workshop kun je er zelf een maken. Helaas heb ik daar geen tijd meer voor. Ik geniet nog wel even van Serena’s bonte tuin, voor ik naar de volgende bijzondere plek ga.

2. Dinah Veeris’ Kruidentuin
Dinah Veeris is een prachtige vrouw van 75, met de energie (en huid) van een twintiger. Haar geheim? De natuur. De beroemde kruidenvrouw heeft meer dan 300 geneeskrachtige planten in haar groene, geurende tuin. Haar missie is om de kennis van haar voorouders te bewaren en te verspreiden. En dat doet ze goed. Ze schrijft boeken, houdt presentaties en heeft zelfs een eigen televisieprogramma waarin ze vertelt over haar medicinale kruiden.

Dinah Veeris

Dinah neemt mij mee haar botanische tuin in. Het is een vreedzame, haast spirituele plek. Ze vertelt met zoveel passie en liefde over haar planten. Alsof het haar eigen kinderen zijn. We komen bij een plant die hangt in een soort bedje. Het is een zieke plant. Dinah begint te zingen: “Ik groet je plant, ik groet je aarde…” Ze schommelt het plantje voorzichtig heen en weer. Dat doet ze elke dag. “Sindsdien begint de plant weer te groeien,” vertelt ze met een stralende lach.

Dinah Veeris

Voor elk kwaaltje heeft Dinah een natuurlijke oplossing. Hoofdpijn? Dan drink je thee van tropische oregano. Cactussoep is goed voor je darmen en sommige plantjes voorspellen zelfs de liefde. Of dat laatste echt zo is laat Dinah met een knipoog in het midden. Voor mijn chronische rugpijn krijg ik een eucalyptuszalf mee. Ik ben benieuwd.

3. Reptielenpark Amazonia
De Arawak Indianen waren de eerste bewoners van Curaçao. De oprichters van Amazonia, the Lost Cultures hebben de verloren cultuur van de Arawaks geprobeerd na te maken. Binnen waan ik me in een dichtbegroeid oerwoud met exotische sculpturen en oude Maya ruïnes. Felgekleurde vogels vliegen er vrij rond. Veilig achter het glas zie ik enge slangen en veel te grote, harige spinnen. Ik krijg er rillingen van.

Amazonia

Tijdens de rondleiding van ongeveer een uur, vertelt de gids alles over de oude Arawak Indianen en de reptielen die glibberen in hun kooi. Hij stelt me gerust met de mededeling dat er geen giftige reptielen op Curaçao leven. Pfieuw.

Leguaan

Het reptielenpark heeft ook een themarestaurant waar je zelfs leguaan kunt eten. Amazonia is een geweldige plek voor een uitje met kinderen. Net als mijn volgende bestemming.

4. Afrikaanse struisvogelboerderij
Op de Struisvogelboerderij op Curaçao hebben ze een klein stukje Zuid-Afrika naar het eiland gehaald. Honderden struisvogels in alle soorten en maten steken hier hun kop in het zand. Nou ja, dat doen ze dus niet echt, heb ik vandaag geleerd.

Struisvogel

Tijdens een korte safari in een open jeep (net zoals in Afrika) vertelt een gids gepassioneerd over zijn geliefde vogels. Hoe ze leven, wat ze eten en hoe wij ze eten. In het restaurant ernaast kun je struisvogelbiefstuk van de boerderij bestellen. Eén ding is zeker, toen het biefstukje nog liep had het een goed leven.

Struisvogel
Ik mag ook de gigantische vogel voeren. Dat is toch wel anders dan stukjes brood naar duiven gooien

duiven

5. Aloë Vera Plantage
Op de Aloë Vera Plantage groeien heel veel aloë vera’s. Dat kon je wel raden. Bij mijn bezoek aan de plantage ontdek ik het geheim van deze bijzondere plant. Ik krijg te zien hoe de plant wordt geoogst en mag zelfs een stukje pure aloë vera proeven. Een beetje slijmerig, maar goed te doen. En blijkbaar onwijs gezond.

Aloe Vera

De gids ziet de paarse(!) muggenbulten op mijn schenen en laat mij er wat pure aloë vera op smeren. “Morgen is het weg.” En verrek, de volgende dag zie ik er bijna niks meer van. Wauw! In de winkel bij de plantage kun je aloë vera-producten kopen die hier op de boerderij gemaakt worden. Ik neem toch maar wat mee van dit wondermiddel.

Aloe Vera

Nu jij!
Heb ik je overtuigd om ook eens uit je strandstoel te komen en richting de oostkust te reizen? Je kunt alle vijf de plekken in één dag bezoeken. Zo deed ik dat:

  • 10:30 uur: Aloë Vera Plantage. Je hoeft geen afspraak te maken. Aan 30 minuten rondwandelen en producten testen heb je genoeg.
  • 11:10 uur: Amazonia, the Lost Cultures. Vanaf de Aloë Vera Plantage is het vijf minuten rijden naar Amazonia. Een tour duurt ruim een uur en reserveer je telefonisch vooraf: +5999 7477422. Dan weet je zeker dat er plek is.
  • 13:00 uur: Serena’s Art Factory. Voor alleen een bezoek heb je aan een uur genoeg. Dan kun je spieken in de werkplaats en even ontspannen in Serena’s tuin. Natuurlijk koop je ook een mooie Chichi voor thuis. Om de week zijn er walk-in workshops waarbij je gewoon kunt aanschuiven. Of je boekt een workshop op een ander tijdstip. Op de website kun je de prijzen berekenen.
  • 14:00 uur: lunchen bij Zambezi. Vanaf de Chichi werkplaats is het maar een paar minuten rijden naar het restaurant bij de Struisvogelboerderij. Zambezi heeft struisvogelvlees en -eieren op de kaart.
  • 15:00 uur: Struisvogelboerderij. Een jeepsafari door de boerderij boek je vooraf door te bellen met +5999 7472777. Je kunt vanaf de boerderij ook een quadtour door de oostkant van het eiland doen.
  • 16:30 uur: Dinah Veeris Kruidentuin. De kruidentuin ligt ongeveer twintig minuten rijden verderop. Daar kun je met of zonder gids een wandeling door de tuin van Dinah Veeris maken. De wandeling hoef je niet te reserveren.

De geweldige tip om deze kant van het eiland te ontdekken kreeg ik van Ilona van het Santa Barbara Golf & Beach Resort. Dat is het hotel waar ik verblijf tijdens mijn bezoek aan de oostkant van Curaçao. Super bedankt Ilona, voor de geweldige tip. Ik heb een topdag gehad!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.