Als de zon schijnt en ik ben in Friesland, dan is er maar één ding waar ik aan denk: waterpret! En laat nou net vandaag de zon schijnen, terwijl ik in Friesland ben. Wat een feest! Ik pak de bus naar Heeg. Daar wacht Karin van Watersportcamping Heeg op mij. Zij is een volger van het eerste uur en vraagt zich al weken af wanneer ik eindelijk eens richting de Friese meren kom. Karin, ik kom er nu aan!

Heeg

Bij waterpret in Friesland denk je natuurlijk meteen aan skûtsjesilen (zeilen in een Friese zeilboot). Maar vandaag is het windstil. Ook hier, in het noorden van het land. Geloof het of niet, als ik een natte vinger in de lucht steek voel ik helemaal niks. Geen weer om te zeilen dus. Gelukkig is er nog veel meer te doen aan het meer in Heeg. Wat dacht je van kanoën, varen met een motorbootje of fanatiek suppen?

Suppen

Stand-up paddling
Suppen is helemaal hot! Sup staat voor Stand Up Paddling. En dat is precies wat het is: staand peddelen op een surfboard. Ik heb al heel wat suppers voorbij zien komen in de Utrechtse grachten. En dat zag er altijd heel leuk uit. Tijd om het zelf eens te proberen.

De veertienjarige zoon van Karin, Maurits legt mij uit hoe het werkt. “In het midden staan, een beetje door je knieën en links en rechts peddelen. Zo simpel is het.” Maurits wil later ook wel zo’n baan als die van mij. Beter nog; als hij ooit als nieuwslezer voor de NOS kan werken, heeft hij zijn droom waargemaakt. Omdat je ergens moet beginnen, helpt hij mij vandaag met het maken van een video voor mijn blog. Zie hier, het resultaat. Het camerawerk dit keer dus van Maurits de razende reporter.Ik was al gewaarschuwd en nu weet ik dat het waar is: suppen is zwaar. Morgen spierpijn? Dat zou me niets verbazen. Maar dat is het dan zeker waard! Ik raad wel aan om te suppen met weinig wind, want bij elk klein briesje voel ik de plank onder mijn knieën wiebelen. Gelukkig val ik niet en kom ik droog aan wal. Hoewel dat soms maar weinig scheelde.

watersportcamping heeg

Zeilen als een echte Fries
De wind laat het vandaag echt niet toe, maar als je meer geluk hebt dan ik, zou ik zeker proberen aan boord te komen van een echt Fries skûtsje. In het prachtige dorpshart van Heeg vertrekt in de zomermaanden juli en augustus elke doordeweekse dag het traditionele zeilschip Aleida Hendrika. In ongeveer 2,5 uur vaar je een rondje over de Friese meren, slingerend door het groene landschap. Daar moet ik dan nog maar eens voor terugkomen. Wel even reserveren als je mee wilt varen.

friesland zeilen

Elfstedenstad IJlst
Op fietsafstand van Heeg ligt het pittoreske Elfstedenstadje IJlst. Ik heb niet zoveel tijd meer, maar mag het van Karin absoluut niet missen. Dus neemt ze mij mee een rondje door IJlst. Het ministadje heeft nog geen vierduizend inwoners en is het decor van de films van de ‘Schippers van de Kameleon’. En dat is niet voor niets. Het is hier adembenemend mooi!

ijlst

In de overtuinen van IJlst werd vroeger linnen gebleekt. Nu zijn het de voortuinen van de bewoners die ze prachtig in oude staat houden. Hier kun je toch heerlijk varen.

ijlst

IJlst is ook the place to be als je wilt leren fierljeppen. Frieser dan dat kan het niet worden. Bij de lokale fierljepvereniging kun je met een groep vrienden of de hele familie in twee uur leren hoe je met een stok de overkant van het water bereikt. Dat wordt lachen!

De Friese meren
Langs en op de meren in Zuidwest-Friesland is zoveel te doen. Daar kun je makkelijk een week of meer voor uittrekken. Van palingroken tot paardrijden, zelfs sportvissen en golfen kun je doen in de omgeving. Ik ga weer door naar mijn volgende bestemming; Leeuwarden. Maar ik neem me wel vast voor dat ik hier ooit nog eens terugkom. Tegen die tijd misschien wel met mijn eigen kinderen. Want dit is een speelparadijs voor elk kind dat van water houdt.

friese meren

Bedankt Karin, voor de rondleiding op jouw prachtige camping. En Maurits bedankt voor je supergoeie hulp! Wij komen elkaar vast nog wel eens tegen op het Mediapark in Hilversum 😉

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.