Of je nou net komt kijken of al jaren een blog bijhoudt: we doen allemaal weleens iets fout. Hieronder een opsomming van 8 veelgemaakte fouten door bloggers. Doe er je voordeel mee en maak van jouw reisblog een (nog groter) succes.

1. Je lezerspubliek niet centraal stellen. Een succesvol reisblog creëren: je kunt het niet alleen. Hoe persoonlijk een blog ook is; je bent afhankelijk van je publiek. Daarom is het belangrijk om je publiek centraal te stellen bij alles wat je schrijft en je steeds af te vragen: wat is de meerwaarde voor mijn lezers? De beste blogposts zijn leuk om te lezen en informatief tegelijk.

2. Sidebar volgooien met widgets. Grote kans dat je website draait op WordPress: een gratis, populair platform dat massaal wordt gebruikt. Het is heel verleidelijk om gebruik te maken van de vele handige WordPress-widgets (modules die je bij je blog kunt plaatsen), denk aan een zoekbalk of een widget die de populairste artikelen toont. Maar: houd je blog toegankelijk en overzichtelijk, en wees dus zuinig met het gebruik van widgets.

3. Artikelen publiceren zonder te controleren op fouten. Artikel af? Publiceren maar! Of toch niet? Om typ-, spel- en taalfouten te voorkomen is het verstandig om je blogs na het schrijven nog één keer kritisch door te lezen. Tip: doe dat hardop! Je leest namelijk snel over iets heen, maar zodra je dit hardop doet niet. Op die manier merk je meteen of zinnen niet lekker lopen. Heb je een taalvraag? Google! Of raadpleeg een deskundige website, zoals Onze Taal en Taaladvies.

4. Onregelmatige updates. Toen je met je reisblog begon, was je waarschijnlijk heel enthousiast en zat je vol grote plannen. En hoewel het met je passie voor reizen waarschijnlijk wel snor zit, bestaat de kans dat je op een gegeven moment minder gemotiveerd raakt. Het is belangrijk om je doel voor ogen te houden en regelmatig een update te plaatsen. Of dat nou een keer per dag of een keer per week is. Op die weten je lezers waar ze aan toe zijn: het is weer maandag! De volgende blogpost staat vandaag online! Maak een blogkalender als stok achter de deur en houd je daaraan.

5. Bron vergeten te melden. Op school werd het ons al geleerd: pleeg geen plagiaat. Hetzelfde geldt voor jouw blog. Als je gebruikmaakt van andermans werk, zoals een artikel, foto of video, vergeet dan niet de bron te vermelden en/of een link op te nemen naar het originele artikel. Doe je dat niet en rust er copyright op, dan pleeg je plagiaat en kun je in de (financiële) problemen raken. Tip: sommige content is (grotendeels) vrij te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Flickr’s Creative Commons foto’s.

6. Links openen in hetzelfde tabblad. Als je een hyperlink aanmaakt, kun je kiezen: de website waar je naar verwijst laten openen in hetzelfde of in een nieuw venster of tabblad. Kies altijd voor een nieuw tabblad. Wordt een website in hetzelfde tabblad geopend, dan verlaat de lezer jouw website en is het nog maar de vraag of hij weer terugkomt.

7. Niet delen van blogposts op social media. Content is king, is een uitspraak die je regelmatig hoort. Nou, als content king is, dan is social media de queen! Want je kunt nog zulke goede content creëren, je blogposts bereiken niet vanzelf je publiek. Daarom zijn social media ontzettend belangrijk. Veelgebruikte kanalen zijn Twitter, Facebook, Google+ en Instagram. Tip: gebruik relevante hashtags om het bereik van je social media-berichten te vergroten.

8. Geen interactie met je publiek. Lezers die comments plaatsen onder je blogs, volgers op Twitter die tweets beantwoorden en retweeten: wel zo aardig om hierop te reageren, als is het maar een ‘dank je wel’. Het heeft ook een functie: je kunt op die manier een band creëren met je publiek en hen aanmoedigen om vaker te reageren en je berichten te delen.

Wat zijn volgens jou veelgemaakte fouten door reisbloggers? Deel ze onder aan dit artikel.

(Dit artikel is een bewerking van ‘The 8 Mistakes Travel Bloggers Make’ geschreven door Brenna Holeman, community manager van Traveller Notes).

Reacties

  DeStift.nl

  Fijne tips, ik ga ze zeker toepassen!

  10/10/2018 at 9:21 am
  Ikwilmeerreizen

  Handige tips, ik ga hier zeker gebruik van maken!

