Wat doe je met een tiener? Vandaag ga ik op stap met mijn jongste broertje Pieter. Een paar jaar geleden was er nog allerlei leuks te bedenken om samen met hem te doen. Nu is hij 13 en is de dierentuin ineens saai en midgetgolf te gemakkelijk. Dus wij gaan naar Apeldoorn. Griezelen in een echte stoomtrein en slingeren tussen hoge bomen (met video), dat lijkt me nou net wat voor een tiener.

Stoomtrein

Old school ontspannen
Voor we ons aan het avontuur wagen wil ik eerst nog even rustig een kopje koffie drinken. Op Twitter word ik getipt om naar Klein Berlijn te gaan. “Daar kun je ontspannen lunchen en tafeltennissen.” Leuk voor ons beiden dus. Nog voor ik zit heeft Pieter de ouderwetse Super Nintendo al gespot. We spelen samen gezellig een potje Mario. Pieter verbaast zich vooral over de vierkante controllers en de platte beelden, terwijl ik 20 jaar terug de tijd in word geslingerd. Naar de tijd dat ik wel eens bij mijn oom mocht logeren die super cool is omdat hij een Nintendo heeft. Na de lunch spelen we een potje tafeltennis en sluit ik af met een verdiende bak koffie.

Super Nintendo
“Waar is de afstandsbediening?”, vraagt Pieter. De Super Nintendo hoor je natuurlijk te spelen op een oude beeldbuis
Klein Berlijn lunch
De verse quinoasalade en frisse smoothie van spinazie, sinaasappel en gember waren heerlijk

Griezelen in een echte stoomtrein
Om 17.00 uur vertrekt de Veluwse Stoomtrein vanaf station Apeldoorn. De kolenschepper vertelt ons dat de trein nog echt op kolen rijdt. Aan zijn zwarte handen te zien moet dat wel kloppen. Pieter stuitert van enthousiasme. “Ik heb nog nooit in een echte stoomtrein gereden!”

Veluwse stoomtrein
De Veluwse Stoomtrein komt langzaam station Apeldoorn binnen tjoeken

De reis begint rustig. We krijgen wat te eten en worden af en toe lastiggevallen door zombies en skeletten. Vooral de kleintjes in de trein vinden het eng. Pieter en ik voelen ons een beetje te oud voor dit gegriezel. Na twee uur tuffen over het verlaten spoor worden we midden in het bos uit de trein gezet. Een zwarte weduwe vertelt ons het tragische verhaal van de machinist die werd overreden door zijn eigen, o-zo geliefde trein. Sindsdien dwaalt zijn geest door het bos en laat hij kinderen verdwijnen. Aan ons de taak om de dochter van de weduwe te vinden.

Halloween

Na een rommelige start lopen we in groepjes het bos in. Het is pikdonker en doodstil. Ineens springt een zombie uit de bosjes. “Waar is mijn kettingzaag?”, schreeuwt hij. Ik ben nog maar net van de schrik bekomen wanneer er van de andere kant een lijkwitte man met een brommende kettingzaag op me af komt rennen. Ik gil en moet lachen. Daar hadden ze mij toch mooi te pakken. Zo wandelen we nog ruim een uur door het donkere bos. De ene keer schrik ik me wezenloos, de andere keer zie ik de spoken al zitten voor ze ons horen aankomen. Voor de kleine kinderen is de spooktocht een griezelige ervaring. Voor ons is vooral spannend: gaan we schrikken of niet?

Veluwse stoomtrein
Na afloop krijgen we een kop warme chocolademelk en marshmallows om te roosteren

Spanning in de hoogte
De volgende dag is het tijd voor een nieuw avontuur: klimmen in het Veluwse Klimbos. Ik word in een tuigje gehesen en mag het klimmen oefenen op een 1 meter hoog parcours. Appeltje eitje, dat kan ik wel. Dan begint het echte werk. We beginnen rustig aan op de groene route. Klauterend over touwladders en schommelende boomstammen doorsta ik met gemak het eerste niveau. Door naar de 7 meter hoge blauwe baan. Ook dat gaat prima, hoewel ik moet toegeven dat Pieter mij er soms wel doorheen moet praten. Het is zwaar en na twee parcours ben ik klaar om op te geven. Daar komt dus niks van in. Instructeur Eduard haalt mij (te makkelijk) over om door te gaan. Dat doe ik alleen als hij meegaat. En Pieter? Die vindt het alleen maar leuk, zo hoog.

Klimbos Veluwe
Zonder instructeur Eduard zat ik nu nog hoog in de bomen, me af te vragen hoe ik er in vredesnaam weer uit kan komen. Aan de andere kant, zonder Eduard was ik nooit aan het hoogste parcours begonnen

Met 16 meter is de zwarte baan het hoogst. Ik moet op ongekende hoogte verschrikkelijke oversteken maken. Teruggaan kan niet en voor een evacuatie ben ik te trots. Pieter klimt lekker door alsof het niks is. Eduard heeft zijn handen vol aan mij. “Kom op je kan het! Niet naar beneden kijken.” Maar ik heb het gedaan, overwonnen en overleefd. Hier het bewijs:

Ik heb mijn portie spanning voorlopig wel weer gehad.Tijd om even bij te komen. Niet dat ik veel keuze heb, want door de spierpijn kan ik me toch amper bewegen.

Dit moet je weten voor je dagje spanning en avontuur in Apeldoorn plant:

 • De Veluwse Stoomtreinmaatschappij organiseert meer tochten door de bossen. Zo kun je kiezen voor een Sinterklaas Express, een Kerst-Diner-Express of gewoon de normale tocht met een bezoek aan het Museumstation Beekbergen.
 • Een thematarrangement met de Veluwse stoomtrein duurt de hele avond en kost rond de 15,- euro. Voor nog eens 15,- euro krijg je er een simpel drie-gangenmenu bij. Je kunt natuurlijk ook zelf wat te eten meenemen.
 • Het Klimbos Veluwe is van april t/m oktober open. De openingstijden zijn afhankelijk van het seizoen.
 • Ouders kunnen er niet onderuit, want kinderen onder de 14 jaar mogen alleen klimmen met een volwassene.
 • Trek stevige schoenen aan, kleding die vies mag worden en neem dropjes mee om achteraf je keel te verzachten na al het gillen (of gewoon omdat het lekker is).
 • De ingang van de Apenheul is maar een paar meter verderop, dus je kunt ook de waaghalsen het bos in sturen en zelf rustig aapjes kijken.

Reacties

  René Park

  Ik heb je ontmoet in de drukkerij van het zuiderzeemuseum.
  Ik volg je avonturen. Mijn complimenten voor je leuke verslagen en video’s.
  Veel succes verder!
  René

  28/11/2014 at 4:46 pm
   daisyscholte
   daisyscholte

   Hoi René, wat leuk om te horen! Dank je wel 🙂
   Heb je de foto in de drukkerij ook gezien bij het verhaal over Enkhuizen?
   Groetjes!

   28/11/2014 at 9:37 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.