Klunen is zo Hollands, dat Google Translate er niet eens een vertaling voor heeft. In het Friese Grou hebben ze geen bevroren sloot nodig om de dunne ijzertjes onder hun voeten te knopen. Daar organiseren ze elk jaar het Wereldkampioenschap Klunen. En ik doe mee!

Klaar voor de start!
Klaar voor de start!

Wel zo gezellig als er iemand met mij mee gaat. Dus vraag ik wie het aandurft om met mij mee te doen aan het WK Klunen. “Verjaardag..” is een veel gehoord excuus. “Druk, ziek en spierpijn” komen ook voorbij. De meest eerlijke nog: “Ik ben niet gek!”. Het is duidelijk; ik ga alleen. Maar gelukkig melden zich nog net op tijd twaalf vrouwen met blauw haar: “Je bent van harte welkom om met onze groep mee te klunen.” Yes!

Groepsfoto

Ik leen een paar hockeyschaatsen van een vriendin (bedankt Miet!) en vertrek vol goede moed richting het kleine dorpje Grou. Bij aankomst ontdek ik dat het misschien toch wel handig was geweest als ik het wedstrijdreglement even had doorgelezen. (Had ik genoeg tijd voor in de trein, zou je zeggen.) Dit is serieuze business: hockeyschaatsen zijn niet toegestaan. Gelukkig kan ik een paar houten schaatsen lenen van de organisatie. Dit gaat helemaal goed komen!

Schaatsen

Klunenbinden

Als ik uit de trein stap word ik overweldigd door de geur van koeienmest. Eenmaal gewend aan de plattelandslucht wandel ik door het pittoreske dorpje waar bewoners flink in de weer zijn met meterslange tapijten. Bij de knusse B&B de Thuiskamer word ik warm ontvangen door twaalf gezellige en vooral lawaaierige dames. Ik krijg een tasje met passende outfit en blauwe pruik. Ik krijg al snel door dat wij niet voor het wereldkampioenschap gaan. Sterker nog, de dames doen er elk jaar alles aan om als laatste groots onthaald te worden bij de finish. Dat is ze ook dit jaar weer gelukt en daar is deze video het bewijs van.

Het WK Klunen 2015!

Ze zeggen wel eens dat Friezen stug zijn, maar dan zijn ‘ze’ vast nog niet in Grou geweest. Vanaf de eerste proost hoor ik bij de groep. Voor, tijdens en na de wedstrijd drinken we champagne en glühwein. Het WK Klunen is vooral een heel gezellige bedoening. Deelnemers komen verkleed en er wordt gedanst en gezongen. Een soort carnaval van het noorden. Onder de fanatiekelingen worden serieuze prijzen verdeeld. Regerend wereldkampioen Ineke Wonder ging er voor de derde keer vandoor met 48 blikken erwtensoep. Na afloop is er een groot stamppotbuffet voor alle deelnemers en de supporters. En zoals bij elk sportief winterevenement wordt ook het WK Klunen afgesloten met een apres kluunfeest.

Proost

De derde editie van het WK Klunen zit er op. Meer dan honderd deelnemers doen er mee. Ik weet zeker dat er over vijf jaar extra treinen ingezet worden om alle deelnemers en supporters naar het kleine Friese dorpje te krijgen. Want zeg nou eerlijk, dit is toch een geweldig evenement. Wie kan er nou zeggen dat hij/zij aan een wereldkampioenschap heeft meegedaan? Ik tot voor kort niet hoor! En dan nog wel het WK Klunen.

Tijdens de wedstrijd is er best even tijd voor een interview
Tijdens de wedstrijd is er best even tijd voor een interview

Dit moet je weten voor je meedoet aan het WK Klunen:

 • Grou, wat zeg je me nou? Dat is het laatste station vanuit Zwolle voor Leeuwarden.
 • Er zijn een paar regels waar je je aan moet houden. Je mag alleen meedoen op schaatsen met ‘enkel, ijzer profiel’.
 • Je moet in het bezit zijn van een stempelkaart en een startbewijs. Die krijg je na aanmelding en het betalen van € 10,- inschrijfgeld. Dat is inclusief stamppotbuffet.
 • Trekken en duwen tijdens de wedstrijd is ten strengste verboden.
 • Verder zijn er geen regels.
 • Het parcours is ruim 700 meter door het centrum van Grou. De ondergrond is van tapijt en onderweg zijn er een aantal hindernissen. Na twee rondjes heb je alle benodigde stempels verzameld en krijg je een medaille. Of 48 blikken erwtensoep als je als eerste over de streep gaat.
 • Er is ook een prijs voor meest origineel geklede groep. Dus trek die boa’s maar uit de kast!
 • Vergis je niet, rennen op schaatsen is best lastig, dus een klein beetje oefenen kan nooit kwaad. Het zou jammer zijn als je een enkel breekt tijdens je eerste WK.
 • Sommige deelnemers dragen kniebeschermers. Best slim, aangezien je twee keer onder een brug doorkruipt.
 • Insidertip van reisblogger @EvaHopstaken: Er is nog een Klûntocht in Nederland: de Bredase Kluntocht.
 • En dan hoef je alleen nog maar heel veel plezier te maken. En een paar foto’s, want niemand gelooft je als je vertelt dat je meedoet aan het WK Klunen.

Ga je volgend jaar ook?

Reacties

  Jildou

  Hallo Daisy!

  Wat heb je een geweldig filmpje gemaakt! Nog bedankt voor de gezelligheid afgelopen weekend! We houden een plekje voor je vrij volgend jaar! 😉

  Groeten uit Grou!

  19/01/2015 at 7:08 pm
   daisyscholte
   daisyscholte

   Haha! Jullie ook bedankt voor de gezellig. Blij om te horen dat jullie het filmpje leuk vinden. Maar dat kon ook eigenlijk niet anders, want het was hysterisch! Haha! En wie weet ga ik volgend jaar wel echt voor de erwtensoep! 😉

   20/01/2015 at 3:38 pm
  daisyscholte
  daisyscholte

  Haha! Je meent het! Wat grappig! Helaas kan ik dan niet, want idd, ik heb de smaak nu wel te pakken 😉 Doe je mee?
  Ik zal het in elk geval bij de tips zetten!

  19/01/2015 at 11:13 am
  Eva Hopstaken

  Grappig dat je zegt dat klunen het carnaval voor het Noorden is. Hier – red. Breda – in het Zuiden hebben we in de aanloop naar carnaval ook een heuse kluntocht. Dit jaar op 25 januari. Als prof een peuleschil natuurlijk 😉 Meer info op: http://www.klunen.nl/site/

  19/01/2015 at 11:09 am

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.