“In mijn herinnering sta ik als klein meisje uren te kijken naar een man in een rode jas die heel secuur een patroon tekent in zijn zandkasteel. Niet zomaar een zandkasteel, dit is een echt kunstwerk. Sindsdien ben ik gefascineerd door zandsculpturen. Ik heb zelf op het strand wel eens een poging gewaagd, maar kwam niet verder dan het ingraven van mijn broertjes om vervolgens zeemeerminnen van ze te maken”

Midden in Oss staan de hele zomer lang tientallen zandsculpturen. Het thema van het Zandsculpturen Festival Brabant is een reis rond de wereld. Op maandag is het lekker rustig en heb ik alle ruimte om de beelden eens goed te bekijken.

Zandsculpturen Festival Brabant
De route van station Oss naar het Zandsculpturen Festival Brabant is goed aangegeven
Zandsculpturen Festival Brabant
De reis rond de wereld begint met het Kremlin en reist langs alle continenten.


Een kaartje kost 4,50 euro inclusief de gratis chocoladebol bij de koffie. Het festival is niet groot genoeg voor een hele middag genieten. Dus als je niet uit de buurt komt is het een goed idee nog een andere activiteit te plannen die dag. Dat heb ik ook gedaan. Ik ga met mijn broertje toeren op de Maasdijk, op een oldtimer boerensolex brommer.

Zandsculpturen Festival Brabant
Een zandsculpturenselfie van broertje Richard en mij.


Vanaf station Oss is het 7 minuten treinen naar station Ravenstein. Je kunt daar de bus pakken, maar als Jos en Anky van de solexverhuur tijd hebben willen ze je voor 5 euro best even halen en na afloop terug brengen.

Op de boerderij krijgen we eerst een kopje koffie en verse muffins. Ik mag even rondkijken in de stal die het ondernemende echtpaar heeft omgebouwd om grote groepen te kunnen ontvangen. Dan legt Jos stap voor stap uit hoe de oude brommer precies werkt. Een helm is niet verplicht. We mogen even oefenen op het erf en krijgen dan de kaart met de route. Jos gaat niet mee.

Boerensolex verhuur

Boerensolex
Er zijn genoeg originele solexen om met 80 man op te toeren.


We rijden Ravenstein uit en binnen een paar minuten staan we al op de Maasdijk. Wauw! Wat is het prachtig hier. Met de wind in ons gezicht rijden we op volle toeren langs het water. De schattige dorpjes geven mij het gevoel dat ik op vakantie ben. Halverwege de route stoppen we voor de lunch.

Boerensolex
Vroem!
walnoten rapen
Onderweg stop ik even om walnoten te rapen.


Op Terras Effe Zitte in Megen worden we vriendelijk ontvangen door eigenares Ona. Zij vertelt ons over de kunstwerken langs de Maas en de prachtige wandelroutes waar ik zeker nog eens voor terug moet komen. Met een volle buik en een flinke stapel toeristenboekjes op zak vervolgen wij onze tocht.

Effe Zitte
Broodje gezond en Effe Zitte in Megen.
Effe Zitte
Deze waarschuwing hangt er niet voor niets. We eten ons broodje onder een appelboom.


De veerpont brengt ons naar de overkant. De terugweg rijden we dus aan de Gelderse kant van de Maas. De tocht duurt ongeveer twee uur en kost 25,- euro per persoon. De veerpont, benzine en muffins inbegrepen. Heb je nog geen rijbewijs, dan kan je ook achterop de tandemsolex. In Megen en de andere dorpjes langs de route, zoals Maasbommel en Blauwe Sluis zitten allerlei leuke restaurantjes waar je even kan stoppen voor koffie of een broodje.

Veerpont Medem

Boerensolex

Toeren op een oldtimer brommer is echt een leuke ervaring. Weet jij nog een ander bijzonder vervoersmiddel waar ik een tocht op kan maken?

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.