Veranderingen op het gebied van milieuvriendelijk transport vinden niet alleen plaats op het niveau van de auto. Dankzij wetenschappelijke vooruitgang en technologische doorbraken worden ook vliegtuigen steeds moderner en milieuvriendelijker. En dat is tegenwoordig voor elke vorm van transport een absolute must.

Auteur: Andrea Indiano

The Future of Travel

Binnenkort kunnen we vliegen op zonne-energie en elektriciteit. Hiermee beperken we de vervuiling en investeren we bovenal in hernieuwbare energie. Deze zeer belangrijke innovatie zal binnen de luchtvaart dezelfde revolutie teweegbrengen die in de afgelopen jaren in de autobranche zichtbaar was. Terwijl je tot tien jaar geleden zelden of nooit een hybride of elektrische auto op de weg zag, is het vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld om bij de keuze voor een nieuwe auto ook het milieu mee te wegen.

In de luchtvaart zal deze transitie iets minder snel gaan, maar dankzij twee revolutionaire projecten is het heel goed mogelijk dat we over een paar jaar op zonne-energie of elektriciteit de wereld overvliegen.

Schone energie in de luchtvaart: vliegtuigen op zonne-energie
Het eerste project komt uit de koker van Solar Impulse, een Zwitsers bedrijf dat in 2003 werd opgericht door de pioniers Bertrand Piccard en André Borschberg. Al jaren zijn deze twee technici bezig het gebruik en de verspreiding van schone energie te promoten, met name in de luchtvaart.

Hun eerste project bestond uit een eenpersoons vliegtuigje op zonne-energie, dat zonder brandstof of externe energiebronnen kon opstijgen en een korte afstand door de lucht kon afleggen. Maar hun tweede creatie, de zogenaamde Solar Impulse 2, was pas echt revolutionair. Dit ultralichte vliegtuig heeft een spanwijdte die niet veel onderdoet voor die van de Boeing 747 en biedt ruimte aan vier passagiers. Het gehele oppervlak is bedekt met zonnepanelen, die het vliegtuig zelf en alle bedieningseenheden aan boord aandrijven.

Vliegtuigen op zonne-energie
Solar Impulse

“Ons team, dat inmiddels uit bijna honderd mensen bestaat, heeft twee jaar aan dit vliegtuig gewerkt”, vertelt Piccard. “De 17.000 fotocellen waarmee de Solar Impulse 2 bedekt is, zetten zonnestralen om in energie waarmee de motoren worden aangedreven.” Hij en zijn partner Borschberg besturen op dit moment om en om het vliegtuig tijdens een vlucht rondom de wereld, waarbij ze diverse landen aandoen. “We willen laten zien wat je met schone energie kunt bereiken”, legt Piccard uit. “Dit is waar onze toekomst van afhangt.”

Elektrisch vliegtuig
Ook Elon Musk, de medeoprichter van het online betaalsysteem PayPal, is bezig een elektrisch vliegtuig te bouwen. “Het beste transportmiddel voor de lange afstand is een elektrisch vliegtuig dat verticaal opstijgt en landt”, vertelde Musk tijdens een interview met CNN. De internetmagnaat, die zich ook bezighoudt met de particuliere ruimtevaart, heeft zich al in het openbaar uitgelaten over zijn project. Hij is ervan overtuigd dat in de toekomst alle vormen van transport, behalve ruimteraketten, elektrisch worden aangedreven.

Als zijn idee en de Solar Impulse hun belofte inlossen, kunnen we over niet al te lange tijd supermoderne, milieuvriendelijke vliegtuigen tegemoetzien. En dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de reiziger.

Reacties

  Kim

  Het is een slimme manier al zou ik er toch liever voor kiezen om op brandstof te blijven vliegen dat lijkt mij toch prettiger en veiliger. Ook zal het stukken goedkoper zijn dan een elektrisch vliegtuig te laten bouwen.

  07/04/2017 at 2:09 pm
  Jeroen

  Dit is wel echt een geweldige manier van vliegen als dit in de toekomst mogelijk is. Op deze manier is vliegen dus ook niet slecht voor het milieu.

  12/03/2017 at 1:27 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*