Het is voorjaarsvakantie en mijn 13-jarige broertje Pieter mag zijn dikke wiskundeboeken een weekje dicht laten. Hij gaat mee op pad met zijn grote zus (hoewel ik in lengte inmiddels kleiner ben). We gaan samen het historische stadje Delft ontdekken. Niet door saaie geschiedenisboeken te lezen – daar is Pieter eindelijk even vrij van – maar met een spannende stadswandeling en een middeleeuws vreetfestijn.

Nieuwe Kerk

Bij het Toeristen Informatie Punt, naast de Nieuwe Kerk, koop ik de stadswandeling van Inspecteur Delictus en de Museumbende. We krijgen een stevige blauwe enveloppe mee met alles wat we nodig hebben om het mysterie van de gestolen objecten op te lossen: de speluitleg, het logboek, een stadsplattegrond en extra vragen waar we bonuspunten mee kunnen verdienen.

Om te beginnen moeten een telefoon hebben die QR-codes kan scannen en smsjes kan versturen en ontvangen. Check!
Om te beginnen moeten we een telefoon hebben die QR-codes kan scannen en smsjes kan versturen en ontvangen. Check!


Uit het museum is een aantal waardevolle kunstschatten gestolen. Inspecteur Delictus heeft onze hulp nodig bij het oplossen van dit misdrijf. Daarvoor moeten we vier vragen zien te beantwoorden: wat is de waarde van de buit? Wat is het kenteken van de vluchtauto? Wat is de alarmcode van de museumdirecteur? En natuurlijk: wie heeft het gedaan?

Met deze informatie beginnen wij onze spannende zoektocht dwars door het centrum van Delft.

Infokubus

Nadat we ons per sms hebben gemeld bij de inspecteur krijgen we de eerste locatie door. Met behulp van de plattegrond van het centrum van Delft navigeert detective Pieter ons naar de eerste locatie.

De QR-code die we moeten vinden staat op een elektriciteitskastje
De QR-code die we moeten vinden staat op een elektriciteitskastje


Pieter scant de code met zijn telefoon en we krijgen de eerste vraag te zien: in welk jaar zijn de torens van de oude stadsmuur erbij gebouwd? De antwoorden zijn altijd in de buurt van de locatie te vinden. Soms is het goed zoeken, soms zien we het meteen. We moeten zelfs onze stoute schoenen aantrekken en voorbijgangers vragen naar de naam van de brug waar we op staan. Om de volgende locatie te krijgen moeten we het juiste antwoord sms’en aan de inspecteur. Zo wandelen en speuren we 2,5 uur door de binnenstad van Delft.

Stadsmuur

Onderweg leren en lezen we van alles over de geschiedenis van de oude stad. Helaas kan ik daar niet te veel over zeggen, dat mag je zelf gaan uitzoeken. En het antwoord op de grote vraag? Dat ga ik natuurlijk ook niet geven. Ik kan je wel vertellen dat het nog een hele puzzel is om met alle hints het antwoord te vinden. De speurtocht is zeker leuk voor kinderen, maar ook voor slimme tieners en volwassenen.

De naam 'Nickersteeg' is niet zo erg als het klinkt. Het staat voor 'den ikker', wat een watergeest is
De naam ‘Nickersteeg’ is niet zo erg als het klinkt. Het staat voor ‘den ikker’, wat een watergeest is


Middeleeuws bunkeren in Stadsherberg de Mol
Na het oplossen van het ingewikkelde mysterie rondom de verdwenen kunstschatten hebben wij wel een goede maaltijd wel verdiend. Waar kan dat beter dan in een echt middeleeuws restaurant?

In de middeleeuwse Stadsherberg de Mol wordt onze mantel aangenomen door de waard en staat de stoofmeester in de keuken het heksensop te roeren. Het restaurant wordt verlicht met enkel kaarsen. Er klinken middeleeuwse troubadourliedjes door de donkere ruimte. We krijgen onze dranken geserveerd in stevige, aardewerken mokken. Mijn broertje gaat voor diversch gebraet, en ik kies noch vleesch, noch visch.

Dit is nog eens een middeleeuws vreetfestijn! Ik hoop dat we het op krijgen. Gelukkig waarschuwt de waard ons dat we de restjes best mee naar huis mogen nemen
Dit is nog eens een middeleeuws vreetfestijn! Ik hoop dat we het op krijgen. Gelukkig waarschuwt de waard ons dat we de restjes best mee naar huis mogen nemen


De waard vermaakt ons met leuke weetjes en (onsmakelijke) feiten over het eten en leven in de middeleeuwen. Na het heksensop als voorgerecht vraagt hij nog of we nergens last van hebben. Hoezo, nergens last van? “Het gebeurt wel eens dat gasten plotseling wratten krijgen en er rare bulten op hun rug groeien, na het eten van de heksensop.” Ah fijn, dat zeg je nu.

Niemand weet wat deze vreemde middeleeuwse afbeelding precies betekent
Niemand weet wat deze vreemde middeleeuwse afbeelding precies betekent
Als een boer met kiespijn. Gasten die zich misdragen gaan op het schavot
Als een boer met kiespijn. Gasten die zich misdragen gaan op het schavot


Het leukste vinden Pieter en ik nog wel dat we de maaltijd met onzer tien geboden moeten eten. Oftewel, met onze handen. Een heerlijke kliederboel waar we allebei geen seconde voor hoeven te aarzelen. Na de maaltijd glimmen onze wangen van het eten. Gelukkig staat er een grote bak met water op tafel om onze vieze vingers in te wassen. Met een volle buik hijsen we onszelf weer in onze mantels en laten we de middeleeuwen achter ons, op weg naar ons 21ste eeuwse hotel. Morgen weer een dag.

DeMol

Wat is er nog meer te doen voor kinderen in Delft?
Ontdek wat de studenten van de Technische Universiteit bezighoudt in het interactieve Science Centre. Of beschilder je eigen tegeltjes Delfts blauw in de Royal Delft. Test je uithoudingsvermogen tijdens een klim naar de top van de Nieuwe kerk. In de schoolvakanties zijn er rondleidingen in de martelkamer van het historische stadhuis. Maar je kunt natuurlijk ook gaan bowlen, karten of klimmen. Genoeg te doen voor kinderen in Delft.

Dit kost een spannend dagje Delft met kinderen:

Screenshot_2015-02-24-22-03-45

Wat doe jij het liefst met kinderen op vakantie?

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.