Ik ga een dagje uit en ik weet niet waar naartoe. Vandaag bepaalt het lot mijn bestemming. Ik ga met de trein en vertrek vanaf station Utrecht Centraal. Daar vandaan kan ik overal komen. Wordt het Maastricht? Of misschien wel Baarn? De dobbelstenen in mijn broekzak zullen het mij zo vertellen. Ik ga vandaag namelijk treindobbelen.

telefoon dobbelsteen

Ik ben op het idee gekomen door mijn jongste broertje en zijn vader. (Officieel mijn stiefvader, maar dat vind ik zo’n naar woord.) Die gingen af en toe op de bonnefooi naar het station. Dan gebruikten ze een dobbelsteen om te bepalen op welk perron ze de eerste trein pakten.

Twee jaar geleden probeerde ik het eens met mijn tante. We zouden wat leuks gaan doen. Op de dag zelf hadden we nog niks bedacht, dus stelde ik voor om naar het station te gaan en te dobbelen welke trein we zouden pakken. Eerst gooide ik 6, maar dat perron bestaat niet op Utrecht CS. Toen gooide ik 10, maar ook die staat er niet tussen. Vervolgens gooide ik 5, maar dat perron was toen gesloten. Het schoot totaal niet op, dus besloot ik de regels een klein beetje aan te passen. Uiteindelijk belandden we in Den Bosch, waar Theaterfestival Boulevard bleek te zijn. Wat een topdag was dat!

Vandaag ga ik weer treindobbelen met mijn eigen, nieuwe regels. Ik heb met vriendin Femmie op Utrecht Centraal afgesproken. We zijn allebei ingecheckt en klaar voor vertrek.

Utrecht Centraal
Bij het bord waar alle vertrekkende treinen staan gooi ik twee dobbelstenen op: vier!
Trein
Dat betekent dat we de vierde vertrekkende trein moeten nemen. Dat is de sprinter naar Den Haag Centraal.
gouda
Eenmaal in de trein gooi ik nog eens, maar dit keer met één dobbelsteen: vijf! Dat betekent dat we er bij de vijfde halte uit moeten.
Gouda station
Dat is Gouda! Welkom in Gouda.


Op onze bestemming kunnen we twee dingen doen. Gewoon gaan lopen en wel zien waar we uitkomen. Heel leuk! Of rondvragen wat er te doen is, hier. Dan weten we zeker dat we niks missen. Ik kies voor het laatste, maar doe dat wel op de moderne manier.

Op Facebook en Twitter vraag ik mijn volgers waar ik het lekkerst kan eten en wat ik zoal kan doen in Gouda. Ik krijg genoeg inspiratie om de middag lekker te vullen.

We wandelen eerst door het pittoreske centrum van de oude stad. Even kijken waar we precies zijn. Rond lunchtijd vraag ik een dame die de ruiten van haar winkel staat te lappen, waar we de lekkerste broodjes kunnen vinden. Zij stuurt ons naar de Kleischuur.

Kleischuur
Goeie tip! Schommelend eten we een zalig broodje langs het water.

kleischuur

Twee dames op stap betekent natuurlijk ook dat er geshopt moet worden. Op de gezellige Lange Groenendaal vinden we schattige vintagewinkeltjes en één van de oudste stroopwafelwinkels van Nederland.

Stroopwafellikeur
Op verzoek van blogger Eva Hopstaken neem ik een flesje stroopwafellikeur voor haar mee.
shoppen Gouda
Leuk? Ik hoop het maar, want ik heb ‘m al afgerekend.


Bij het VVV-kantoor halen we een stadswandeling, zodat we Gouda nog beter leren kennen. Wandelend door de stad kom ik erachter dat de langste kerk van Nederland 123 meter is en in Gouda staat. Bij de oude sluis leer ik dat Gouda maar net ontsnapt is aan de watersnoodramp in 1953.

Museumhaven Gouda
In het schattige Museumhavencafé drinken we koffie in de zon.
Kaaswaag
Naast de Kaaswaag op de Markt hangt een gevelsteen met een boze zalm uit 1670. Met de stadswandeling kom je erachter waarom de vis zo boos kijkt.


Na de uitgebreide wandeling is het tijd om de inwendige mens te verwennen. Op Facebook tipt Heleen mij om de kaasfondue bij Koeien en Kaas te proberen. Ja, als we dan toch in kaasstad Gouda zijn, laten we dan ook in stijl gaan eten.

Kaas en Koeien
De kaasfondue smaakt ons goed. Bedankt Heleen, voor de goeie tip! We doen er lekker lang over voor we richting hotel gaan.
Expedia App
Het hotel boek ik ter plekke, supersimpel met de Expedia App. Die ziet meteen waar we zijn en geeft alle opties voor hotels in de buurt. Het wordt Hotel de Utrechtse Dom. Knus, betaalbaar en in de binnenstad. Dan hoeven we niet zo ver te lopen.


Wil je ook treindobbelen naar bestemming onbekend? Dit zijn de spelregels nog even op een rijtje:

  • Dit heb je nodig: één of twee dobbelstenen en een ov-chipkaart met saldo.
  • Dit is handig: een smartphone met internet.
  • Treindobbelen werkt het beste vanaf een station waar meerdere treinen vertrekken. Het kan dus handig zijn om eerst naar een groter station te reizen.
  • Ga bij het bord met de vertrekkende treinen staan en gooi een getal met de dobbelstenen. Als er weinig treinen vertrekken vanaf jouw beginpunt is één dobbelsteen voldoende.
  • Als je één gooit, neem je de eerste trein die vertrekt. Gooi je twee, dan neem je de tweede trein. Enzovoorts. Zo simpel is het.
  • Eenmaal in de trein dobbel je nog een keer voor de uitstaphalte: gooi je drie, dan ga je er bij de derde stop uit.
  • Gooi je een hoger getal dan het aantal stops dat er is? Dan gooi je gewoon nog een keer.
  • Op bestemming onbekend kun je op de bonnefooi de omgeving ontdekken. Of je zet jouw vrienden op Facebook en Twitter in voor tips. Wie weet ken je wel iemand die er vandaan komt.
  • Wil je een nachtje blijven slapen, dan is het handig om te weten welke hotels er in de buurt zijn. De Expedia app laat dat in één oogopslag zien. Welke hotels er nog een kamer vrij hebben, wat het kost en hoe ver ze precies bij jou vandaan zijn. Je kunt zelfs meteen het hotel boeken met de app.

Ken jij ook een leuke manier van reizen, zoals het treindobbelen? Ik ben benieuwd, dus laat het me weten in de comments.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.