Hoe David’s liefde voor fotografie is ontstaan

We horen maar al te vaak dat we veel van onze ouders leren en hier en daar ook wat van hun gewoontes en eigenschappen overnemen. Dit is precies hoe het bij David is gegaan.

De wereld is mooi, David's verhaal

Tegenwoordig is hij een bekroonde fotograaf, maar zijn voorliefde voor fotografie is ontstaan tijdens de wandelingen door de natuur samen met zijn ouders. Op zijn achttiende verjaardag kreeg hij een camera en sindsdien is hij eigenlijk altijd aan het fotograferen. Het was al snel duidelijk dat David veel talent had, met oog voor detail.

Zijn ouders stuurden drie van zijn foto’s in voor de fotografiewedstrijd ‘My Perspective’ van de Down’s Syndrom Association en voor alle drie foto’s won David een prijs. Sindsdien is zijn werk in New York tentoongesteld en is zijn zelfvertrouwen vertienvoudigd.

De wereld is mooi, David's verhaal

Zal David’s droom uitkomen?

David heeft het getroffen en is in landen als Tanzania geweest, waar hij cheeta’s met jongen heeft gefotografeerd. Maar er is één ding dat bovenaan zijn wensenlijstje staat op het gebied van fotografie: het vastleggen van het noorderlicht.

Nadat ze op onze website de nodige inspiratie hadden opgedaan, boekte het gezin de reis van hun leven en vertrok naar IJsland op zoek naar het betoverende noorderlicht.

Zullen David en zijn familie het noorderlicht ook echt te zien krijgen? Bekijk de video en ontdek het zelf:

Als het je leuk lijkt net zo’n reis als David te maken, bekijk dan onze reizen naar IJsland.

Een interview met David:

Hoe heb je jouw interesse in fotografie ontdekt? Wat heeft jou geïnspireerd om door te gaan?
Door te wandelen met mijn ouders. Mijn vader blijft staan om naar kevers te kijken en foto’s te maken, en mijn moeder blijft staan om naar vogels te kijken en foto’s te maken, daarom wou ik ook kijken en foto’s maken. Toen kreeg ik een camera waarmee je goede foto’s kunt maken en mensen vinden mijn foto’s leuk, daar word ik blij van.

Wat zijn jouw belangrijkste tips voor beginnende amateurfotografen of andere mensen die van fotografie houden?
Maak heel veel foto’s en sommige zullen goed zijn. Maak foto’s van dingen die je leuk en interessant vindt. Het geeft niks als ze niet allemaal scherp zijn of niet zo worden als je had verwacht, blijf gewoon doorgaan.

Heb je nog advies voor mensen die om hun hart te volgen hindernissen moeten overwinnen?
Blijf proberen en doe je best. Geef niet op en als iets te moeilijk is, zoek je een andere manier om het te doen. Blijf dromen en hopen, want soms komen dromen uit.

Wat maakt een foto of een opname voor jou bijzonder?
Vaak zijn het de belichting en de kleuren. Ik houd van zonsondergangen en zonnestralen en water. Verder geniet ik ervan als ik dieren mooi op de foto krijg, vooral vogels. Ik fotografeer vaak vogels van een afstandje, niet voor goede foto’s, maar zodat ik thuis kan opzoeken welke het zijn.

Welke apparatuur neem je altijd mee op reis?
Mijn Canon EFS-camera met een 18-55mm lens, die ik als prijs heb gewonnen bij de ‘My Perspective’-wedstrijd van de Down’s Syndrome Association in 2015, en de 55-250mm lens die ik er voor mijn verjaardag bij gekregen heb. Verder een reservebatterij en geheugenkaartjes en oplader. En mijn paspoort!

Hoe vond je het om jezelf op tv te zien?
Spannend, blij, trots, vol zelfvertrouwen.

Word je herkend nu je in zo’n veelbekeken reclame te zien was?
Mensen die me kennen, hebben me gefeliciteerd en een paar mensen in de bus hebben me erop aangesproken.

Ben je hierdoor nog enthousiaster geworden als fotograaf?
Ja. Ik wil nu naar nieuwe plekken reizen om meer foto’s te maken.

Wat is je volgende grote project?
Ik ben net naar Rome geweest met mijn broer Chris en mijn vrienden Josh en Nathan. Ik wou de spreeuwen en het Colosseum zien. Hopelijk kunnen we deze zomer naar Noorwegen.

Wat zijn je lievelingsplekken in York om foto’s te nemen?
In York kom ik graag in de Museum Gardens en bij de rivier. Ik houd ook van de kathedraal met zijn ramen. Thuis (Wheldrake) kom ik graag op Skipwith Common, in Wheldrake Woods en langs het kanaal.

Op welke plek ter wereld zou je nog graag foto’s willen nemen?
Overal! Ik wil orang-oetans zien in Borneo en ijsberen in het poolgebied. En de Galapagoseilanden en Australië, overal!

Hoe heb je jouw passie voor fotografie ontdekt?
Ik vind het gewoon leuk om dingen te zien en foto’s te maken. En ik vind het leuk als mensen mijn foto’s mooi vinden en er blij van worden. Ik vond het geweldig om de ‘My Perspective’-wedstrijd van de DSA te winnen. Ik was zo blij en trots. En ik vond het geweldig dat Heart & Sold mijn foto’s leuk vond en ze tentoonstelde. Ze kozen vier van mijn foto’s en we zijn naar New York geweest om de tentoonstelling te zien. (Heart & Sold is opgericht ter promotie van kunst door mensen met het syndroom van Down)

Waar heb je je lievelingsfoto’s gemaakt?
De meeste van mijn lievelingsfoto’s heb ik op vakantie gemaakt, als je nieuwe dingen en plaatsen ziet. Ik ben in Schotland, Italië, Frankrijk, Tanzania, Amerika en IJsland geweest.

Wat zou je willen aanraden aan iedereen die geweldige fotoherinneringen wil hebben van hun vakanties?
Maak heel erg veel foto’s. Maak er een boek van als je thuis bent.

Nog advies voor mensen op Instagram?
Ik zit niet op Instagram.

Vertel eens over je drie favoriete foto’s?
Het is erg moeilijk om er drie te kiezen. Ik houd erg van een foto die ik heb gemaakt van de zonsondergang op IJsland, omdat het eruit ziet alsof er een vulkaan uitbarst.
Mijn foto van de kathedraal in de mist, waarmee ik de wedstrijd heb gewonnen. Die heb ik op een koude, mistige ochtend genomen toen ik in York was met mijn begeleider Nick. Hij is helemaal blauw en grijs en koud en sfeervol. En verder mijn foto van een veld met klaprozen die ik heb gemaakt op een wandeling met mijn vader. Die is kleurrijk en vrolijk en maakt me blij. Die geeft me het gevoel dat ik zo het veld in kan lopen om tussen de klaprozen te zijn. Ik houd van bloemen. De lievelingsfoto van mijn moeder is van een jachtluipaard met haar jongen die ik in Tanzania heb gemaakt. Ik heb in Tanzania veel foto’s van wilde dieren gemaakt die ik echt mooi vind en waarop ik trots ben.

Welke plekken op IJsland vond je het beste om foto’s te nemen?
Achter de waterval was geweldig, maar de mooiste plek was op de gletsjer. Die was koud en donker en glad, maar dat merkte ik niet omdat het zo geweldig was. Toen het noorderlicht te zien was, was het echt fantastisch en was ik erg blij.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*