Wat zijn annuleringskosten?

Als je een reisovereenkomst hebt gesloten, of dat nu een vlucht, hotel of complete pakketreis is, ben je daar wettelijk aan gebonden. Wanneer je de reis vervolgens annuleert (de overeenkomst ontbindt), mag de aanbieder kosten in rekening brengen voor de geleden schade.

annuleringskosten

Wanneer moet ik annuleringkosten betalen?

Als je om wat voor reden dan ook je reis annuleert, mag de aanbieder annuleringskosten in rekening brengen, ook al gaat het om ziekte of dringende persoonlijke omstandigheden. Het bedrag kan per aanbieder en tijdstip verschillen, van alleen de aanbetaling tot de volledige reissom. Vaak lopen de annuleringskosten op naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Als de reisorganisatie is aangesloten bij de ANVR, is deze gebonden aan de ANVR-voorwaarden. Alle informatie over eventuele annuleringskosten dient duidelijk beschreven te staan in de voorwaarden die voor de aankoop aan je verstrekt worden. Lees de kleine lettertjes goed door om van tevoren duidelijk te weten waar je je aan bindt.

Kan ik annuleringkosten vermijden?

De enige manier om de annuleringskosten vergoed te krijgen, is door een annuleringsverzekering af te sluiten. Dit kan op het moment van aankoop of later en bij de reisaanbieder of een andere verzekeringsmaatschappij. Een andere mogelijkheid is om de reis aan een andere persoon over te dragen. Hier heb je wettelijk het recht toe, mits de andere persoon aan de reisvoorwaarden voldoet. Wel kunnen er alsnog administratiekosten in rekening gebracht worden.”

Terug naar de woordenlijst