Het vakantiegevoel begint zodra je Roosendaal verlaat en het vlakke, Hollandse landschap langzaam plaatsmaakt voor water, bruggen en dijken. In de verte steken masten van grote en kleine zeilschepen uit boven de horizon. De zon schittert in het golvende water. Ik zet het raampje wagenwijd open, zodat de frisse zeewind wild door mijn haren waait. Ik ben op roadtrip in Zeeland!

Avis

Het openbaar vervoer in de provincie is nogal beperkt. Normaal zou ik proberen alles met de trein en bus te doen, maar aangezien ik maar vier dagen in de Zeeland ben, vind ik dat zonde van mijn tijd. Ik huur een auto bij Avis en voer de eerste bestemming in op mijn navigatie: Neeltje Jans op de Oosterscheldekering.

Oosterscheldekering

Een kijkje in de deltawerken
Alleen al het rijden over deze imposante brug is de moeite waard. De grote blokken met hoge pijpen vormen een indrukwekkende lijn de verte in. Halverwege de brug sla ik af naar Deltapark Neeltje Jans. Het attractiepark ligt op het eiland dat ooit gebruikt werd om de deltawerken te bouwen. Nu is het een paradijs voor kinderen en kun je een kijkje nemen in één van de sluizen. Ik ben vooral benieuwd naar dat laatste.

Deltawerken

Als het mooi weer is kunnen kinderen maar beter hun zwemkleding meenemen. In het Deltapark is een groot waterpark met glijbanen en fonteinen. Elke dag zijn er shows met zeehonden, zeeleeuwen en zelfs met getemde roofvogels. Ik loop in één rechte lijn door naar de stormvloedkering. In de lange tunnel, onder de snelweg, lees ik hoe de dam werkt. Zeeland ligt voor een groot deel onder de zeespiegel. Hier zie ik hoe een watersnoodramp voorkomen wordt. Wat een machtig gevoel om in de stormvloedkering te staan.

Neeltje Jans

Ontmoet een echte Zeeuw
Er is een handjevol Zeeuwen die het heel erg leuk vinden om toeristen een dagje mee op pad te nemen. Ik kom in contact met Ineke Otte, een Zeeuwse kunstenaar die haar voetsporen wereldwijd heeft achtergelaten. Ze is nog maar net terug van een reis naar Parijs, als ze mij ontvangt in haar huis en studio.

Ineke Otte

Ineke is een Zeeuw in hart en nieren. De sieraden en accessoires die zij over de hele wereld verkoopt zijn allemaal geïnspireerd op haar Zeeuwse roots. Ik zie het landschap waarmee zij zich omringt steeds weer terugkomen in haar werk. Een ketting van oesters, kussentjes met afdrukken van blaadjes en de dikke, Zeeuwse wolken vermaakt tot een tafel. De opgetogen kunstenares laat me elke hoek van haar weelderige huis zien.

Ineke Otte

Als iemand weet waar je moet zijn in de provincie is het wel een echte Zeeuw. Met een paar leuke tips van Ineke op zak rijd ik door naar mijn volgende bestemming: Burgh Haamstede.

Ineke Otte

Familierondvaart De Onrust
De naam van het schip kan misleidend zijn. Ik ga op een natuurrondvaart op de Oosterschelde met passagiersschip De Onrust. Niks onrustigs aan, maar lekker ontspannen deinen op de golven. De tocht met De Onrust is een begrip in Zeeland. Ik heb al zoveel Zeeuwen gehoord over de rondvaart. Dat kan alleen maar goed nieuws zijn. Aan boord krijg ik meteen een verrekijker aangeboden. Misschien komen we nog een zeehondje tegen onderweg.

Rondvaart Zeeland

We varen langs een zeewierboerderij op het water, zien de Deltawerken eens van een andere hoek en kunnen zelfs de hele Zeelandbrug zien liggen. Onderweg vertelt een gids over alles wat we zien. Haar verhaal wordt meerdere keren onderbroken omdat we vergezeld worden door bruinvissen. Je weet wel, de Nederlandse dolfijnen. Wauw!

De Onrust Zeeland

De Zeeuwse onderwaterwereld
Nu ik bijna alles van het waterleven in Zeeland gezien heb, vind ik het tijd voor een duik in het koude Hollandse water. Ik ga met een instructeur van Duikschool de Grevelingen voor het eerst duiken in Nederland. Brrr… koud! Gelukkig krijg ik een dik pak aan om me warm te houden. Weten hoe duiken in Nederland is? Ik heb er een video van gemaakt:Zeeland, zee en strand
Last, but not least, maak ik natuurlijk ook een paar tussenstops langs de mooiste stranden en leukste dorpjes van Zeeland. Wat dacht je van Renesse, Zierikzee en Vlissingen?

Renesse
Het prachtige strand van Renesse
Zierikzee
Of de indrukwekkende monumenten in Zierikzee
Vlissingen
En in Vlissingen eet je natuurlijk de lekkerste vis


Mijn roadtrip zit er helaas weer op. Tijd om verder te gaan. Ik moet mijn fijne autootje met tegenzin weer inleveren. Gelukkig zetten de heren van Avis me nog wel even af bij het station. Superservice. Thanks mannen! Ik pak oud en vertrouwd de trein terug naar Utrecht.

Dit moet je weten voor je een tripje naar Zeeland maakt:

 • In Deltapark Neeltje Jans wordt binnenkort de ‘Delta Experience’ geopend. De 3D-attractie laat bezoekers ervaren hoe het is om een superstorm mee te maken, vergelijkbaar met die van ’53.
 • Wil je ook een echte Zeeuw ontmoeten? Dat kan. Op deze website staan de Zeeuwen die het leuk vinden om jou een dagje mee op pad te nemen. Als je er één hebt gekozen is het een kwestie van aanmelden en gaan.
 • Een rustig tochtje met De Onrust duurt ongeveer 1,5 uur. Aan boord kun je eten en drinken. De boot vertrekt bijna elke dag vanaf Burghsluis. Op de website kun je een plekje reserveren.
 • Duiken in Zeeland is super populair. Er worden daarom steeds meer onderwaterparken met scheepswrakken en andere voorwerpen voor duikers aangelegd. Het is geen lauwwarm water met 20 meter zicht, zoals je van Curaçao kunt verwachten. Maar oh, wat is het mooi om in Zeeland te duiken!
 • Ik zeg het wel vaker als ik ergens ben geweest: ik was er veel te kort om alles te zien. En ja, dat geldt natuurlijk ook weer voor Zeeland. De medewerkers van de VVV Zeeland hebben mij supergoed geholpen met het kiezen van activiteiten. Op de website staan nog veel meer uitjes en activiteiten in de provincie. En als je vragen hebt, weet ik zeker dat ze jou net zo vriendelijk willen helpen.

Wat is jouw favoriete uitje in Zeeland?

Reacties

  Wanda

  Leuk om te lezen wat jij zo leuk vindt aan Zeeland. Ik heb er jaren gewoond. Wij gingen vaak wandelen in Boswachterij Westenschouwen bij Burgh Haamstede, prachtig gebied! Maar ook het kanoën op het Veerse Meer was favoriet of een bezoekje aan het leuke stadje Veere. Zeeland heeft zoveel te bieden!

  20/06/2015 at 5:57 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.