Ik moet iets bekennen: ik ga naar Almere en heb er niet zo’n zin in. De mensen die ik spreek lachen me uit of wensen me sterkte. Wat moet je in vredesnaam in Almééére? Vraagt iedereen (inclusief ikzelf) zich af. Op Twitter stel ik precies die vraag: “wat moet ik doen in Almere?” Binnen no time ontvang ik een uitgebreide lijst activiteiten, bezienswaardigheden en restaurants die staan te popelen om mij te ontvangen. Wat attent! Ik heb ineens toch wel zin om naar Almere te gaan 🙂

almere

Almere, lelijke stad. Als je er niks te zoeken hebt, kom je er niet. Heb je er wel wat te zoeken, dan ga je zo snel mogelijk weer weg. Dat heb ik wel eens ergens gelezen. Ik ben bang dat heel veel mensen er zo over denken. Ik ben net zo schuldig. Maar waar komt dat negatieve gevoel bij Almere toch vandaan? Oké, de stad heeft bijna geen geschiedenis. Almere is nog geen tien jaar ouder dan ik. Sommigen zeggen dat de stad geen ziel heeft. Maar lelijk? Niet leuk? Dat zijn hardnekkige vooroordelen, weet ik nu. Want echt, Almere is zo gek nog niet.

architectuur Almere

Spectaculaire bouwwerken
De stad is een speeltuin voor architecten. Eerst was er niets en dus konden de creatieve huizenbouwers zich uitleven achter de tekentafels. En nu kijk ik mijn ogen uit naar de spectaculaire bouwwerken in het hart van Almere. De dames van de VVV Almere raden mij aan om met de architectuurroute voor het eerst kennis te maken met de nieuwe stad.

Achter elk gebouw schuilt een verhaal. Dat lees ik in de gids die ik meekrijg van de VVV.

Deze 'aardappel' is bijvoorbeeld ontworpen door een Britse architect. Er ontstond nogal wat verwarring over de maten: inches of centimeters. Wat het ook was, de aardappel paste niet, dus moest er een stuk van 'afgesneden' worden. Dit is het resultaat. Ik vind het cool.
Deze ‘aardappel’ is bijvoorbeeld ontworpen door een Britse architect. Er ontstond nogal wat verwarring over de maten: inches of centimeters. Wat het ook was, de aardappel paste niet, dus moest er een stuk van ‘afgesneden’ worden. Dit is het resultaat. Ik vind het cool.
Vanaf het dakterras van de V&D kijk je uit over de stad. Tot mijn verbazing blijkt er een hele woonwijk bovenop het centrum te zijn. Inclusief grasveldjes en voortuinen.
Vanaf het dakterras van de V&D kijk je uit over de stad. Tot mijn verbazing blijkt er een hele woonwijk bovenop het centrum te zijn. Inclusief grasveldjes en voortuinen.
Als je weet waar je moet kijken, zie je pas de geheimen van de stad. Zoals deze vrolijke mensen.
Als je weet waar je moet kijken, zie je pas de geheimen van de stad. Zoals deze vrolijke mensen.


Actie en avontuur
In Almere kun je geen eeuwenoude kathedralen bezoeken of mooie kerktorens beklimmen. Hier zijn de activiteiten een stuk moderner. Almere heeft een megabioscoop; één van de grootste bowlingcentra; een luxe spa en heel veel watersporten, zoals catamaranzeilen en wakeboarden. Dat laatste ga ik proberen bij Cablepark Almere.

Wakeboarden langs de skyline van Almere:


Wauw! Dit is kicken! Het is de eerste keer dat ik met twee voeten aan één plank vastzit. Ik dacht dat ik uren nodig zou hebben om ook maar even overeind te blijven. Maar de mannen van Cablepark Almere helpen mij geduldig en relaxed op weg. Binnen een half uur (!) kan ik een volledig rondje van een kilometer op de grote baan wakeboarden. Het is zo gaaf! Ik voel het nog steeds. Letterlijk! Ik heb spierpijn op plekken waarvan ik niet eens wist dat ik daar spieren heb: onder mijn oksels, in mijn linker knieholte en in mijn schouders. Dat is het meer dan waard. Wanneer mag ik weer?

