Ik sta op het punt om naar Friesland te vertrekken, wanneer ik gebeld word door een redacteur van RTV Utrecht. Heb je eigenlijk wel genoeg gezien in jouw eigen provincie Utrecht? Dat is de vraag waar ons gesprek uiteindelijk op uitloopt. ‘Nee! Nog lang niet!’, is mijn antwoord. Gek genoeg heb ik nog veel te weinig van mijn eigen omgeving gezien. Dus ik gooi mijn planning om, cancel mijn Friese hotel en zeg ‘ja’ tegen het voorstel om samen op pad te gaan in Utrecht.

segway

Toeren op Landgoed Heidestein
Zo last-minute moet ik even goed nagaan wat we nog kunnen doen hier in de buurt. Het is niet zo gek dat ik al snel aan mijn geboortedorp Zeist denk. Daar weet ik wel wat er te doen is. Maar ik wil meer, iets geks, of iets bijzonders. Ik reed al eens met een eend over de Heuvelrug. Dus dit keer huur ik een segway (altijd al eens willen doen) en ga richting het prachtige Landgoed Heidestein. Vroeger gingen we daar vaak wandelen. Ik herinner me dat het altijd voelde alsof we heel ver weg van huis waren. Het is er zo’n andere wereld.

Heidestein

Verslaggever Kees en zijn camera gaan met me mee. Hij wil wel eens zien hoe dat gaat; toeren als reisblogger door Nederland. Ik sta nog even onwennig te wiebelen op de segway. (Ik hoop maar dat de camera nog uitstaat.)

rtv utrecht

heidestein

Voor ik het weet heb ik de smaak te pakken en rol ik als een professional het fietspad af richting de heide. En Kees? Die hobbelt achter me aan met zijn grote camera en wil alles weten over mijn baan als Expedia Pioneer, want vandaag kom ik op televisie! Heb je het gemist? Hier kun je het filmpje wat Kees heeft gemaakt terugkijken.

Gratis naar het Slottuintheater
Als ik dan toch in Zeist ben, kan ik net zo goed even gaan buurten bij het Slottuintheater. Dat is een openluchttheater in de tuin van het zeventiende eeuwse kasteel Slot Zeist. Elke zomer organiseren een handjevol vrijwilligers tientallen theater- en muziekvoorstellingen die gratis te bezoeken zijn. Ik was jarenlang één van die vrijwilligers. Dus die mensen daar kennen mij wel en zijn blij mij te zien, wanneer ik als über-toerist de kasteeltuin in kom lopen.

Slottuintheater

Slottuintheater

Vanuit de rode SRV-wagen word ik vrolijk toegezwaaid. Daar houden ze de ijsjes koud. De grote tribune ligt in de schaduw en loopt langzaam vol. Het decor staat al klaar en dat belooft veel goeds. Ik ga er ook maar eens lekker voor zitten.

Vanmiddag speelt theatergroep Hilaria. Wat een geluk! Die zijn echt te gek! Ze komen elk jaar, en ik probeer er altijd bij te zijn. Dit jaar spelen zij een Oosterse illusieshow met slangenbezweerders en buikdanseressen. De twee Hagenezen maken van elk moment een spektakel en houden het spannend tot de laatste scène.

Slottuintheater

Nietsvermoedende kinderen worden ingezet als assistenten en schitteren trots als een truc door hun hulp slaagt. De hysterische show zit vol grappen voor elke leeftijd. Een constante golf van hoog kindergelach wordt afgewisseld door het lage gebulder van gierende ouders. De tranen lopen een uur lang over mijn wangen. Wat een fantastische show weer! En dat dus helemaal gratis. Ja, ik ben best trots dat ik jaren deel uitmaakte van dit theater.

hilaria

Hilaria

Ook doen wat ik deed? Lees dan eerst even mijn tips:

  • Bij Segway Tour kun je tochten door heel Nederland boeken. Door de stad of in de natuur, een gids neemt je mee op de rollende apparaten.
  • Landgoed Heidestein is een uitgestrekt natuurgebied met bossen, een geheime grot, grote heide en een schaapskooi. Heidestein is vrij toegankelijk voor wandelaars. Voor fietsers en segway’s is er een fietspad dat langs de heide loopt.
  • Het landgoed ligt op loopafstand van station Driebergen-Zeist. Kom je met de auto, dan kun je die parkeren aan de Prinses Margrietlaan in Zeist.
  • Het Utrechts Landschap organiseert het hele jaar door activiteiten rondom de schaapskooi. Denk aan schapen scheren, een levende kerststal en wandelexcursies.
  • In het Slottuintheater zijn de hele zomer gratis voorstellingen voor jong en oud. Regelmatig op zondagmiddag en in de zomervakantie elke woensdagmiddag. En er zijn zelfs avondconcerten. Hier kun je hele programma bekijken.
  • Met het openbaar vervoer pak je een bus vanaf Utrecht Centraal of station Driebergen-Zeist naar bushalte Het Rond. Dan is het nog tien minuten lopen. De auto kun je gratis parkeren op loopafstand van de theatertuin.
  • In het weekend worden er rondleidingen georganiseerd in Slot Zeist. Daarvoor moet je wel even reserveren.
  • Na een heerlijke middag sluit je de dag af in het pannenkoekenrestaurant ’t Jagerhuys. Gezellig, lekker en ik heb er ooit met veel plezier gewerkt!

Laat je het me weten als je ook een bezoek brengt aan mijn geboortedorp Zeist?

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.