Onlangs is er in Japan een bijzonder hotel geopend. Het Henn na Hotel is het eerste hotel ter wereld dat door robots wordt gerund. Is dit financieel gezien een goed plan? Jazeker, en dat niet alleen! In een land waar arbeidskrachten schaars zijn en hotelprijzen hoog liggen, bieden robots een oplossing met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Japan blijft ons verbazen en heeft het hotel van de toekomst uitgevonden!

Auteur: Mathilde Renversade

Hotel van de toekomst, Henn na Hotel in Japan

Een robot tot je dienst

Het Henn na Hotel bevindt zich in het pretpark Huis Ten Bosch in Sasebo, nabij Nagasaki. Zodra bezoekers de lobby binnenkomen, staan ze oog in oog met vergelijkbare taferelen als in de film The Fifth Element. De portiers komen zo uit de meest technologisch geavanceerde fabrieken en vormen welbespraakt personeel, en achter de receptiebalie zitten vreemd-ogende robots.

Nao, de beroemde kleine robot, heet gasten welkom in elke taal en biedt een presentatie over het hotel en het bijzondere personeel. Het inchecken wordt geregeld door een velociraptor. Na een beleefd praatje word je gevraagd je naam te geven en in een kleine, ronde camera te kijken. Je gezicht is namelijk je kamersleutel, dankzij het gezichtsherkenningssysteem bij elke deur.

Check in, Henn na Hotel in Japan

Een mobiele robot neemt je tassen mee en leidt je naar je kamer onder het geluid van discomuziek die voortdurend door zijn luidsprekers te horen zijn. Verder zijn er geen schakelaars in het Henn na Hotel. De lichten, kamertemperatuur en zelfs je wekker zijn allemaal gewoon in je kamer via stemherkenning te regelen met je persoonlijk assistent, Chu-ri-chan. En buiten het hotel gaat het gewoon verder. Bestel een hapje eten op een tablet en een drone bezorgt het zo vanuit de lucht. De hotelmanager, Hideo Sawada, wil zelfs een acrobatische robotvoorstelling opzetten om gasten te vermaken.

Henn na Hotel, Japan

Robots veroveren de wereld

Japan is altijd goed geweest in het vinden van evenwicht tussen indrukwekkende tradities en het verrassingselement van het nieuwe. Van Capsulehotels tot zogeheten ‘love hotels’ en nu zelfs robothotels; in de Japanse hotelmarkt is er geen gebrek aan creativiteit. Daarom is er zoveel concurrentie. Bovendien zijn de prijzen hoog. In Japan is het moeilijk om accommodaties onder de 100 euro per nacht te vinden. Nieuwe accommodaties, zoals het Henn na Hotel, proberen deze markt te verstoren en prijzen te verlagen. Hun doel is om een budgetoplossing te bieden zonder dat dit ten koste gaat van de servicekwaliteit.

Volgens Hideo Sawada ligt de oplossing voor de hand: robots ‘aannemen’ en meer robothotels bouwen: “Ik denk dat budgethotels steeds democratischer zullen worden, net als budgetvliegmaatschappijen. Dat is onze uitdaging (…) We hopen in de toekomst overal ter wereld duizenden vergelijkbare hotels te bouwen.”

Hotelkamer, Henn na Hotel in Japan

Hoewel het Henn na Hotel een goed bezettingsniveau heeft, hebben de gasten gemengde gevoelens:
“In het begin is het grappig om al die robots te zien, maar ik werd het na een tijdje een beetje zat. Dan begin je je eenzaam te voelen, want er is geen personeel.”

“De robots doen hun werk, maar begrijpen je niet altijd. Soms is het gewoon beter om een mens voor je te hebben.”

Hier vind je al onze artikelen over Reizen in de toekomst.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.