WAT IS EEN INTERNATIONAAL RIJBEWIJS?

Een internationaal rijbewijs is een aanvullend document voor je nationale rijbewijs, dat je bij een reis naar het buitenland kunt gebruiken. Je kunt het kopen bij een ANWB-winkel. Het internationaal rijbewijs is alleen geldig samen met je nationale rijbewijs. Met het internationaal rijbewijs is het voor de politie in een ander land makkelijker om bij een controle vast te stellen wat de rijbevoegdheid van de buitenlandse bestuurder is.

internationaal rijbewijs

WAAR KAN IK EEN INTERNATIONAAL RIJBEWIJS AANVRAGEN EN WAT KOST HET?

Je kunt het internationale rijbewijs kopen bij een ANWB-winkel. Je hebt daarvoor je geldige Nederlandse rijbewijs nodig, een recente pasfoto en een uittreksel van de Basisregistratie Personen als je woonplaats niet op je Nederlandse rijbewijs vermeld staat. Het internationale rijbewijs kost €17,95 voor ANWB-leden en €18,95 voor niet-leden.

IN WELKE LANDEN HEB IK EEN INTERNATIONAAL RIJBEWIJS NODIG?

In veel landen heb je een internationaal rijbewijs nodig, omdat je nationale rijbewijs er niet erkend wordt. Binnen de EU en in de EER-staten heb je genoeg aan je nationale rijbewijs. In de volgende landen heb je als reiziger een internationaal rijbewijs nodig:

EUROPA:
Rusland
Oekraïne
Wit-Rusland
Moldavië

NOORD-AMERIKA:
V.S. (aanbevolen)
Canada (aanbevolen)
Mexico

ZUID-AMERIKA:
Argentinië
Bolivia
Brazilië
Chili
Costa Rica
Colombia
Cuba
Peru

AUSTRALIË/OCEANIË:
Australië (aanbevolen)
Nieuw-Zeeland

AZIË:
Bahrein
China
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Qatar
Maleisië
Oman
Saudi-Arabië
Thailand
Verenigde Arabische Emiraten

AFRIKA:
Egypte
Algerije
Kenia
Marokko
Mauritius
Zuid-Afrika
Tunesië

Ook als je als reiziger in het buitenland een huurauto wilt boeken, is het aan te raden om het internationale rijbewijs mee te nemen.

Terug naar de woordenlijst