CablePark Almere
Bedankt jongens!

CablePark Almere

Kidsproof Almere
Er is ook genoeg actie en avontuur voor kinderen in Almere. Is wakeboarden nog een beetje te hoog gegrepen, dan willen ze vast lekker klimmen en klauteren in de bomen van het klimpark. Of stampen in de modder in een survivalbos. Altijd eens willen weten hoe een brandweerwagen er van binnen uitziet? Dan is het PIT veiligheidsmuseum de plek om met je kinderen naartoe te gaan. In de interactieve experience zie ik hoe slimme agenten cybercriminelen opsporen, veiligheidsexperts grote rampen coördineren en brandweermannen mensen uit autowrakken redden. Mooi om te zien vind ik hoe de brandweerwagens door de tijd heen zijn geëvolueerd.

_MG_5511-01

Shopping heaven
De kids hun plezier, jij jouw plezier. Ik heb nog nooit zoveel winkels bij elkaar gezien als in Almere Centrum. Noem een winkelmerk en Almere heeft het. Niet te geloven. Voor schattige boetiekjes en knusse antiquariaten hoef je niet te komen. Die heb ik nergens gezien. Maar langs de eindeloze pleinen vind je meer dan 400 winkels met grote en kleine namen.

_MG_5523-01

Hapje eten
Ik ben één dag in Almere, dus het is moeilijk kiezen tussen alle tips die ik heb gekregen voor lekkere restaurants in de stad. Voor de lunch ga ik naar Tante Truus. Het ziet er niet alleen vrolijk en warm uit, het restaurant heeft ook een bijzonder concept. Er werken namelijk mensen met een verstandelijke beperking of een psychiatrische aandoening. Het enthousiasme maakt me helemaal blij. Ik moet even lachen als een serveerster vraagt of ik mijn koffie alsjeblieft zelf van het dienblaadje kan pakken. “Dat is mij echt te heet hoor!”, zegt ze goudeerlijk.

tante truss

Als afsluiting van een actieve en vooral verrassend geslaagde dag in Almere eet ik een hapje bij restaurant View. Het eten is prima, maar daar ben ik niet speciaal voor gekomen. Het gaat mij nu even om het uitzicht. Vanaf mijn tafel kijk ik uit over de skyline van Almere. En beter nog, over het Cablepark. Daar laten de pro’s -zonder dat ze dat weten- mij nog eens even zien hoe dat wakeboarden nou echt moet. Fantastisch!

View restaurant

Dit kost een dagje Almere:

Almere

Geef Almere een kans! Het is leuker dan je denkt.

Reacties

  Eric | Bedrijf in Almere

  Leuk om Almere eens positief op de kaart te zien! Er zijn heel wat negatieve meningen over Almere, waarvan de meerderheid die ik heb gehoord totaal niet kon worden onderbouwd. Gelukkig spreek ik veel jongeren die met plezier leven in Almere en er erg over te spreken zijn. Wellicht dat het gebrek aan geschiedenis een gebrek aan imago is, maar in dat geval is Almere een fantastische stad over 20 jaar.

  19/04/2016 at 2:59 pm
  Linda

  Leuke blog! En wat leuk om eindelijk iets positiefs over mijn stad te lezen. Ik kom uit Amsterdam, maar woon sinds 1988 al in Almere. En vanaf dag 1 voelde ik me hier thuis. Almere is gewoon een heerlijke stad met alles erop en eraan. ik heb jouw blog gedeeld op mijn Facebook en hoop dat veel mensen hem lezen en hun mening over Almere zullen herzien. In ieder geval zal jouw blog daar zeker aan bijdragen!

  Groet, Linda

  03/06/2015 at 11:24 am
   daisyscholte
   daisyscholte

   Ha Linda! Dank je 🙂 Ik vind het zo leuk dat ik zoveel positieve reacties uit Almere krijg! Jeej! Ik hoop ook dat veel mensen ‘m lezen! Groetjes!

