Het mini waddeneiland Vlieland is zo klein dat je er claustrofobisch van zou worden. Er is één dorp, een onbemand tankstation, twee buurtsupers en een slager. Geboren en getogen in de Randstad vraag ik me af of er wel genoeg te doen is op het kleine eiland. Vier dagen op zo’n klein stukje aarde lijkt ineens best lang.

vlieland groet u

Oost-Vlieland
Zoals altijd, vraag ik mijn trouwe Twittervolgers om tips. En dan stromen de ideeën al snel binnen: fietsen, wandelen, op excursie, de vuurtoren, etc. Er is genoeg te doen, blijkt toch maar weer.

De eerste dag na aankomst gebruik ik om het eiland te verkennen. Ik huur een fiets, want dat is het beste vervoersmiddel op Vlieland. Ik begin mijn ontdekkingstocht in de haven, waar de boot aanlegt.

have vlieland

Vanaf de haven loop je zo het enige dorp Oost-Vlieland in. Het dorp is eigenlijk een lange weg met een paar korte zijstraten. Hier vind ik alles wat ik nodig heb. Restaurants, souvenirwinkels, supermarkt(jes) en leuke kledingzaken.

Oost-vlieland

oos-vlieland

De Noordwester
Ik ben niet gekomen om te shoppen. Ik wil het eiland ontdekken. Dus neem ik ook een kijkje in het Informatiecentrum de Noordwester. Hier leer en lees ik over de natuur van Vlieland.

noordwester
In het museumgedeelte hangt een gigantisch skelet van de aangespoelde potvis in 2004.


Verder zijn er aquaria met Vlielands waterleven en er is een klein juttersmuseum ingericht. Ik ben dol op juttersmusea. Al die gekke vondsten. Om dan te lezen hoe de eilanders ermee omgaan vind ik helemaal hilarisch. Een Vlielander heeft zich eens met een lang touw vastgebonden aan een aangespoelde container. Dan was de container van haar, want zij had ‘m tenslotte gevonden. Ze moest alleen nog even wachten op haar man. Die zorgde voor vervoer, zodat het gevaarte uit het water gehaald kon worden. Haha!

noordwester

Strandjutten
Over strandjutten gesproken… Op Twitter kreeg ik een berichtje van de Vlielandse Jutter Vincent. Een echte eilander die aanbiedt om mij mee te nemen een rondje over het eiland. Top! Doen we. Vincent is geboren op Vlieland en wil er nooit meer weg. Hij werkt voor Staatsbosbeheer, is jutter, visser, visroker en oesterman. Kortom, alles wat met het eiland te maken heeft, daar weet Vincent iets van af.

strandjutter
Hij haalt me op met zijn tractor.


Ik mag boven het wiel zitten en zo tuffen we samen we het hele eiland over. We beginnen natuurlijk met het strand. Vincent vertelt me wat de beste plekken zijn om te jutten en wat hij zoal allemaal vindt. Vandaag vinden we gekleurde kratjes die nog helemaal goed zijn. Waarschijnlijk van boord gevallen. Vincent vindt ze wel handig, voor als hij cranberry’s gaat plukken. Volgens de ervaren jutter is het soms alsof hij gratis boodschappen doet op het strand.

_MG_7628-01

Aan het einde van het openbare strand slaan we af, landinwaarts. Door de volle bossen brommen we in hoog tempo door richting het uitgestrekte duinlandschap. Vincent wil mij een meeuwenbroedplaats laten zien. In de verte zie ik honderden meeuwen ronddwarrelen tussen de groene heuveltjes. Als we dichterbij komen schieten ze de lucht in en beginnen agressief te kraaien. Ze zijn bang dat we hun jongen kwaad komen doen. De kleintjes weten ook dat er gevaar dreigt, dus verstoppen ze zich diep onder het gras.

Ik kan nog net de kopjes tussen de sprieten onderscheiden.
Ik kan nog net de kopjes tussen de sprieten onderscheiden.
We laten de geschrokken beestjes snel weer met rust en rijden door langs de mooiste plekken van Vlieland.
We laten de geschrokken beestjes snel weer met rust en rijden door langs de mooiste plekken van Vlieland.


We eindigen onze rit in de haven. Inmiddels is het laagwater en liggen de oesters langs de kust helemaal bloot. Vincent en ik klauteren naar beneden. Gelukkig draag ik stevige schoenen, want de oesters zijn vlijmscherp. Vincent raapt er een op en wrikt hem open met een klein mesje. Hij kijkt mij vragend aan. Ik wil wel, lekker juist.

_MG_7691-01
_MG_7694-01

Vincent vertelt dat de oesters hier gewoon voor het oprapen liggen. Grappig, want aan land betaal je makkelijk € 3,- per schelp. Duitse toeristen gaan wel vaker oesters rapen, maar de Nederlanders doen dat zelden, weet hij me te vertellen. Nou, ik weet wel wat ik voortaan doe als ik op Vlieland ben.

_MG_7699-01

Dit is er nog meer te doen op Vlieland:
Er is geen pretpark of waterparadijs op Vlieland. Hier kom je voor de natuur en de prachtige stranden. Ik heb een hele middag heerlijk gefietst door het bos en tussen de duinen. Vanaf Oost-Vlieland maak ik een lange wandeling de heuvel op, langs de kleine vuurtoren. Het uitzicht is prachtig.

_MG_7732-01
_MG_7719-01

_MG_7859-01

Ik ga ook mee met de Vliehorsexpres. Dat is een grote bus, die als enige toestemming heeft om de grote zandvlakte op te gaan. Hier lees je hoe mooi dat is. Met slecht weer ga je naar het Filmhuis of breng je een bezoek aan het oudste huis van Vlieland. Dat is omgetoverd tot het cultuurhistorisch museum. Hier komt de geschiedenis van het eiland tot leven. En voor de liefhebbers van Dokter Deen wordt er een excursie langs de hotspots van de serie georganiseerd.

Westcord Strandhotel Seeduyn
Op zoek naar een fijne slaapplek? Ik verbleef in het Westcord Strandhotel Seeduyn. Het hotel ligt aan het strand. Vanuit mijn kamer heb ik een prachtig uitzicht over de zee. Helemaal fijn is het wellnesscentrum van het strandhotel. Er zijn twee zwembaden, verschillende soorten sauna’s, stoombaden, snelbruiners en er is zelfs een kapper. De uitgebreide massage en het bezoek aan de sauna zijn een welverdiende ontspanning na een dag fietsen over Vlieland.

westcord

Oh, voor ik het vergeet. Dit is serieus de beste tip die ik je kan geven: neem iets herkenbaars mee om aan je fiets vast te maken. Alle huurfietsen zien er hetzelfde uit en dat is lang zoeken in een vol fietsenrek. Trust me, ik spreek uit ervaring.

Reacties

  Berend Jan Hazenberg

  Beste DAISY
  Graag wil ik je foto overnemen die boven aan dit blog staat van de Zeearend bij laag water.
  Bestemd voor de Vlie-trine, de gratis informatiekrant voor Vlielandgangers.
  Graag je toestemming

  13/09/2017 at 3:29 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.