Wat is een upgrade?

Een upgrade is een verbetering van je geboekte vlucht, huurauto of hotelkamer. Bij een vlucht kun je denken aan verplaatsing van de economyclass naar de businessclass. Bij een huurauto kun je upgraden naar een grotere auto met meer opties. Bij hotelkamers gaat het bijvoorbeeld om eenzelfde type kamer, maar dan met een beter uitzicht of extra voorzieningen.

upgrade

Hoe kan ik een gratis upgrade voor mijn vlucht of huurauto krijgen?

Upgrades kun je tegen een betaling bemachtigen, maar in sommige gevallen worden ze ook kosteloos toegewezen. Een upgrade krijg je niet zomaar cadeau, maar er zijn wel manieren om je kansen te vergroten. Zo helpt het om je vroeg bij de incheckbalie te melden. Als de economyclass voor een vlucht is volgeboekt en er zijn plekken over in de businessclass, dan ben je hiervoor als eerste aan de beurt. Ben je vaste klant van de autoverhuurder of de luchtvaartmaatschappij? Doe dan mee aan het loyaliteitsprogramma. Reizigers met veel opgespaarde punten komen namelijk eerder in aanmerking voor een upgrade.

Hoe kan ik een gratis upgrade voor mijn hotelkamer krijgen?

Net als luchtvaartmaatschappijen en autoverhuurders, houden ook hotelketens er loyaliteitsprogramma’s op na. Verblijf je regelmatig in hetzelfde hotel, dan kun je de kans op een hotelkamer-upgrade vergroten door hieraan deel te nemen. Hetzelfde geldt voor loyaliteitsprogramma’s van creditcardmaatschappijen. Als je vaak met dezelfde creditcard boekt, kan de creditcardmaatschappij je als extraatje bijvoorbeeld een upgrade aanbieden voor hotelkamers die je met hun kaart boekt. In verband met het aantal beschikbare kamers maak je daarnaast meer kans op een upgrade bij een kort verblijf in het laagseizoen, dan bij een lang verblijf in de zomermaanden. Doordat er ’s zomers minder zakelijke reizen worden gemaakt, is in die periode de kans op vrije businessclassplekken op je vlucht trouwens juist iets groter.

Terug naar de woordenlijst