   03/06/2015 at 4:40 pm
  Sjors Verstraaten

  Daisy,

  Wat geef je de stad mooi weer.
  Zelf ben al ik enige jaren stads/architectuur/woongids
  Jouw verhaal correspondeert met de opmerkingen van tal van rondgeleide buitenlandse bezoekers uit de gehele wereld.De blog staat ook voor het kantelende imago. Nederland kan gewoon niet meer om deze stad heen.
  Jammer dat je de indruk van de stad in een dag heb moeten op doen.
  Je hebt daardoor nog maar de tip van de sluier opgelicht.
  Bij deze nodig ik je uit de sluier iets verder op te lichten middels een architectuur historisch fietstocht langs water en dwars door stadsnatuur.

  Groet,

  Sjors.

  02/06/2015 at 4:46 pm
   daisyscholte
   daisyscholte

   Ha Sjors,

   Bedankt voor je leuke reactie 🙂 Het is niet te geloven, maar 1 jaar om door ons kleine landje te reizen is echt veeeeeel te kort! Daar kom ik steeds meer achter. Er is zoveel moois te zien in Nederland! Ik ben blij dat ik Almere niet heb overgeslagen! En ja, ik heb vast nog maar zo weinig gezien.. wie weet, als ik nog eens in de buurt ben…

   Groetjes!

   03/06/2015 at 8:49 am
  Raymon

  Dag,

  Al weer enige tijd verbonden via Facebook met ” het kan in Almere ”
  Wat een mooi en eerlijk verhaal, de fotos zijn helemaal fantastische.

  Wij wonen hier nu 6 jaar in Almere Poort en hebben het reuze naar ons zin als gezin van inmiddels 4.

  Waar vind je zo’n moderne stad anno 2015 in Nederland !
  Met nog zo veel mogelijkheden een mooi strak centrum met skyline vanaf het weerwater…!

  01/06/2015 at 8:08 pm
   daisyscholte
   daisyscholte

   Wat leuk om zoveel positieve reacties van de bewoners van Almere zelf te krijgen! Ik kan echt merken dat jullie trots zijn op je stad!
   Welke stad in Nederland heeft überhaupt een echte skyline? 🙂

   01/06/2015 at 10:30 pm
  Joey Wielkens

  Beste Daisy,

  Ik heb met genoegen jouw verhaal gelezen over Almere. Het zal nog even duren voordat de vooroordelen minder worden, maar dit soort leuke verhalen bevorderen het imago van de stad!
  Bravo!

  Gr.
  Joey

  01/06/2015 at 10:55 am
   daisyscholte
   daisyscholte

   Hoi Joey! Leuk om te horen! Ik hoop dat ik hiermee mensen inspireer om ook eens een bezoekje aan Almere te wagen. Zeker de liefhebbers van bijzondere architectuur mogen de stad echt niet missen!
   Groetjes!

   01/06/2015 at 11:13 am
  daisyscholte
  daisyscholte

  Hoi T.S.
  Bedankt voor je leuke reactie! Ik was idd verrast door de stad en ben blij dat ik het een kans heb gegeven. Hopelijk zullen nu meer mensen ontdekken dat Almere zo gek nog niet is 😉

  01/06/2015 at 8:52 am
  T.S.

  Leuk dat je Almere een kans hebt gegeven en fijn dat je een positieve indruk van de stad hebt gekregen :-)! Ik woon nu bijna 5 jaar in Almere en tot nu toe met veel plezier. Zo ben ik blij met het grote stadscentrum (met de moderne, kleurrijke en spannende architectuur) en met de mooie natuur, die overal ‘om de hoek’ te vinden is. Vooroordelen zijn er inderdaad veel, maar mensen die op visite komen, zijn uiteindelijk vaak ook blij verrast! Ik kom trouwens ook graag in oude steden (o.a. vanwege de musea) en Amsterdam en Utrecht zijn zeer goed bereikbaar vanuit Almere (30 en 40 minuten in de trein).

  31/05/2015 at 12:41 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.