Wil je een auto huren tijdens je vakantie? De juiste autoverzekering kiezen is soms lastig, maar met de juiste keuze kun je met een gerust hart aan je autorit beginnen. Lees onze tips voordat je de weg op gaat!

Een auto huren

Autoverzekering – ben je goed verzekerd?
Voor alle inwoners van Europa is een autoverzekering altijd inbegrepen bij de totale huurprijs, waar ook ter wereld. Je hebt geen extra verzekering nodig om de auto op te halen. Maar ook al is de verzekering inbegrepen, toch moet je soms een eigen risico betalen dat tot wel € 1000,- kan oplopen. Het goede nieuws is dat het eigen risico terugbetaald wordt als je de auto in goede staat weer inlevert. Bij sommige autoverhuurders kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Met deze verzekering kun je het eigen risico verlagen, maar dit is niet verplicht.

Wat gebeurt er bij een ongeluk?
Als je een ongeluk hebt gehad en je hebt geen aanvullende verzekering afgesloten, zal de autoverhuurder het bedrag van het eigen risico verrekenen op je creditcard. Als je een aanvullende verzekeringspolis hebt afgesloten bij de autoverhuurder, hoef je niets bij te betalen. Als je echter een aanvullende verzekering hebt afgesloten bij een onafhankelijke verzekeraar, dan zal de verhuurder het bedrag van het eigen risico inhouden en moet je dat bedrag terugvorderen bij je verzekeraar. In alle gevallen is een politierapport nodig om de verzekeringsclaims te kunnen verwerken.

Is het goedkoper om een auto rechtstreeks bij de verhuurder te regelen?
Een auto rechtstreeks bij een autoverhuurder reserveren is niet altijd een garantie voor de beste prijs. Bij Expedia berekenen we geen extra kosten als je via onze site een auto wilt huren, en we bieden vaak betere prijzen als je de auto reserveert als onderdeel van een pakket (bijv. Vlucht + Auto of Hotel + Auto, of een combinatie van alledrie).

Weg

Toeslagen waar je rekening mee moet houden:
Er zijn bepaalde toeslagen waarvan je bij het huren een auto op de hoogte moet zijn, dus zorg ervoor dat je de voorwaarden van de autoverhuurder altijd goed doorleest voordat je boekt.

In Spanje of Portugal kan je bijvoorbeeld gevraagd worden om de geleverde brandstof vooraf te betalen bij het ophalen. Er kunnen ook servicekosten in rekening worden gebracht voor het afvullen van de benzinetank, want in de meeste gevallen moet je de auto weer inleveren met een volle tank. Speciale accessoires als kinderstoelen en gps worden toegevoegd als extra’s, die je bij het ophalen aan de verhuurder betaalt. Op bepaalde bestemmingen brengen verhuurders extra toeslagen in rekening. Denk bijvoorbeeld aan verplichte wintertoeslagen (verplicht in sommige landen als je een auto huurt tussen november en maart) en luchthaventoeslagen, die je bij het ophalen van de auto betaalt.

Leeftijd kan ook een rol spelen. Zo dient de bestuurder bij de meeste autoverhuurbedrijven minimaal 21 jaar oud te zijn. Als je 21 tot 25 jaar oud bent, kun je vaak wel een auto huren, maar wordt er mogelijk een toeslag voor jonge bestuurders in rekening gebracht. Deze toeslag dient over het algemeen rechtstreeks aan het autoverhuurbedrijf te worden voldaan en is meestal tussen de € 15 en € 45 per dag. Sommige autoverhuurbedrijven in bepaalde landen hebben daarnaast een maximumleeftijd van zeventig jaar oud voor bestuurders.

Controleer in elk geval altijd de voorwaarden van de autohuur. Het is geen boeiende lectuur, maar het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn van alle rechten en plichten.

Expedia doet het anders:
Expedia toont alle toeslagen vooraf als onderdeel van de aangeboden prijs voor een huurauto, zodat je precies weet wat je betaalt. We zijn ook een van de weinige bedrijven waar je online geboekte autoreserveringen gratis kunt annuleren tot de dag vóór je de auto ophaalt! Als je na je Expedia-boeking vindt dat de autoverhuurder je onjuist behandeld heeft, neem dan contact op met ons en wij helpen je zo goed mogelijk verder.

Reacties

  P.Smet

  Kleine tip voor de mensen die binnenkort op vakantie een auto willen huren! Vergelijk voordat je weg gaat de prijzen van de bedrijven met elkaar en reserveer van te voren. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kan je online revieuws van het bedrijf. Zo weet je zeker dat je een auto huurt bij een betrouwbaar bedrijf!

  19/06/2017 at 4:49 pm
  Johannes Hoogendoorn

  Een handig ovezicht over de Do’s en Don’ts bij het huren van een auto tijdens vakantie. Ik vraag me af of dit ook geldt voor het huren van een verhuisbusje als men van NL naar Duitsland verhuist bijvoorbeeld.

  30/09/2016 at 8:53 am
  Chanel

  Hele waardevolle informatie, afgelopen zomer voor het eerst een auto gehuurd. De toeslagen zijn zeker iets om in het achterhoofd te houden, daardoor kan het bedrag namelijk erg ophogen.

  21/09/2016 at 1:00 pm
  Inge Houben

  Maakt het voor de verzekering nog wat uit wat voor auto je huurt? Ik ga een maand naar Oost-Europa, en wil eigenlijk een grote personenbus huren zodat ik een flinke tent mee kan nemen en misschien ook nog wat muziekinstrumenten. Ben je dan meer kwijt omdat zo’n auto duurder is dan een klein wagentje? Of hangt dat af van je verhuurbedrijf? Ik vind die leeftijdstoeslagen trouwens je reinste discriminatie, maar daar is in het buitenland natuurlijk niks aan te doen.

  03/06/2016 at 11:23 am
   Clarence

   Voor je eigen risico maakt het niet uit. Dat blijft hetzelfde. Normale verzekeringen zijn altijd inbegrepen. Het gaat met name om je eigen risico. Het deel wat je zelf moet betalen in het geval van schade.

   Wil je echter je eigen risico (via een onafhankelijke afkopen), dan kan het wat meer worden. Maar dan praten we wel echt over een flinkere bus.

   03/06/2016 at 12:19 pm
  Clarence

  Dit maakt mij niks wijzer eigenlijk. Dus als ik geen extra verzekering afsluit, en schade maak. Kan ik dan die 1000 euro bij expedia terugvragen, aangezien ze ‘inclusief verzekering zeggen’. Of vergoeden ze die eigen risico niet. Dat is best vaag. Deze site geeft wel iets meer duidelijkheid hierover, maar ook niks concreets.

  23/05/2016 at 10:17 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.