Is de Franse stad Bordeaux de koploper van steden van de toekomst? De stad heeft een innovatieve stap gezet met de komst van de eerste tramlijn met augmented reality. Het is een enorme technologische vooruitgang na ruim 10 jaar onderzoek en ontwikkeling. Met het Connectram-project transporteert Bordeaux passagiers naar de stad van de toekomst. Er is een geheel nieuw en revolutionair medium gecreëerd.

Auteur: Mathilde Renversade

tram van de toekomst
Foto: N.Snake via VisualHunt.com / CC BY

Ontdek de stad van morgen

Een van de grootste uitdagingen waar lokale autoriteiten mee te maken hebben, zijn de zogeheten ‘smart cities’. Er zijn talloze initiatieven ontstaan om innovatieve projecten te ondersteunen. Nieuwe technologieën raken steeds meer met openbare ruimtes verstrengeld, waarbij de ervaring van de gebruikers van deze ruimtes verrijkt wordt.

Connectram werd op de openingsdag van het Intelligent Transport Systems World Congress geïntroduceerd en vormt de nieuwe tramlijn van Bordeaux, waarbij passagiers door een raam kunnen kijken om Bordeaux te zien … maar dan anno 2020. Door gebruik te maken van een 3D-systeem met augmented reality kunnen passagiers de toekomst bewonderen: nog niet bestaande gebouwen in de geheel nieuwe wijk Euratlantique. Met andere woorden, passagiers van de Connectram kijken naar buiten door schermen die op de ramen zijn geplaatst. Deze schermen, uitgerust met minicamera’s en krachtige computers, tonen door een computer gegenereerde beelden van de gebouwen die hier in de toekomst gebouwd zullen worden in combinatie met het echte uitzicht.

Bovendien kunnen passagiers geïntegreerde en multimodale geolokalisatiegegevens in realtime bekijken. Voorbeelden hiervan zijn het aantal beschikbare fietsen bij een tramhalte, de tijden van de volgende bussen, trams en treinen, of leuke plekken die je in de buurt kunt bezoeken.

tram van de toekomst
Foto: ahisgett via VisualHunt / CC BY

Een baanbrekend medium

Stéphane de Fay, bestuursvoorzitter van het Instituut voor Stedelijke Ontwikkeling van Bordeaux (Etablissement Public d’Aménagement de Bordeaux), zegt het volgende over de tram: “Connectram is vooral een fantastische realtime samenwerkingstool”. De tram wordt een soort van informatief medium en biedt passagiers de kans om hun mening over stedelijke bouwprojecten te geven. De Fay: “Mensen willen graag suggesties geven en ze helpen hiermee het project te sturen. Het is belangrijk dat ze zich betrokken voelen bij deze buurt.”

De technologie die Connectram gebruikt, opent daardoor een hele nieuwe wereld vol mogelijkheden. Openbaar vervoer kan een middel worden van het verspreiden van realtime informatie over de stad, zoals de luchtkwaliteit, het weer, nabije culturele evenementen … wat je maar kunt bedenken!

Andere gemeentes in Frankrijk en Europa zijn inmiddels zeer geïnteresseerd in deze innovatieve oplossing. Met Connectram heb je niet langer een DeLorean nodig om door de tijd te reizen, of een Oculus Rift om een wereld van virtuele realiteit te zien: een goedkoop tramkaartje is genoeg!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.