  26/10/2017 at 12:24 pm
  Thijs

  Ik irriteer me aan reisblogs vooral aan t feit dat bloggers bv 5 dagen in 1 stad zijn geweest en dan hun tips schrijven alsof ze al jaren in die stad geweest zijn en alles weten. Verder wordt in de meeste blogs vooral geschreven over alles wat vet en cool is.. maar lang niet alles is zo gaaf als in de blogs beschreven. Vind ze daardoor vaak uiteindelijk onrealistisch en niet matchen met de werkelijke ervaring die iemand zal beleven in een stad/land.

  26/05/2016 at 11:21 am
  apolloathome

  fijn om dit te lezen heb zojuist mijn eerste blog geplaatst. ben een beginnende blogger dus zal nog hoop moeten leren en vindt het best moeilijk dus probeer zoveel mogelijk tips en tricks te lezen van ervaren bloggers

  03/05/2015 at 8:25 pm
  Sandra

  Goed artikel. Ik ben zelf een beginnend blogger en als eerste vind ik het leuk om het voor mezelf op te schrijven. Natuurlijk is het nog veel leuker als andere mensen het lezen en wat hebben aan de tips uit mijn blogs. Ik herken wel een aantal van de fouten…vooral het enthousiasme. Het schrijven is zo gebeurd, maar foto’s op maat maken en erbij zoeken duurt langer. Inplannen is dan ook een goede tip om te voorkomen dat je allemaal halve artikelen krijgt.

  29/04/2015 at 9:05 am
  Esther

  Interessant artikel! Punt één vind ik inderdaad heel belangrijk, bij veel reisblogs zie ik vooral veel ‘en toen deed ik dit en toen deed ik dat’, natuurlijk heel fijn om te zien dat iemand een inspirerende reis heeft gehad, maar de lezers willen vooral weten: hoe kan ik dat ook doen? Wat kost dat? Hoe pak ik het aan? Met het geven van dit type informatie kun je echt meerwaarde bieden.

  21/01/2015 at 12:06 pm
  Theo Molenaar

  Goede lijst

  Alleen wordt punt 2 niet erg visueel ondersteund zullen we maar zeggen 🙂

  15/01/2015 at 1:34 pm
  Expedia Blog

  Hallo Patrick,
  Je hebt helemaal gelijk met je opmerking over punt 9. Helaas kampen we met een bug op de website, waardoor nu niet overal de juiste (Nederlandstalige) teksten worden getoond. Er wordt aan gewerkt!

  15/12/2014 at 2:36 pm
  Patrick op Reis (@patrickopreis)

  Punt 5 klopt niet: het vermelden van een bron rechtvaardigt je NIET om teksten en/of foto’s en/of andere materialen van anderen te gebruiken, als daar geen toestemming voor gegeven is. Wat ik overigens ook fout vind is punt 9: je template niet goed naar het Nederlands vertalen. Ik zie onder het reactieformulier bijvoorbeeld nog “Submit Comment” staan en op voorpagina meerdere keren “Read more”. Het is toch een Nederlandstalig blog?

  15/12/2014 at 2:19 pm
  Kimber

  Goede tips, sta er helemaal achter. Verder denk ik dat je als reisblogger niet op je eigen eilandje moet blijven zitten maar juist de interactie met mede-bloggers op moet zoeken. Zie ze niet als concurrenten maar juist als mensen die dezelfde passie delen en waar je dus veel plezier van kunt hebben.

  19/11/2014 at 4:35 pm
   Fem | Standort Hamburg

   @Kimber: ik ben het deels met je eens: het is leuk en nuttig om met andere bloggers in contact te zijn, maar als doelgroep van de blog zelf zijn ze niet zo heel interessant. Zij zijn niet de mensen die doorgaans op zoek zijn naar je content/tips.

   @Patrick: citaatrecht bestaat natuurlijk wel, dus binnen redelijke grenzen mag je wel degelijk een stukje tekst van een ander gebruiken, met bronvermelding uiteraard. (maar nee, daar valt natuurlijk inderdaad niet het integraal overnemen of vertalen van een tekst onder)

   21/01/2015 at 11:59 am
  Daisy Pioneer

  Goeie tips! Ik heb er nog een paar: gebruik niet te veel uitroeptekens!!!! Dat is net als heel hard lachen om je eigen grappen.
  Tijdens Blogstock kreeg ik nog meer super tips voor het schrijven van een goede blog: http://blog.expedia.nl/2014/08/09/teveel-uitroeptekens-hoe-schrijf-je-een-blog/

  13/11/2014 at 7:54 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.