Eén dagje uitwaaien op Texel. Dat is niet veel, maar genoeg om van alles te doen en toch echt te ontspannen. Waar daar kom ik tenslotte voor: lekker uitwaaien op Texel.

Eind oktober blijkt een goede keus te zijn. Er zijn weinig toeristen, dus is het lekker rustig. Maar alles is nog wel open. Ik verblijf in Hotel Zeerust, net buiten het centrum van de Koog. Perfect! Zo ben ik op loopafstand van de restaurants en winkeltjes, maar heb ik geen last van lallende vakantiegangers als ik zelf wil slapen. (Of klink ik nu als een oma?)

Hotel Zeerust Texel
Ik kan mijn geluk niet op; de badkamer in het hotel heeft zelfs een bubbelbad

Ik heb één volle dag op Texel en die wil ik goed besteden. Aan de andere kant heb ik geen zin om van hot naar her te rennen omdat ik zo nodig alles moet zien. Zo ziet mijn actieve, maar ontspannen dagje Texel eruit:

09.30 uur: Na een heerlijke nacht word ik rustig wakker. Niet te vroeg, ik ben hier immers om te ontspannen.
10.30 uur: Ik schuif bij het ontbijt aan. Croissants, chocoladebroodjes, verse eieren, koffie en jus d’orange. Dat is nog eens een heerlijk begin van de dag.
11.00 uur: Met een goedgevulde maag en een warme sjaal om mijn nek loop ik vanaf het centrum van de Koog zo de duinen in. Het is tijd voor een flinke wandeling. Ik ga lopend naar de zeehondenopvang Ecomare.

Wandelen
Ik loop al zeker tien minuten zonder dat ik iemand ben tegengekomen. Wat een rust

 

11.45 uur: Ongeveer 40 minuten lopen en 3 kilometer verder kom ik aan bij Ecomare. Ik ben net te laat voor het zeehonden voeren. Gelukkig zie ik dat om 13.30 uur de bruinvissen worden gevoerd. Dat is ook leuk!

Bruinvissen Ecomare
Bruinvissen lijken een beetje op dolfijnen. En net als dolfijnen zijn ze zo gek op vis, dat ze er wel een kunstje voor willen doen

Het museum is lekker overzichtelijk. Binnen leer ik van alles over de geschiedenis van Texel. Wist je bijvoorbeeld dat er duizenden jaren geleden harige neushoorns in het waddengebied leefden? Buiten kijk ik in de bassins waar de verschillende waddendieren leven. Zeehonden, bruinvissen en zelfs vogels worden er opgevangen. Al deze dieren zijn om de een of andere reden in de opvang terecht gekomen en worden hier verzorgd tot ze weer de natuur in kunnen.

Walviszaal
In de nieuw geopende walviszaal loop je tussen de skeletten van walvissen. Opeens voel ik me heel klein
Zeehond Ecomare
De zeehondjes zijn zo lief, je zou er zo een mee naar huis willen nemen

 

14.30 uur: Ik vind het genoeg geweest. Ik heb trek gekregen (niet in vis) en loop van Ecomare in vijf minuten naar Paal 17. Het strandpaviljoen is een van de weinige die de hele winter blijft staan. Bij de buren zie ik sterke mannen de laatste onderdelen van de strandtent inpakken voor de winteropslag.

Paal17
Ik neem een lekker uiensoepje om nog even op te warmen voor ik weer naar buiten ga

 

15.15 uur: Ik ben er weer klaar voor. Dit keer loop ik over het strand terug naar de Koog. Heel anders dan de heenweg, maar minstens zo ontspannen. Het ruisende geluid van de golven werkt haast hypnotiserend. Voor ik het weet heb ik alweer 3 kilometer in de benen zitten.

Zee Texel
De laaghangende zon verwarmt mijn gezicht genoeg om geen last te hebben van de wind
Kwal
Onderweg kom ik een gigantische kwal tegen
Vogeltjes
Grappige vogeltjes die op één poot weg huppen als ik eraan kom. Lijkt me niet praktisch

 

16.00 uur: Ik loop het centrum van de Koog weer in en ben blij te ontdekken dat ik zelfs nog genoeg tijd over heb om te shoppen voor de winkels sluiten.

Souvenirs
In het dorp worden allerlei Texelse producten verkocht. Genoeg inspiratie voor een cadeautje voor thuis

 

17.00 uur: Na het shoppen ga ik terug naar mijn hotel. Even opfrissen en het zand uit mijn schoenen kloppen. In een luie stoel in de lobby lees ik nog een paar hoofdstukken uit mijn boek voor ik me klaarmaak om uit eten te gaan.

18.30 uur: In De Taveerne eet ik een heerlijke, verse zeewolf. “Vandaag gevangen”, vertelt de ober. Omdat ik niet kan kiezen tussen de Texelse garnalen en de vis van de dag krijg ik als verrassing van de vriendelijke ober de garnaaltjes als amuse geserveerd. Lekker!

Taveerne Texel
Een smakelijke afsluiting van de dag

Struinen door de duinen, bruinvissen voeren, lunchen in een strandpaviljoen, wandelen over het strand en afsluiten in een knusse brasserie. Vandaag heb ik alles uit een dagje Texel gehaald, zonder dat ik mezelf heb uitgeput. Dat is hoe je uitwaait op Texel.

Dit kost een dagje actief en ontspannen op Texel

Screenshot_2014-11-02-10-50-31

Blijf je langer op Texel? Lees mijn blog over wadlopen. Dat moet je echt een keer gedaan hebben!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.