De zeven wereldwonderen, welke waren dat ook alweer? De Grote Piramide, en …de Kolossus van Rhodos, en… tja, wat nog meer? De aantrekkingskracht van deze bouwkundige meesterwerken van de klassieke oudheid is nog onverminderd groot. Toch zullen maar weinig mensen alle zeven wereldwonderen kunnen opnoemen. Om deze magnifieke bouwwerken, die reizigers al sinds vóór onze jaartelling in hun ban houden, weer onder de aandacht te brengen, nemen wij je mee op een kleine reis door de tijd.

zeven wereldwonderen van de klassieke oudheid

DE FASCINATIE voor DE KLASSIEKE OUDHEID

Zelfs in vergelijking met de huzarenstukjes van de moderne architectuur (denk bijvoorbeeld aan de Burj Khalifa in Dubai) spreken de zeven wereldwonderen van de klassieke oudheid nog steeds bijzonder tot onze verbeelding. Misschien komt dat wel doordat we zo gewend zijn geraakt aan glimmende torenflats en kilometerslange bruggen. Bovendien lijkt het met de hulpmiddelen van de moderne techniek helemaal niet zo bijzonder dat we tegenwoordig bouwwerken van dat kaliber kunnen neerzetten. Maar hoe deden ze dat dan in vredesnaam in de klassieke oudheid, toen er nog geen internet of architectuursoftware was?

Vooral als je kijkt naar de hulpmiddelen waarover hedendaagse architecten beschikken, ogen de prestaties van de klassieke bouwmeesters en hun grote schare arbeidskrachten spectaculair. En daarom oogsten ze nog steeds grote bewondering. Dat zeven bijzondere bouwwerken uit de oudheid ons zo zijn bijgebleven, is te danken aan enkele klassieke auteurs die als het ware de eerste reisgidsen van de geschiedenis hebben samengesteld.

HOE IS DE OUDSTE BUCKETLIST VAN DE WESTERSE WERELD ONTSTAAN?

De Griekse geschiedschrijver Herodotus van Halicarnassus, die leefde in de 4e eeuw voor Christus, maakte in zijn Historiën als eerste melding van een reeks spectaculaire bouwwerken en standbeelden uit zijn tijd. Dat wil overigens niet zeggen dat alle bouwwerken die later als wereldwonderen van de klassieke oudheid geschiedenis zouden schrijven, er tijdens zijn leven al stonden. Aan zijn lijst werden later nog andere wonderen van de bouwkunst toegevoegd.

zeven wereldwonderen van de klassieke oudheid

De zeven wereldwonderen zoals wij die nu kennen, gaan terug op de Fenicische schrijver Antipater van Sidon. Hij schreef in de 2e helft van de 2e eeuw voor Christus een reisgids voor Zuidwest-Azië en het Middellandse zeegebied. Zoals dat hoort bij een reisgids had Antipater in zijn gids ook een lijstje opgenomen van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van de toen bekende wereld. Dat er op dit lijstje zeven punten stonden, heeft te maken met de betekenis van dit getal in de klassieke oudheid. Zeven gold destijds namelijk als het toonbeeld van perfectie.

Ook het feit dat er een vast aantal bezienswaardigheden werd genoemd, heeft er waarschijnlijk toe bijgedragen dat het lijstje van zeven wereldwonderen daarna uitgroeide tot een begrip, dat door vele anderen werd overgenomen. Zo doken in de oudheid en de middeleeuwen ook andere bouwwerken op in het lijstje, zoals het Capitool in Rome of de Hagia Sophia in Constantinopel (het huidige Istanbul). Toch bleven met name de zeven oorspronkelijk door Antipater genoemde wereldwonderen in het geheugen van de mensheid gegrift staan.

VAN DE ARTEMISTEMPEL IN EPHESE TOT HET ZEUSBEELD IN OLYMPIA: DIT ZIJN ZE ALLEMAAL

We snappen dat je nu wel wilt weten welke bouwwerken er op die befaamde lijst van zeven wereldwonderen van de klassieke oudheid stonden. En daar is onze serie “Lost Landmarks” voor bedoeld. Een serie over de zeven bouwwerken, voorzien van interessante achtergrondinformatie.

In deze serie verschenen:
De Vuurtoren van Alexandrië
De Hangende tuinen van Babylon
De Kolossus van Rhodos
De Piramide van Cheops
Het Mausoleum van Halicarnassus
De Tempel van Artemis
Het beeld van Zeus

Bekijk ze allemaal!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.