Iedere schrijver wil graag een goede tekst neerzetten. De een doet dat door een onderwerp te kiezen waar zijn of haar eigen hart ligt. Op die manier schrijf je al snel bevlogen. De ander doet het door een andere invalshoek dan gewoonlijk te nemen. Weer anderen kiezen voor formeel en ingewikkeld taalgebruik. En dat laatste is nu net niet het geheim van een goede tekst.

Formeel taalgebruik

Denk je dat een formeel taalgebruik meer lezers trekt? Dat een lezer daardoor langer geboeid blijft? Zeg nu zelf welke zin prettiger leest:
1. ‘Is een passage pas exquis wanneer de auteur laborieuze termen utiliseert die equivalent zijn aan elementaire begrippen?’
2. ‘Is een tekst pas goed wanneer de schrijver ingewikkelde termen gebruikt die gelijk zijn aan alledaagse bewoordingen?’

Ik denk dat je dan snel gekozen hebt. Natuurlijk is dit een overdreven voorbeeld, maar het illustreert wel hoe een tekst vol moeilijke woorden kan overkomen. Daarbij is formeel taalgebruik afstandelijk en geeft het de lezer juist meer ruimte om halverwege uit de tekst te stappen. Je hebt als lezer immers geen band met de tekst, omdat het niet dichtbij genoeg komt en de tekst er niet om vraagt om verder gelezen te worden.

businesswoman coffee working

Simpel, maar sterk

Het zit hem dus zeker niet in het formele taalgebruik. Sterker nog: het is de kunst om met eenvoudige woorden de lezer zo te boeien dat die jouw reisverhaal wil lezen. Juist daarin ligt de kracht van een schrijver. Het gaat om de stijl, om de manier waarop je iets brengt. Schrijf een tekst op zo’n manier dat de woorden blijven hangen. Daar zijn alleen de simpelste zinnen goed genoeg voor. Probeer dicht bij je lezer te staan. Ga als het ware naast hem zitten en probeer te zien wat hij ziet en te voelen wat hij voelt.

Hoe schrijf jij je blogs het liefst? Met veel formeel of juist informeel taalgebruik?

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.